Gå til sidens hovedinnhold

Ormer på fisketur

En ny og snedig metode for å svindle fra deg kredittkortinformasjon er kommet. Les hvordan du unngår å bli lurt.

De høres ut som i bakvendtland, men nå er det ormene som går på fisketur. Noen av de siste ormene forsøker å fiske fortrolig informasjon fra deg.

Svindlere har hittil benyttet seg å e-postbaserte ormer for å samle inn kredittkortinformasjon fra potensielle ofre, skriver Preben Andersen, leder av DK-CERT.

Misbruker kredittkortet ditt
Metoden kalles "phishing". Angriperen kan deretter misbruke opplysningene til å kjøpe varer på din regning, eller selge dem til andre.

Hittil er fiskeriet foregått på gammeldags, manuel vis. En angriper sender ut en haug av eposter til tilfeldig utvalgte ofre.

E-posten hevder for eksempel at den kommer fra auksjonssiden Ebay, og inneholder en link til en nettside hvor du bes taste inn dine opplysninger. Dersom du ikke gjør dette, trues du med at kontoen din på nettsiden vil bli stengt.

Nettsiden du sendes til er under hackerens kontroll, slik at han løpende kan samle inn de opplysningene du godtroende oppgir.

Fra juksa til trål
Men nå er fiskeriet blitt mer automatisert. I løpet av den siste måneden har det dukket opp en variant av e-postormen Mimail. Du får den i form av en e-post med avsenderadressen Do_Not_Reply@paypal.com.

Mailen gir seg ut for å være en beskjed fra betalingstjenesten Paypal. Ifølge e-posten må du kjøre et vedlagt program for å sikre at kontoen din hos Paypal ikke blir stengt.

Men programmet inneholder Mimail-ormen. Når du kjører programmet kopierer det seg selv inn på harddisken din. Deretter viser det noen nettformularer, hvor brukeren skal taste inn kredittkortnummer, pinkode og en rekke andre opplysninger.

Selv om skjemaene ligner på nettsider, ligger de i virkeligheten lokalt på PC-en din. Informasjonen du skriver inn samles i en fil, som deretter sendes til en rekke e-postadresser.

Det finnes flere
Det er enda en orm som gjør samme skadeverk der ute. Den går under navnet Cayam og påstår den kommer fra Ebay.

Cayam har foreløpig ikke blitt særlig utbredt, men Mimail.J har vært blant de ti mest udbredte e-mail-baserte ormer siden den dukket opp.

Du unngår å havne på kroken ved å aldri klikke deg inn på filer du får tilsendt uoppfordret.

Hvis en e-post hevder at den kommer fra en betalingstjeneste eller nettbank, bør du gå inn på tjenestens nettsted for å kontrollere om det har noe for seg.

Klikk aldri på en link du får tilsendt på mail, men tast heller inn adressen manuelt i nettleseren din.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten