Gå til sidens hovedinnhold

De festligste skandalene

Disse øyeblikkene skulle Oscar-komiteen gjerne vært foruten.

Førstkommende søndag deles Oscar-statuetten ut for 84. gang. Og når filmeliten samles under ett tak, er det ikke til å komme bort fra at det kan skje uheldige ting.

Ny programleder

Denne gangen sørget Eddie Murphy for rabalder allerede før de nominerte var offentliggjort

I november måtte produsenten for showet, Brett Ratner, trekke seg fra jobben på grunn av støtende uttalelser. I sympati valgte programleder - og Ratners venn - Eddie Murphy å gjøre det samme.

Få dager etter ble det kjent at den erfarne Oscar-verten Billy Crystal hadde takket ja til å ta over.

Pinlig opptreden

Heldigvis går det som regel bra, men mye kan gå galt under utdelingen av prisene.

I 1934 skulle Will Rogers dele ut prisen for Beste regissør. Han valgte å rope opp vinneren på en kameratslig måte, og sa «Come and get it, Frank!». Frank Capra gikk lykkelig mot scenen, men både han og Rogers hadde tydeligvis glemt at to av de tre nominerte regissørene het Frank. Den ekte vinneren var Frank Lloyd. Capra måtte gå den lange veien tilbake til plassen sin igjen.

- Det var de lengste, tristeste, mest knusende skrittene jeg har tatt. Jeg ønsket at jeg kunne ha krabbet under teppet, som en stakkars mark. Da jeg falt ned i stolen følte jeg meg som en, har han sagt ifølge IMDb.com.

Like ille var det ikke da Laurence Olivier skulle dele ut prisen for Beste film i 1985 - men også han burde tatt en nærmere kikk på de nominerte før han gikk på scenen. Han glemte nemlig å nevne dem, og avslørte bare at vinneren var Saul Zaentz for «Amadeus».

Zaentz valgte å nevne de fire andre filmene i sin takketale.

Se klippet her.

Buing fra salen

Når prisvinnerne er ropt opp, er det klart for taler. Også her kan det skje uheldige ting.

Vanessa Redgrave skapte oppstandelse da hun vant Oscar for sin birolle i «Julia» i 1978. I talen gikk hun til angrep på «en liten gruppe sionistiske bøller», etter å ha blitt anklaget for å være antisemitt fra en militant, jødisk gruppe.

Se klippet her.

Under Oscar-seremonien vil man nemlig unngå politisk prat - noe også Michael Moore fikk erfare da han vant Oscar for sin dokumentar «Bowling for Columbine» i 2003. Etter mye buing fra salen, begynte han å skjelle ut George Bush, og produsenten valgte å avbryte ham med musikk. Talen er også utelatt fra YouTube-kanalen til Oscar-akademiet, men her kan du høre den:

HTML EMBED

Absurd tale

Et av Oscar-historiens mest legendariske øyeblikk, var da Marlon Brando vant Oscar for hovedrollen i «Gudfaren» i 1973. I stedet for å ta imot prisen, sendte han en skuespiller opp på scenen. Kvinnen var utkledd som indianer og nektet å ta imot statuetten. Stuntet ble utført fordi Brando mente at filmindustrien diskriminerte urbefolkningen.

HTML EMBED

Tom Hanks fikk sin første Oscar i 1994, for hovedrollen i «Philadelphia». Filmen handler om en homofil mann som får HIV, og i sin tale valgte Hanks å gi sin støtte til homofile. Blant annet takket han sin homofile high school-lærer med fullt navn. Problemet var at læreren ikke hadde stått fram som homofil, og dermed fikk familien og vennene vite det på en litt annen måte enn ventet.

HTML EMBED

Naken mann

Det er ikke bare ved selve prisutdelingen det kan skje ting. Også under resten av showet kan det oppstå pussige situasjoner.

I 1962 kom taxisjåføren Stan Berman opp på scenen for å gi en hjemmelaget Oscar til vert Bob Hope. Berman var kjent for å snike seg inn på store arrangementer, noe du kan se flere bilder fra i et opptak gjort to måneder før Oscar-stuntet:

HTML EMBED

En annen fremmed mann som kom på scenen, var Robert Opel i 1974. Mens vert David Niven skulle presentere en prisutdeler, kom Opel løpende bak ham - splitter naken.

Se klippet her.

Kommentarer til denne saken