Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er en skandale

De ni Oscar-kandidatene for Beste ikke-engelskspråklige film overrasker mange.

(SIDE2:) Tirsdag offentliggjorde Academy Awards de ni filmene som er aktuelle for å vinne prisen for beste ikke-engelskspråklige film.

LES MER: Norge får ikke Oscar

Av disse filmene plukkes det ut fem nominerte, som videre kjemper om den gjeve tittelen. De ni utvalgte filmene har overrasket mange i filmverden.

Ingen pris til Norden
Norges bidrag «Tatt av kvinnen» er ikke på listen over fjorårets beste ikke-engelskspråklige filmer. Det var heller ikke Danmarks bidrag «Kunsten at græde i kor», Sveriges bidrag «Du levande», Islands bidrag «Mýrin» eller Finlands bidrag «Miehen työ».

Med andre ord ble alle de nordiske landene oversett i år. I fjor var danskene representert med filmen «Efter brylluppet». Sist en nordisk film fikk Oscar-prisen, var i 1989 da Danmark vant med «Pelle erobreren».

Sist Norge var representert i kategorien, var da «Elling» ble nominert i 2002. Vi var også nominert med «Søndagsengler» i 1997 og «Veiviseren» i 1988. I fjor vant dessuten norske Torill Kove prisen Beste animerte kortfilm med filmen «Den danske dikteren».

Hvor er Romania?
Det er imidlertid ikke mangelen på nordiske filmer som har ført til oppstandelse.

AwardsDaily.com holder en oppdatert oversikt over hvilke filmer som har størst sannsynlighet for å vinne Oscar. Øverst på denne listen, har den rumenske filmen «4 Months, 3 Weeks and 2 Days» tronet i lang tid.

Filmen var nominert til Golden Globe, men måtte se seg slått av Frankrikes «The Diving Bell and the Butterfly».

Likevel er mange filminteresserte i sjokk over at filmen ikke er blant de ni aktuelle Oscar-kandidatene. Den har allerede fått flere priser, blant annet ble den Beste film under European Film Awards og Beste ikke-engelskspråklige film under kritikernes filmpriser i USA, skriver Variety, som er overrasket over fraværet til filmen.

Sjokkerte filmbloggere
- Hvordan sier du Oscar-skandale på rumensk? skriver en filmblogger på LaWeekly.com.

En annen filmblogger skriver at dette er en av tidenes største Oscar-skandaler i forbindelse med ikke-engelskspråklig film: - Personene som sto for avgjørelsen må bli identifisert og, med nestekjærlighet og medfølelse, utvises fra denne gruppen resten av livet.

Også flere andre bloggere er opprørte over avgjørelsen.

Andre filmer som til filmverdens store overraskelse ikke er på listen, er franske «Persepolis», spanske «The Orphanage» og tyske «The Edge of Heaven».

De ni aktuelle filmene er:

Østerrikske «Falskmynterne fra Sachsenhausen»/« Die Fälscher» - Film om mesterfalskmyntneren og bohemen Salomon Sorowitsch.
Brasilianske «The Year My Parents Went on Vacation»/«O Ano em Que Meus Pais Saíram de Férias» - Film om en gutt som forlates av foreldrene.
Kanadiske «Days of Darkness»/«L’ Âge des ténèbres» - Film om en hushjelp som drømmer seg bort til fantasifulle eventyr.
Israelske «Beaufort» - Film om en gruppe israelske soldater.
Italienske «Det ukjente»/«La Sconosciuta» - «Cinema Paradiso»-regissør Giuseppe Tornatores nye film.
Kasakhstanske «Mongol» - Film om Genghis Khan som ung.
Polske «Katyn» - Film om Katyn-massakren, hvor sovjetere massakrerte mange tusen polakker.
Russiske «12» - En moderne versjon av «12 Angry Men» fra 1957.
Serbiske «The Trap»/«Klopka» - Film om en mann som må velge mellom liv og død for sitt eget barn.

Oscar-prisen deles ut 24. februar. Nominasjonene presenteres 22. januar.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!