Gå til sidens hovedinnhold

Kos deg med Oscar-trivia

Hvor har du sett Mercedesen til Michael Clayton før? Og hvorfor var Quentin Tarantino involvert i «No Country for Old Men»?

(SIDE2:) Det er ikke alltid skuespillerne i filmer var førstevalget til rollene sine. Noen ganger ble de bedt om å spille en helt annen rolle, andre ganger ble de ikke engang invitert til audition.

Heldigvis finnes det filmfolk som skriver ned filmtrivia, slik at vi andre kan more oss med dem.

Her er noen trivielle opplysninger om noen av årets Oscar-nominerte filmer.

«Atonement»
Både Emily Watson og Kristin Scott Thomas kunne fått rollen som Emily Tallis, en rolle som til slutt gikk til Harriet Walter.

Scenene hvor Romola Garai spilte Briony som 18-åring, når hun jobber som sykepleier, ble spilt inn på bare fire dager. Egentlig ønsket regissør Joe Wright at Keira Knightley skulle spille denne rollen. Men Knightley ville heller spille Cecilia, fordi hun syntes Briony var for lik hennes tidligere roller.

De fleste filmer inneholder flere feil, og «Atonement» er intet unntak. Blant annet var hæren som ble sendt fra Storbritannia til Frankrike en professjonell hær som ikke tok imot fengslede soldater - som er det som skjer med Robbie.

Når Robbie ankommer stranden i Dunkirk, blir han fortalt om et skip som har sunket og at 3000 omkom i ulykken. Denne ulykken skjedde i virkeligheten - men det skjedde 17 dager etter at scenen utspilte seg.

«Michael Clayton»
Mercedesen som blir sprengt i filmen, var også med i «The Devil Wears Prada».

Fantasyboken som sønnen til Michael Clayton leser, «Realm and Conquest», eksisterer ikke i virkeligheten.

«No Country for Old Men»
Heath Ledger var i samtaler med Coen-brødrene om å spille Llewelyn Moss. Han ville imidlertid ha en pause fra filminnspilling. Josh Brolin fikk rollen.

Brolin var for øvrig langt fra noen favoritt til å få rollen. Joel og Ethan Coen ville ikke engang ha ham inn på audition, så Brolin måtte ta saken i egne hender. Han ba regissørene Robert Rodriguez og Quentin Tarantino om å hjelpe ham med en auditionvideo som han sendte til Coen-brødrene. Heldigvis likte de videoen, og han fikk rollen.

Også denne filmen inneholder tidsmessige feil. Llewelyn drikker et glass melk fra Promised Land Dairy. Dette meieriet begynte ikke å produsere melkeprodukter før et tiår etter at handlingen finner sted. Det er også flere kjøretøy i filmen som ikke ble produsert så tidlig.

«There Will Be Blood»
Paul Dano hadde i utgangspunktet fått rollen som Paul Sunday, den lille rollen som Elis bror. En annen skuespiller hadde fått rollen som Eli. Men etter at filminnspillingen hadde begynt, bestemte regissør Paul Thomas Anderson seg for at Dano skulle overta rollen som Eli. Derfor ble Eli og Paul tvillingbrødre - fordi Dano spiller begge rollene. Mens Daniel Day-Lewis hadde et år på å forberede seg på sin rolle som Daniel, fikk Dano bare fire dagers forberedelse på rollen som Eli.

«Sweeney Todd»
Egentlig skulle Sam Mendes regissere filmen, og Russell Crowe skulle hatt hovedrollen.

Helena Bonham Carter fikk både stemmeopplæring og et bakekurs for å forberede seg på rollen som Mrs. Lovett. Meryl Streep, Cyndi Lauper og Emma Thompson ble vurdert for denne rollen, mens Annette Bening og Toni Collette jobbet hardt for å overbevise Burton om at de fortjente den.

Anne Hathaway var veldig nær å få rollen som Johanna, men Tim Burton ville heller ha en ukjent kvinne i rollen. Det ble Jayne Wisener.

Sacha Baron Cohen gjorde også en innsats for å få rollen som Signor Adolfo Pirelli. Under audition sang han alle sangene i musikalen «Fiddler on the Roof». Da rollen var sikret, fikk han hjelp av frisøren sin. Frisøren brukte omtrent 16 timer på å lære Cohen å bruke barberhøvelen korrekt.

«Eastern Promises»
Kate Beckinsale og Rachel McAdams ble vurdert for rollen som Anna, før Naomi Watts fikk den.

Viggo Mortensen reiste alene gjennom Russland for å forberede seg på rollen. Han hadde ingen tolk med seg, og underveis studerte han gjengmiljøet, leste bøker om russisk fengselskultur og lærte seg russisk aksent.

Kilder:Imdb.com, Moviemistakes.com

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!