Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Børs løper løpsk

Børsen åpnet i et forrykende tempo i morgentimene og har siden forsterket oppgangen.

Aksjene på Oslo Børs legger kraftig på seg tirsdag formiddag. Hovedindeksen stiger hele 11,04 prosent til 282,29 poeng.

NA24 – din næringslivsavis

Knallstart
Alt lå til rette for en knallstart på Oslo Børs tirsdag. Investorene på Wall Street opplevde sin største børsopptur siden 1933, der alle de tre nøkkelindeksene Dow Jones Industrial, Nasdaq Composite og S&P 500 steg over 11 prosent.

Les mer: Champagnedag på Wall Street

Det ble også duket for en knallsterk opptur i Europa etter at investorene i Asia gikk bananas på børsene. Den japanske Nikkei 225 indeksen kunne skilte med en oppgang på hele 14,15 prosent.

Les mer:Børsene går av skaftet

Bear-marked-rallyet oppleves i hele Europa i dag, der de fleste indeksene stiger over fire prosent. Den engelske FTSE 100-indeksen, den tyske DAX-indeksen, samt den franske CAC 40-indeksen stiger 4,7 prosent.

I Norden er oppgangen enda større der børsen i København stiger 7,5 prosent, den svenske OMXS30-indeksen stiger 5,8 prosent, mens investorene i Finland opplever en oppgang på 5,4 prosent.

Stigende oljepris
Oslo Børs er ved lunsjtider den børsen med størst oppgang tirsdag. Mye av grunnen til den store oppgangen ligger i at oljeprisen igjen skyter fart oppover. Et fat nordsjøolje med levering i desember noteres til 80,05 dollar, en oppgang på 3,34 prosent.

Selskaper som markerer seg på den lange vinnerlisten i dag er blant annet Kongsberg Automotive, oljeselskapene Questerre Energy og DNO, samt Lerøy Seafood.

Kongsberg Automotive stiger hele 86 prosent til 6,49 kroner. Selskapet melder i dag om at de har inngått en kontrakt om levering av setevarmere til en tysk bilprodusent. Ordren har en verdi på 151 millioner kroner.

Les mer:Skal varme tyske stumper

Investorene sender aksjekursen i Questerre Energy opp etter at selskapet har gjennomført en produksjonstest av et gassfunn i Liard-bassenget i den kanadiske provinsen British Columbia. Aksjen stiger 10,5 prosent til 28,22 kroner.

DNO stiger 22,49 prosent til 4,50 kroner. Den irakiske sentralregjering skal være i ferd med å åpne for oljeeksport fra Tawke-feltet, melder Dow Jones Newswires.

Les mer: Vil åpne for DNO-eksport

Budkamp på lakseoppdretter
Fiskeoppdrettsselskapet Lerøy Seafood legger på seg 27 prosent til 57,5 kroner. Det ble i dag klart at Austevoll Seafood har lagt inn et bud på 59 kroner per aksje for oppdrettsselskapet. Analytikere NA24 har snakket med hevder at Austevoll kanskje ikke blir alene i kampen om Lerøy. I tillegg er ikke analytikerne enig om at prisen på 59 kroner aksjen er en god pris.

- Vi anbefaler kundene våre å sitte på aksjene. Det kan komme bud fra andre aktører som har større synergier å hente, sier Aslak Berge i First Securities til NA24.

- Det er ikke grisebillig og det er ikke ublu, sier Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets.

Les mer:Tror på budkamp om Lerøy

Opp med dampen for børslokomotiver
De fleste tungvekterne på Oslo Børs stiger over 10 prosent i dag. Børslokomotivet StatoilHydro og gjødselgiganten Yara stiger 10 prosent, mens Seadrill Orkla og DnB NOR stiger henholdsvis 15 prosent, 12 prosent og 18 prosent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken