Gå til sidens hovedinnhold

Husker du disse?

En Oscar-nominasjon før du fyller 20 år betyr ingen stor filmkarriere. Men noen har lyktes.

(SIDE2:) Husker du Justin Henry, Quinn Cummings eller Sal Mineo? Eller Jack Wild, Mary Badham eller Patty McCormack?

Ikke det.

De oppnådde alle å bli nominert til Oscar før de var fylt 19 år gamle. Justin Henry var sågar bare ni år gammel da han fikk sin nominasjon som sønnen til Dustin Hoffman og Meryl Streep i «Kramer vs Kramer».

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

I år er nok en tenåring nominert til Oscar.13 år gamle Hailee Stenfield er nominert for sin rolle i den kommende Coen-filmen «True Grit».

Forbannelse
Oscar-statuetten har mange ganger fått rykte på seg å være «en forbannelse» også for voksne skuespillere. Men det er en god del barneskuespillere som er blitt nominert, som enten har hatt fallende karrierer etterpå eller rett og slett forsvunnet fra showbiz.

Så er det noen som er blitt det amerikanerne kaller «a working actor», altså en skuespiller med en rekke jobber, men ingen som bringer dem til fronten av rampelyset.

Men noen har aldri forlatt rampelyset eller gjort et kraftig comeback som voksne.

HER ER LISTEN OVER DE YNGSTE OSCAR-NOMINERTE

9 år gamle

Jackie Cooper (88)

Jackie Cooper, som fremdeles lever og er 88 år gammel, ble nominert til Oscar i 1931 da han var ni år gammel for rollen som Skippy i filmen med samme navn. Han har hatt en blomstrende karriere og er en av de få som har hatt en smidig overgang fra barn til voksen.

Justin Henry (39)

Justin Henrys innsats som Dustin Hoffmans lille sønn i «Kramer vs Kramer» gjorde ham til en av tidenes yngste Oscar-nominerte. Siden 2000 har han jobbet med nye medier og han er salgsdirektør i Veoh, et firma som gjør at folk kan se film lovlig på nett.

10 år gamle

Mary Badham (58)

Da Mary Badham ble nominert til Oscar for sin rolle I «Å drepe en sangfugl» («To Kill A Mockingbird») var hun 10 år gammel. Senere spilte hun i den originale serien av «The Twilight Zone», og hun holdt kontakten med Gregory Peck, som spilte hovedrollen i «To Kill A Mockingbird», til han døde i 2003. Men noen flere nominasjoner ble det ikke.

Quinn Cummings (43)

Da Quinn Cummings ble nominert for sin rolle i «The Goodbye Girl» var hun 10 år gammel. Hun fikk ingen stor skuespillerkarriere, men ble isteden en suksessrik forretningskvinne som fant opp en bæresele for babyer kalt HipHugger.

Abigail Breslin (14)

Abigails Breslins strippedans, som hun hadde lært av sin bestefar i filmen «Little Miss Sunshine», er det få som glemmer. Breslin ble nominert til beste birolle bare 10 år gammel i 2007. I dag er hun 14 år og i ferd med å forvandle seg fra en barneskuespiller til en mer voksen skuespiller.

Tatum O’Neal(47)

Tatum O’Neal spilte mot sin far Ryan O’Neal i filmen «Paper Moon» i 1973 og året etter ble hun nominert til Oscar, kun 10 år gammel. Senere har hun brukt mye tid på å skrive om hvor forferdelig barndommen var. Hun hevder at faren var voldelig, mye på grunn av sitt narkotikamisbruk. Hun var en tid avhengig av heroin selv. Hun kom i søkelyset da Michael Jackson døde fordi hun var hans første kjæreste. Som voksen ble hun kjent for sitt stormende ekteskap med tennisspilleren John McEnroe. Nå på 2000-tallet har Tatum O’Neal endelig kommet tilbake, men etter at hun ble tatt for å ha kjøpt crack i 2008, er det blitt stille.

11 år gamle

Haley Joel Osment (22)

- I see dead people. De fleste husker nok Haley Joels replikk til Bruce Willis i M. Night Shyamalans film «Den sjette sansen». Etter «A. I Artificial Intelligence» har han ikke fått noen store roller. Spielberg skal ha ønsket ham som Harry Potter.

Patty McCormack (65)

Oscar-nominert for sin rolle i skrekkfilmen «Bad Seed» (1956)

Filmen handler om barn som dreper barn og skremte vannet av publikum. McCormack, som hadde vært barnemodell siden hun var fire, var 11 år da hun ble nominert.

Siden fikk hun sin egen TV-serie som raskt ble tatt av. Men det var der hun fant sitt hjem, I 2008 spilte hun kona til Robert Nixon i filmen «Frost/Nixon».

