Gå til sidens hovedinnhold

Visste du dette om årets Oscar?

Sjekk ut vår liste over morsomme historier du kanskje ikke visste.

(SIDE2:) De fleste har nok fått med seg at «Kon-Tiki» ble Oscar-nominert torsdag. Det var under en seanse der svært mange sterke navn ble lest opp både blant filmer og skuespillere. Men som alltid er det noen som blir oversett og andre som overrasker med antall nominasjoner. Under har vi samlet noen fakta du kanskje ikke visste om årets nominerte.

ÅRETS OSCAR-NOMINERTE: - Trodde ikke mine egne øyne

Yngst versus eldst
Årets Oscar-nominerte inneholder den yngste nominerte for beste kvinnelige hovedrolle noensinne i ni år gamle Quvenzhané Wallis for «Beasts of the Southers Wild». Hun konkurrerer mot den aller eldste nominerte i Emmanuelle Riva for hennes rolle i Michael Hanekes «Amour». «Amour» er nominert for beste fremmedspråklige film og beste film under årets utdeling.

HTML EMBED

SJEKK OGSÅ: Eksplosiv filmvår i vente

Tre måneder som president
Daniel Day-Lewis regnes som en av verdens grundigste skuespillere. Han er også en såkalt method actor fra topp til tå, så kanskje var det derfor en lise å trekke seg tilbake som han gjorde i mange år og bedrive skomakeryrket i Italia. Da han spilte sin Oscar-nominerte rolle som Abraham Lincoln i Steven Spielbergs snart norgesklare film, skal han aldri ha forlatt rollen og blitt tiltalt som Mr. President i tre samfulle måneder.

Alle nominert før-kategorien
I kategorien «beste mannlige birolle» har samtlige mannfolk vært nominert til Oscar før.

Disse er Philip Seymour Hoffman nominert for «The Master» og tidligere for «Charlie Wilson's War» (2007) og «Doubt» (2008). Han vant for hovedrollen i «Capote» i 2005.

Robert De Niro er nominert som faren i ferske, kinoaktuelle «Silver Linings Playbook» og har vært nominert seks ganger før, hvorav han har vunnet to . Han vant beste birolle for «Gudfaren Del 2» i 1974 og vant igjen for beste skuespiller for «Raging Bull» i 1980. Han har vært nominert til beste mannlige hovedrolle for filmene «Taxi Driver», «Hjortejegeren», «Awakenings» og «Cape Fear».

Anmeldelse av Silver Linings Playbook: Kunsten å tenke positivt

Alan Arkin er nominert for «Operasjon Argo». Han ble første gang nominert i 1966 for sin rolle i «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming», deretter i «The Heart Is a Lonely Hunter» i 1968. Deretter vant han i 2006 for rollen som bestefaren som lærer sitt barnebarn strippedans i «Little Miss Sunshine».

LES OGSÅ:

Er dette verdens villeste bløff?

Anmeldelse:Hjelp, vi er i filmbransjen

Christoph Waltz er nominert for sin rolle som dusørjegeren King Schultz i «Django Unchained». Han vant Oscar for «Inglorious Basterds».

Tommy Lee Jones er nominert for sin rolle i «Lincoln». Han har vært nominert fire ganger og vunnet en gang for «The Fugitive». Tidligere nominert for «JFK», «In the Valley of Elah».

Må elske Tarantino
Christoph Waltz ble hentet fra tyske TV-serier og en teaterkarriere til Quentin Tarantinos film «Inglorious Basterds». Den ga ham en Oscar-statuett. Nå har Tarantino sørget for å gi ham en nominasjon til.

LES VÅRT INTERVJU:Hvem er denne fyren?

Norgesaktuell Oscar-rekordholder
David O. Russells «Silver Linings Playbook» er den første filmen der alle skuespillerne er nominert til en Oscar (Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jackie Weaver, Robert De Niro). I tillegg er regissør Russell nominert for manus, beste regissør og beste film. Og den har premiere på norske kinoer denne helgen.

Anmeldelse av Silver Linings Playbook: Kunsten å tenke positivt

Den eviglange «Kon-Tiki»
Visste du at det opprinnelig var australske Philip Noyce som skulle regissere «Kon-Tiki»? Da var filmen fortsatt en britisk/amerikansk storproduksjon med produsent Jeremy Thomas bak roret. Manusforfatter Petter Skavlan har vært tilknyttet prosjektet i årevis. Men det var først da filmen ble en norsk coproduksjon med Aage Aaberge som den norske co-produsenten og Espen Sandberg og Joachim Rønning bak roret at den ble sjøsatt.

Musikalsk en Oscar-hit
John Williams, som er nominert for musikken til filmen «Lincoln» innehar rekorden i antall nominasjoner. Han har vært nominert 48 ganger.

Oversett - igjen
Hvorfor er ikke den franske filmen «De urørlige» nominert?

Mange trodde at Leonardo DiCaprio som rasende gal slaveeier i «Django Unchained» skulle bli nominert, og ikke minst Samuel L. Jackson som den smarte slaven i husholdet. Men den gang ei.

«Skyfall» ble nesten oversett. Mange ventet en nominasjon til Javier Bardem.

Oscar-nominerte Bradley Cooper mener det er en skandale at Ben Affleck ikke fikk noen nominasjon for sitt arbeid og rolle i «Operasjon Argo».

I år er det kategorien «beste regissør» som har skapt mest vei i vellinga. «Django Unchained» ble nominert til beste film, men Tarantino er ikke nominert til beste regissør. Tom Hoopers «Les Misérables» fikk åtte nominasjoner, men ikke en til Hooper.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken