(SIDE2:) Oscar-statuetten er den gjeveste prisen en filmskuespiller kan få. Men det er ikke bare positivt å få prisen. Mange skuespillere rammes nemlig av den såkalte Oscar-forbannelsen.

- Oscar skal være det beste som kan skje for karrieren, og ofte snur det til å bli en forbannelse, sier Tom O’Neil i The Los Angeles Times ifølge FoxNews.

Hva kan du om Oscar? Ta vår test nederst i artikkelen.

Vanskelig å velge
Problemet er at Oscar-vinnere ofte får tilbud om altfor mange roller.

- Etter at de vinner Oscar, blir de tilbudt mye mer penger enn de har fått før, og det kan være vanskelig å motstå, sier Timothy M. Gray i Variety Magazine ifølge ABC News.

Andre opplever at produsentene blir skremt av tittelen og ikke tør tilby dem roller.

- Jeg tror at ved å vinne Oscar settes kravene for høyt, for folk antar at straks du har vunnet Oscar vil du ha førstevalget på alt, og det er ikke nødvendigvis sant, sier Gray.

Ville ikke engang prøve
Halle Berry fikk Oscar for rollen i «Monster’s Ball» i 2002. Etter dette trodde mange at karrieren hennes ville ta av. Der tok de feil. Samme år som hun fikk Oscar, spilte hun Bond-pike i den skuffende «Die Another Day» (2002), før hun gjentok rollen som Storm i «X2» (2003) og spilte en uskyldig fengslet kvinne i «Gothika» (2003). Det aller verste rollevalget, var å si ja til hovedrollen i «Catwoman» i 2004. Filmen har usle 3,2 i karaktersnitt på Imdb.com og Berry fikk en Razzie Award for rollen.

Selv hevder Barry at hun bevisst har unngått gode roller som kan skaffe henne en ny pris.

- Jeg ville ikke engang prøve, for jeg ville ikke rammes av Oscar-forbannelsen. Jeg tenkte, «Jeg gjorde «Monster’s Ball» og jeg vant Oscar og jeg vil kanskje aldri vinne igjen, og det er ikke egentlig målet mitt. Jeg vil gjøre roller som er morsomme og utfordrende og prøve ulike ting», sier hun ifølge Actressarchives.

Ikke bare et herlig liv
Roberto Benigni er en av skuespillerne vi har sett lite til etter at han vant Oscar i 1997. Han tok verden med storm som en livsglad far i «La vita è bella», og han fikk en velfortjent Oscar for rollen.

Den neste filmen vi så ham i, var «Astérix et Obélix contre César» (1999). Deretter regisserte han og spilte hovedrollen i en ny utgave av «Pinocchio» i 2002 og spilte i «Coffee and Cigarettes» i 2003. I 2005 regisserte han og spilte hovedrollen i «Tigeren og snøen». Sistnevnte er en vakker og annerledes krigsfilm, men ingen av filmene eller rollene kan sammenlignes med «La vita è bella».

Går bare nedover
Adrien Brody vakte oppmerksomhet da han klinte til med prisutdeler Halle Berry under Oscar-utdelingen 2003. Suksessen med «Pianisten» kunne gjort ham til en av Hollywoods største skuespillere, men den gang ei. I 2003 hadde han en rolle i «Den syngende detektiv», før han fikk roller i «The Village» og «The Jacket». Rollen i Peter Jacksons «King Kong» var riktignok stor, men filmen ble på langt nær så suksessfull som man håpet.

Faye Dunaway hadde en stor karriere. Hun spilte i «Bonnie and Clyde» (1967) og «Chinatown» (1974). I 1977 vant hun Oscar for rollen i «Network» - og deretter gikk det bare nedover. Vi kan nevne titler som «Supergirl» (1984), «Dunston Checks In» (1996) - som handler om en ape - og «Ghosts Never Sleep» (2005).

Hvor ble de av?
Da Nicole Kidman vant Oscar for «The Hours» i 2003, kunne hun utviklet seg til å bli en av Hollywoods største skuespillere. I stedet valgte hun å spille i filmer som «The Stepford Wives» (2004), «Bewitched» (2005) og «The Invasion» (2007). Det er imidlertid mulig Baz Luhrmans «Australia», som kommer i år, kan redde karrieren hennes.

Rollen som sykepleieren Ratched i «Gjøkeredet» (1975) gjorde at Louise Fletcher ble spådd en god framtid. Oscar-statuetten for rollen i 1976 sørget imidlertid ikke for noe res av tilbud. Først i 1977 spilte hun i en ny film, «The Exorcist II: The Heretic». Deretter spilte hun i filmer som «Mama Dracula» (1980), «Invaders from Mars» (1986) og «The Boy Who Could Fly» (1986).

Cuba Gooding Jr. fikk prisen for beste mannlige birolle etter innsatsen i «Jerry Maguire» (1996). Men det hjalp ikke karrieren hans nevneverdig. I ettertid har han blant annet spilt i rett-på-video-filmen «A Murder of Crows» (1999), «Snow Dogs» (2002) og «Boat Trip» (2002).

- Blir likegyldig
Helen Hunt spilte lenge i TV-serien «Mad About You». I 1997 fikk hun sitt store filmgjennombrudd med «As Good As It Gets». Men det ble med den rollen. I ettertid har hun hatt roller i filmer som «Dr. T and the Women» (2000), «Cast Away» (2000) og «Pay it Forward» (2000).

Gwyneth Paltrow var bare 26 år gammel da hun vant Oscar for «Shakespeare in Love» i 1999. Året etter valgte hun å spille i de lite kjente «Duets» og «Bounce». Hun fikk også roller i «Shallow Hal» (2001) og «View from the Top» (2003).

- En av ulempene med å være så suksessfull og vinne Oscar når du er 26, er at du blir likegyldig til tingene du kan velge. Jeg tenkte, «Jeg vil prøve dette, det vil bli gøy» eller «Jeg vil gjøre det for pengene»... Ting som jeg nå absolutt aldri ville gjort, sier hun ifølge FoxNews.

Kan snu
Heldigvis kan forbannelsen snus. I 2004 skrev The Telegraph om Oscar-forbannelsen, og nevnte Hilary Swank blant de forbannede. Swank vant Oscar for rollen i «Boys Don’t Cry» i 2000, og avisen skriver at hun stort sett bare spilte i dårlige og lite minneverdige filmer i ettertid.

- Swank er historie, skrev de.

Året etter vant hun igjen Oscar, da for «Million Dollar Baby».

37532

Kilder: Imdb, Premiere, FoxNews, BusinessWeek, Actressarchives, ABC News

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!