(SIDE2:) Det ble Margreth Olins «Engelen» som skal representere Norge i neste års Oscar-løp. Margreth Olins film vant tidligere i år Folkets Amanda.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- En god, rørende film har sjansen
Produsent Thomas Robsahm er takknemlig for å bli plukket ut.

- Det er veldig hyggelig og jeg er overrasket, men samtidig tenker jeg at det kanskje ikke er et dumt valg. Det er alltid mange spekulasjoner om hva som lønner seg med tanke på hvem som skal stemme, men først og fremst handler det om at en god, rørende film har sjansen. Og «Engelen» har rørt mange, sier han til Side2.

Han tror derfor de kan ha en sjanse i konkurransen.

- Men de andre kandidatene var også sterke. Så får vi se om det var det riktige valget. Hvis vi ikke blir nominert, kan vi da spekulere i om det var feil valg, sier han.

Skal be om hjelp
Nå skal han og regissør Margreth Olin jobbe for å gi filmen oppmerksomhet blant jurymedlemmene i filmakademiet.

- Vi skal gjøre alt som er mulig. Margreth, Maria (Bonnevie, red.anm) og jeg drar over. Vi må få folk på visning. Det hadde kanskje vært fordelen til Stellan Skarsgård-filmen, at flere ville kommet på visning, men det holder at 50 stykker kommer og at filmen rører 30 av dem, slik at de stemmer på filmen. Noen kommer jo på visningen, sier han.

De vil også prøve å få hjelp fra folk med samme erfaring.

- Vi vil benytte kontaktnettet til de vi kjenner som har vært nominert tidligere og be om hjelp. Vi skal gjøre alt vi kan, sier han.

LES OGSÅ: - Pushet hverandre hardt

Ikke forhåndsfavoritt
Han tror det kan være en fordel at «Engelen» ikke var forhåndsfavoritt til å bli Norges Oscar-kandidat. Det er nemlig da det ofte går bra for norske filmer.

- «Søndagsengler» og «Elling» var ikke selvfølgelige navn, mange mente at «Elling» var en altfor streit og TV-aktig film og «Søndagsengler» var det heller ingen som forventet. Og det sier jo litt når både «Det hvite båndet» og «Profeten» var nominert i fjor, men ikke vant. Så man får slå seg til ro med at man ikke kan spekulere for mye, sier han.

LES OGSÅ: Spiller i mammas film

Lang vei frem
Oscar-nominasjonene kunngjøres tirsdag 25. januar. Academy Awards deles ut søndag 27. februar 2011 i Los Angeles for 83. gang. Nominasjonen til beste fremmedspråklige film foregår slik at de land som ønsker å delta melder på sin kandidat. Deretter konkurrerer disse filmene om å komme med på en shortlist. Ut fra denne velges fem filmer som nomineres til beste fremmedspråklige film.

LES MER: - Jeg elsker publikum

I fjor røk Norges Oscar-bidrag «Max Manus» ut i shortlistrunden.

- Grundig prosess
Den norske Oscar-komiteen skriver at det har vært en grundig prosess å velge årets Oscar-kandidat.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Knyttneve i mellomgulvet

- Flere filmer har ligget på oppløpssiden. Komiteen ønsker også å trekke fram Maria Sødahls «Limbo» og Hans Petter Molands «En ganske snill mann» som to andre sterke kandidater av årets totalt 16 filmer, heter det i pressemeldingen fra Norsk Filminstitutt.

Fra barnets synspunkt
Komiteen skriver at det som gjør «Engelen» spesiell er at den ser alt fra barnets synspunkt.

- «Engelen» gir et kjent drama en helt spesiell, ny nerve da den hele tiden kompromissløst setter barnet i sentrum. Samtidig forteller den en universell historie med en litt annen vri, der stereotypene heller fravikes enn bekreftes.Årets komité har bestått av avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen i Norsk filminstitutt Stine Helgeland (leder), Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Sverre Pedersen, leder for Norsk Filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist i Nettavisen og Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm, Norsk Filminstitutt.

Godt skuespill
Filmen fikk terningkast fire av Side2s anmelder. Vi skrøt blant annet av Maria Bonnevies skuespill.

- Maria Bonnevie står i spissen for et usentimentalt stjernecast av svenske og norske skuespillere som innehar rollene sine så det rett og slett er helt jævlig å se på. Bonnevie skyr ikke fornedrelsen der hun blotter seg både mentalt og fysisk, heter det i anmeldelsen.

Les anmeldelsen: En heldig engel