Gå til sidens hovedinnhold

- Videoen er falsk

Klippet har nå blitt sett av over en million.

Dagens store snakkis på internett har vært det sensasjonelle klippet av en kongeørn som prøver å fange en unge i en park i Montreal i Canada.

Kongeørnen svever elegant over parken, før den plutselig stuper ned og prøver å løfte med seg en liten unge som sitter på bakken.

Da Side3, som første norske medie, omtalte klippet i formiddag var det blitt sett av 311 personer på Youtube. I skrivende stund har det blitt sett av over 1,2 millioner mennesker.

Siden videoen ble lagt ut 18. desember, har det blitt diskutert heftig om filmen er ekte eller ikke.

Mens noen er sikker i sin sak og påpeker at kongeørnen kan fange større og tyngre bytter enn en liten gutt, er det mange som mener videoen er falsk og at personene bak klippet blant annet har «rotet det til med skyggene».

Nå virker det imidlertig ut som vi skal få et endelig svar. Ørneekspert Alv Ottar Folkestad er nemlig sikker i sin sak.

- Videoen er falsk. Ingen tvil om det, sier han bestemt til Side3.

HTML EMBED

Feil art på feil sted

Folkestad har studert ørn i over 40 år og var tidligere leder for norsk ornitologisk forening. Han er sikker i sin sak når han slår fast at videoen som har herjet internett i dag ikke er ekte.

Han mener klippet er fullt av feil.

- For det første er ikke denne fuglen en kongeørn (eller «golden eagle», som den heter på engelsk). Den ser heller ut til å være en ung keisarørn, en nær slektning av kongeørnen. For det andre er dette en art som ikke eksisterer i Nord-Amerika. Keisarørnen finner man i Øst-Europa og videre over i Asia. Med andre ord er ørnen på helt motsatt side av verden en hvor den opprinnelig lever. Dette kan selvfølgelig forklares med at ørnen er en falkonérfugl (som brukes i sport) eller i fangeskap, noe som er lovlig i USA og Canada, men dette er veldig lite sannsynlig. I USA eksisterer det nemlig kun kongeørn og hvithodet havørn (bald eagle). Så allerede i begynnelsen av klippet er det noe som skurrer, mener Folkestad.

Ørneeksperten er også veldig skeptisk til det rent filmatiske rundt klippet.

- Når man har avbildet, filmet og dokumentert ørn i over 40 år kan jeg fortelle deg at det er ingen enkel oppgave. Rent fototeknisk, går det bare ikke an å kunne filme så stødig og klart, i tillegg ha helt riktig lysforhold og så videre med slikt utstyr. Ørnen stuper ned i en vannvittig hastighet. Selve opptaket er rett og slett for bra rent fototeknisk.

Hva med reaksjonen til personene rundt?

- Ja, den er vel heller ikke veldig reell. Om en keiserørn (eller kongeørn for den saks skyld) angriper barnet ditt, så står man ikke bare å ser på og sier «oh, shit». Dessuten reagerer jo heller ikke barnet når det blir løftet opp. Ikke noe gråt, skrik eller andre reaksjoner, det sitter bare helt rolig. Det ville også kommet en kraftig luftbølge i det ørnen angriper ungen. Om du også legger merke til når ørnen går opp i luften igjen og slipper barnet, så «spretter» ungen nesten bortover bakken, akkurat som en ball. Det ville ikke et menneske gjort, sier Folkestad.

For tung

Ok, så klippet er falskt, ørnen er feil og ungen er mest sannsynlig en dukke. Men er det i hele tatt mulig for en ørn og løfte med seg en unge (bare sånn om man noen gang er i en park og ser en ørn sirkulere over hodet)?

- Nei, det er ikke veldig realistisk. En keiserørn, og da spesielt en ungfugl, ville hatt problemer med å løfte selv en nyfødt baby. En kongeørns maksvekt har det vært mye spekulasjoner rundt, men eneste dokumenterte bevis er et bytte med en vektgrense på rundt tre kilo.

Med andre ord er sjansen minimal for å bli angrepet av ørn i Frognerparken?

- En park er ikke et naturlig miljø for ørner, så det ville vært lite sannsynlig. Ørner «henger» ikke i parker for å si det slik. Hehe.

HTML EMBED

Og til slutt, hva var første reaksjon til en ørneekspert da han så klippet?

- Første tanke var «hva prøver de å lure oss med denne gangen?». Men etter å ha sett klippet flere ganger, og de andre klippene «Golden eagle snatches kid - fake» og «Golden eagle snatches kid - rewind» er jeg sikker i min sak. Dette er falskt. Det virker nesten som skaperne av klippet har lagt inn så mange hint og feil som mulig bare for å se om folk lar seg lure, noe de også ser ut til delvis å ha lyktes med. Vi jakter jo på dramatikk hele tiden, eller hva?, spør ørneekspert Alv Ottar Folkestad retorisk.

Kommentarer til denne saken