Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Børs faller fra start

Aksjene på Oslo Børs åpner ned etter en tøff natt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I løpet av kvelden og natten til onsdag har markedene i USA og Asia fått bank og rast med over to prosent etter at den amerikanske sentralbanken leverte de såkalte minuttene ved forrige rentemøte. Investorene i USA tolket de dithen at de ikke indikerte at et rentekutt er nært forestående i tillegg kom det tall som viste de amerikanske forbrukerne sin tillit er på det svakeste siden orkanen Katrina herjet i 2006.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeavhengige Oslo Børs får heller ingen drahjelp av oljeprisen, som viser svekkede muskler. Hovedindeksen er ned 0,9 prosent til 451,54 poeng.

Årets store aksjehappening foregår forøvrig onsdag og torsdag. Paretos årlige olje- og gasskonferanse har lenge vært en av de viktigste eventene innenfor aksjemarkedet, og i år er det 1300 påmeldte.

Energismell
Foruten oljen faller også prisen på råvarer som gull og kopper på bekymringer om at problemene vil spre seg til etterspørselen.

- Mennesker vet at vi går inn i en resesjon og at det kommer til å bli en nedgang. Aksjemarkedet kommer til å være forsiktig en stund, sier Mark Waggoner hos Excel Futures Inc, ifølge Bloomberg.

Frontkontraktene på nordsjøoljen handles til 70,36 dollar fatet, som er en nedgang på 0,27 prosent.

Statoil har avsluttet boringen av undersøkelsesbrønn lokalisert om lag 40 km nord for Ormen Lange-feltet og 30 km sør for Ellida på dypt vann i Norskehavet. Men det hjelper fint lite når aksjen starter dagen med å falle 1,26 prosent til 157 kroner. Stort bedre går det ikke for fusjonskammeraten Norsk Hydro som detter med 0,98 prosent til 203 kroner. NO faller med en prosent til 9,90 kroner.

Forøvrig opplyses det om at Noreco tvangsinnløser alle aksjene i oljemyggen Altinex.

Solarselskapet REC går på en smell med en nedgang på 3,38 prosent til 200 kroner.

Andre selskaper som har fått et ublidt møte med onsdagen er Telenor som detter med 1,22 prosent til 101 kroner, DnB Nor med et fall på 1,52 prosent til 78 kroner og Yara som raser med 2,43 prosent til 150,75 kroner.

Den foreløpige taperen er Northland Resources, som har hatt en fin oppgang den siste tiden, men som nå raser med 6,98 prosent til 20 kroner.

Ensom svale
Det finnes i hvert fall noen lyspunkter selv om de er få. Odim leverte kjempetall og er en av kun åtte aksjer som stiger med 1,2 prosent til 63 kroner.

Odim hadde driftsinntekter på 322,4 millioner kroner i årets andre kvartal. Det er en oppgang på hele 48,9 prosent fra samme periode i fjor. Selskapet hadde en ordeinngang på 378 millioner kroner i andre kvartal, og har nå en ordrebok på 1,7 milliarder kroner som er den høyeste ordreinngangen noensinne.

Den relative vinneren i morgentimene er Austevoll Seafood som klatrer med 4,29 prosent til 51 kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis