En nervøs og pessimistisk tone har preget Oslo Børs gjennom hele dagen.

Utover ettermiddag faller imidlertid stemningen kraftig.

Hovedindeksen sendes ned 1,30 prosent til 357,91 poeng.

Torsdag ble hovedindeksen sendt ned 1,39 prosent, mens onsdag var den verste dagen så langt i 2010 med et fall på over 2,5 prosent. Siden nyttår har indeksen falt 3,6 prosent.

Olje drar ned stemningen
Oljeprisen faller tilbake under 74 dollar. Et fat Brent-olje koster fredag ettermiddag 74,35 dollar, ned 0,3 prosent fra gårsdagens sluttnotering.

Det skjer selv om ukentlige lagertall viste et uventet fall i lagrene av råolje og destillater. Bensinlagrene økte derimot noe mer enn markedet hadde forventet.

Les mer: Fall i oljelagrene

Statoil faller 1,30 prosent til 137,80 kroner.

Alle de ti mest omsatte aksjene har inntatt røde fortegn, og solenergiselskapet REC fører an med en nedgang på 3,8 prosent til 33 kroner. Hittil i år har aksjen falt 25,94 prosent.

Kunstgjødselskonsernet Yara faller 1,2 prosent til 240,80 kroner. DnB Nor-aksjen er ned 2,15 prosent til 66 kroner, og det er også tungt for oljeseviceaksjene. Seadrill faller drøye 2 prosent til 132,20 kroner, mens PGS er ned 1,5 prosent til 75,10 kroner.

Kraftig opptur
Norske Skog stiger på en melding i formiddag.

Selskapet melder at det i fjerde kvartal har fått en gevinst etter en økt verdi på kraftkontrakter på 1,4 milliarder kroner. Dette gjelder høyere verdi på langsiktige avtaler i Norge, Brasil og New Zealand. Verdiøkningen har ingen kontanteffekt.

Selskapet har også nedskrivninger knyttet til fabrikkanlegg på 230 millioner kroner i fjerde kvartal, og har tatt avsetninger i forbindelse med nedbemanninger på 90 millioner kroner.

Norske Skog varsler også at resultatet fra Sør-Amerika blir 50 millioner kroner svakere i fjerde kvartal 2009 enn i tredje kvartal. Dette skyldes lavere volum og lavere priser i tillegg til høyere kostnader og ugunstige valutaforhold.

Aksjen stiger 10,87 prosent til 10,20 kroner.

Tøffere linje fra Obama
President Barack Obama lanserte en plan om å begrense handlingsrommet til storbankene torsdag. Dette førte til kraftig kursfall på USA-børsene, og spesielt mange av de store bankaksjene.

Stemningen preger de europeiske markedene fredag.

I Frankfurt faller DAX-indeksen 0,80 prosent, mens Londons FTSE 100 er ned 1,23 prosent. I Helsingfors er OMX-indeksen ned 1,24 prosent, mens København og Stockholmsbørsen er ned henholdsvis 0,77 og 0,25 prosent.

Vil stramme opp bankene
President Barack Obama lanserte torsdag harde begrensninger på USAs storbanker. Han vil ha slutt på at bankene tar stor risiko, i praksis uten å kunne gå konkurs.

- Selv om finanssystemet er mye mer solid i dag enn for et år siden, opererer det etter nøyaktig det samme regelverket som førte til at det nesten kollapset, sa Obama da han lanserte planen.

Han sa at hans ønske om reformer ble styrket av høye overskudd i banker som samtidig sier de ikke kan låne ut til småbedrifter, ikke kan holde rentene på kredittkort nede og ikke kan tilbakebetale skattebetalerne som reddet dem.

- Det er nettopp denne typen uansvarlighet som gjør det klart at det er nødvendig med reform, sa Obama.

Svakt i Asia
Det har ikke vært noen god uke på de asiatiske børsene, som fredag falt for femte dag på rad.

Fra før er investornervene stålsatte av bekymringer om at kinesiske myndigheter skal sette på vekstbremsene og øke rentene. Det har gitt spesielt konjunkturfølsomme aksjer hard medfart på børsene denne uken.

Den sammenveide regionindeksen for Asia og Stillehavet faller 1,7 prosent til 121,69 poeng. De viktigste indeksene i Japan, Kina, Hongkong og Sør-Korea faller mer enn to prosent.