Anna Paquin (28)

Det er vel knapt noen som husker at Anna Paquin ble nominert til beste kvinnelige birolle i «Piano» i 1993 da hun var 11 år gammel etter at hun nå er blitt ensbetydende med «True Blood». Anna Paquin er en av de få barneskuespillerne som «ble borte», men som kom kraftig tilbake sent i tenårene og da hun ble voksen. Paquin sluttet aldri å være populær, men takket konsekvent nei til flere roller før hun var ferdig med skolen.

Brandon De Wilde (død 1972)

Brandon de Wilde huskes best for filmen «Shane». Han ble nominert til beste birolle for innsatsen som unggutten som lener seg på revolvermannen. De Wilde ble ansett som et vidunderbarn. Han spilte på Broadway fra han var sju og han hadde sin egen populære TV-serie. Men han døde i en trafikkulykke kun 30 år gammel i 1972.

13 år gamle

Keisha Castle-Hughes (20)

Castle-Hughes gjorde furore i den lille new zealandske filmen «Whale Rider» og var 13 år da hun gikk på den røde løperen for første gang. Castle-Hughes er fremdeles en skuespiller som jobber jevnt i hjemlandet, men hun ble mor da hun bare var 17 år gammel. Skuespilleren har også fortalt australske medier at hun har søkt hjelp fordi hun følte hun var i ferd med å bli avhengig av alkohol.

Hailee Steinfeld (13)

Haille Stenfield er årets store stjerne i Coen-brødrenes «True Grit». Rollen er hennes første store film. Mange har øyne på hennes Oscar-nominasjon, og Jeff Bridges som spiller sammen med henne i filmen sier hun er mer voksen enn hun ser ut som. Forhåpentligvis vil dette gi henne en lang karriere.

Saoirse Ronan (20)

En ung kvinne som det er stor tro på i filmverdenen er Saorise Ronan som spilte hovedrollen i «Atonement». Hun ble nominert for beste birolle i 2008 og har siden spilt i «The Lovely Bones». Det ryktes at hun vil få en rolle i «Hobbiten».

14 år

Bonita Granville (død i 1988)

Bonita Granville ble nominert til Oscar for rollen som en ung jente som river en familie i stykker i «These Three». Men hun er mer kjent som Nancy Drew, selveste frøken Detektiv, i de første filmatiseringene av bøkene. Men i det voksne liv ble hun TV-produsent. Hun døde i 1988.

Jodie Foster (46)

Mange husker bildet av den purunge Jodie Foster I den korte shortsen fra «Taxi Driver». Rollen som den ungdomsprostituerte har fulgt hennes suksessrike karriere siden. Foster har gjort det stort både som skuespiller og regissør. Hun vant en Oscar for «The Accused» og for «Nattsvermeren» i henholdsvis 1989 og 1991.

15 år

Linda Blair (52)

Linda Blair ble nominert til Oscar da hun var 15 år gammel for «Eksorsisten». Rollen som den besatte jenta har imidlertid forfulgt henne siden og Blair har selv sagt at filmen var ganske ødeleggende for henne. Hun tar sporadiske roller i film og TV.

16 år

Jack Wild (død i 2006)

Briten Jack Wild ble verdensberømt I filmen «Oliver!» over Charles Dickens «Oliver Twist» i 1968. Da han var 21 var han allerede alkoholiker. I 1989 sluttet han å drikke og returnerte til skuespillet. Han hadde en liten rolle i «Robin Hood – Tyvenes fyrste» mot Kevin Costner, men jobbet mest med teater til han døde i 2006.

Sal Mineo (død 1976)

Sal Mineo ble nominert til Oscar for sin rolle mot James Dean i «Rotløs ungdom», den første store tenåringsfilmen. Siden fikk han en god TV-karriere, men han døde allerede 37 år gammel.

18 år gammel

River Phoenix (død, 23 år gammel)

Regnet som en av de mest lovende skuespillerne i sin generasjon, ble River Phoenix, storebror til Joaquin, nominert til Oscar for sin rolle som flyktende sønn i «Running on Empty». Han ble aldri større enn det, han døde på fortauet utenfor nattklubben The Viper Room av en overdose i 1993. Hans død kom som et sjokk, ikke bare fordi han kun var 23 år gammel, men fordi River Phoenix’ image var et av de beste og reneste i Hollywood.

Leonardo DiCaprio (36)

DiCaprio er stjerneeksempelet på unntaket fra regelen. Da han var 18 år ble han nominert for sin rolle som Johnny Depps tilbakestående lillebror Arnie i «Hva er det med Gilbert Grape?». Siden den gang har det kun gått oppover, selv etter et par stillestående år etter «Titanic». Han ble nominert til Oscar for både «The Aviator» og «Blood Diamond».

Kommentarer til denne saken