Gå til sidens hovedinnhold

- Skaff dere en Bergman

Hva skal Norge gjøre for å lykkes i Oscar-sammenheng?

(SIDE2:) Mandag skrev vi om at Sverige gjør det langt bedre enn Norge i filmsammenheng.

LES OGSÅ: Derfor er Sverige bedre enn oss

Hvorfor er det egentlig slik?

Bergman skaper interesse
Svenske Gunnar Rehlin er filmjournalist og tilknyttet Tidningarnas Telegrambyrå (TT). Han er Norden-korrespondent for Variety, har vært mangeårige programleder av «Filmkrönikan» og skriver for en rekke magasiner.

Han tror Sverige kan takke Ingmar Bergman for suksessen de gjør i USA.

- Bergman har vært sentral i internasjonal film. Selv om han nå er død, holder det å si navnet hans, så blir man mer interessert, sier han til Side2.

Bra i hele Skandinavia
Skuespillere som Stellan Skarsgård, Max von Sydow, Lena Olin og Peter Stormare har gjort det bra i Hollywood. Hvorfor lykkes så mange svenske skuespillere i amerikanske filmer?

- Det har jeg lurt på, og jeg tror det kommer av Bergman-arven. Mange av disse var Bergman-skuespillere, og det har de bygget videre på, sier han.

Alle de nevnte skuespillerne har blitt regissert av Bergman.

Rehlin påpeker at det slett ikke bare er Sverige som gjør det bra internasjonalt for tiden.

- Jeg skriver mye om danske og norske filmer som gjør det bra, sier han.

Selger rettigheter

Fredag har filmen «La den rette komme inn» norsk premiere. Rettighetene til boken som filmen er basert på, er allerede solgt til Hollywood, og ifølge

Filmweb

skal «Cloverfield»-regissør Matt Reeves regissere filmen.

- Det er en veldig bra film. Den har en ny twist og vampyrer er in for tiden, sier Rehlin, som likevel er overrasket over den fantastiske responsen filmen har fått.

Han vil ikke si for sikkert at filmen faktisk kommer i amerikansk form.

- Det skjer ofte med skandinavisk film. Vi har for eksempel «Jägarna», som de kjøpte rettighetene til. Og det har ikke skjedd noe. Så vi vet aldri, sier han.

Mange Oscar-nominasjoner
De siste 25 årene har Sverige blitt Oscar-nominert i klassen Beste ikke-engelskspråklige film sju ganger. I tillegg har flere regissører vært nominert for sin regi, blant annet Ingmar Bergman og Lasse Hallström. I samme periode har Norge vært nominert tre ganger.

- Jeg tror det er mange grunner, og blant annet har lanseringen mye å si. Men det er veldig tilfeldig, og det har ikke noe med nasjonen å gjøre. Kanskje det er Bergman-arven som spiller inn igjen, sier Rehlin.

- Norsk film er veldig bra
I år stiller Sverige med filmen «Maria Larssons eviga ögonblick», som har høstet gode kritikker også i Norge. Filmen konkurrerer med 66 andre filmer fra ikke-engelskspråklige land, blant annet «O’Horten» fra Norge. Rehlin tror svenskenes håp har en stor sjanse.

- Jeg har sett få av de andre filmene, men jeg tror vi har en stor sjanse til å bli nominert, sier han.

Så hva kan Norge lære av Sverige for å lykkes bedre internasjonalt?

- Ikke så mye. Jeg synes norsk film er veldig bra, så jeg vet ikke hva dere kan lære. Skaff dere en Bergman, sier han og ler.

Gode på festivaler
Han påpeker at Norge ofte gjør det bra i festivalsammenheng.

- Bare se på Cannes. Dere gjør det veldig bra på internasjonale festivaler og har mange spennende filmer, som «Den brysomme mannen», «Slipp Jimmy fri» og «O’Horten», sier han.

De siste årene har flere norske filmer gjort seg bemerket under festivalen i Cannes, som er en av filmbransjens største filmfestivaler.

- På festivaler gjør dere det bedre enn Sverige, mens vi lykkes bedre i USA. Det kommer kanskje av Bergman-effekten, sier Rehlin.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken