(SIDE2): Natt til mandag arrangeres årets Oscar-utdeling, og i forkant er det som vanlig svært mange spekulasjoner rundt hvem som kommer til å vinne de gjeve prisene.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

«Avatar» har av mange blitt regnet som fjorårets overlegne film, men etter British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) har krigsdramaet «The Hurt Locker» blitt den store favoritten.

Mer om BAFTA: Knuste Avatar
Trailere: Se nederst

Tar man utgangspunkt i Golden Blobe er imidlertid «Avatar» favoritten: Avatar» vinneren av Golden Globe

Kampen mellom disse to filmene krydres av at «The Hurt Locker» er regissert av Kathryn Bigelow som er ekskona til «Avatar»-regissør James Cameron.

Les mer om Kathryn Bigelow: Vet du hvem hun er?

Sistnevnte film har vært en økonomisk suksess, men Oscar-prisene henger høyt for alle.

Oscar-utdelingen får også mye oppmerksomhet i Norge, og i år er det ekstra spennende ettersom «Burma VJ» som er nominert til Oscar i kategorien «Beste dokumentar». Norske Torstein Nybø har vært med å produsere filmen, og Side2 intervjuet han rett etter nominasjonen.

- Det er større enn man hadde planlagt og håpet på, og jeg håper at dette vil bidra til at flere ser filmen og at det kanskje bedrer situasjonen for journalister i Burma, sa Nybø til Side2.

Les hele intervjuet: Nordmann kan vinne Oscar
Mer fra Side2: Sjekk alle Oscar-nominasjonene her
Mer «Avatar»: Selvsagt kommer det en oppfølger

Bookmakerne er også engasjert i Oscar-kampen og blant dem som tilby er rekke spill er Unibet. Mads Jørgensen i bookmakerselskapet kan fortelle at interessen for å spille på den norske dokumentarfilmen er stor over hele verden.

- Våre filmeksperter ser ikke bort ifra en ny, historisk «norsk» Oscar. Odds 5.00 for «Burma VJ betyr at vi anser sjansene for å vinne opp imot 20 prosent. Spesielt de siste dagene har vi fått mange spill fra hele verden på denne unike dokumentarfilmen. Den store interessen for dette spillet skyldes sikkert også at oddsen på favoritten dokumentarklassen er veldig lav, samtidig som «Burma VJ» gir et historisk innblikk i et av verdens mest lukkede og fordømte regimer, sier Jørgensen.

Med odds på 1.15 er «The Cove» den absolutte favoritten i denne klassen. Filmen dokumenterer en voksende multimillionindustri basert på nedslakting av delfiner i farvannet utenfor Japan.

Kampen mellom de to tidligere ektefellene vil i hovedsak gå i kategoriene «Beste film» og «Beste regissør». I førstnevnte kategori er det svært tett om man tar utgangspunkt i oddsen. «The Hurt Locker» er oppført med odds på 1,75 når dette skrives, mens «Avatar» ligger på andreplass med 2.20.

Steget opp til «Inglourious Basterds» og «Up In The Air» på henholdsvis 3. og 4. plass er stort. De har 12.50 og 30 i odds. Så bookmakerne mener tydeligvis at dette kun står mellom to filmer.

I kategorien «Beste regissør» er Bigelow enda større favoritt. Hun er oppført med 1.20 i odds mot Camerons 4.0.

Ifølge Jørgensen startet de med «Avatar» som favoritt i begge disse kategoriene, men etter hvert som spillene tikket inn har de snudd og regner nå «The Hurt Locker» og Kathryn Bigelow som favoritt i begge kategoriene.

- I kategorien beste film har 95 prosent av spillene blitt plassert på disse to filmene. Internt er fordelingen på spillene 52 prosent på «The Hurt Locker» og 48 prosent på «Avatar» sier Jørgensen.

I den interne fordelingen mellom Cameron og ekskona i kategorien beste regi er hele 90 prosent av alle spillene satt på ekskona.

Oddsen i øvrige Oscar-kategorier kan du se på Unibets nettsider.

Bare noen dager før Oscar-utdelingen er dermed spenningen på topp. Side2 følger Oscar-utdelingen live og du kan følge den på våre nettsider. Mer om de to største favorittene finner du under.

Side2s anmeldelse av «The Hurt Locker»:
Krig som dop

Side2s anmeldelse av «Avatar»:
Et vakkert vidunder

Trailere for de to storfavorittene ser du her:

«The Hurt Locker»-trailer:

HTML EMBED

«Avatar»-trailer:

HTML EMBED