Oslo Børs stiger rett etter at handelen har startet fredag.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen blir sendt opp 1,43 prosent til 353,89 poeng.

For ett år siden nådde hovedindeksen bunnen i forbindelse med finanskrisen. I løpet av handledagen 20. november 2008 hadde indeksen falt til 180,40 poeng. I dag ligger hovedindeksen vel 96 prosent over dette nivået.

Oljeprisen har tatt seg noe opp sammenlignet med sluttnivået torsdag kveld. Kontraktene på nordsjøolje med levering i januar ble omsatt for 77,80 dollar per fat.

Nedtur til opptur
Når det gjelder de største selskapene på Oslo Børs er trenden helt snudd fra torsdag til fredag. Torsdag ble det minustall for absolutt alle de 20 høyest verdsatte selskapene i en jevnt fordelt nedtur.

Fredag er det til gjengjeld en bred opptur der Statoil stiger med 1,19 prosent til 144,9 kroner, Yara stiger med 2,82 prosent, Tandberg stiger med 0,31 prosent til 162,7 kroner, Hydro er opp 1,45 prosent til 41,23 kroner, SeaDrill stiger 1,92 prosent til 138,1 kroner og DnB Nor stiger med 1,29 prosent til 62,95 kroner.

Google-avtale
Det norske programvareselskapet Opera Software har inngått nye avtaler med kjempen Google.

Avtalene gjelder å bruke Google som standard søkepartner for både de mobile nettleserne Opera Mobile og Opera Mini og for desktop.

Tidligere har Opera og Google hatt en avtale for nettleserne for mobiltelefoner, men den nye avtalen erstatter tidligere avtale. Den fornyede avtalen gjelder ut 20. oktober 2001, men kan Opera kan forlenge den med ett år.

Aksjen stiger med 2,48 prosent til 16,5 kroner.

Kursrakett på avtale
Aqua Bio Technology har fått på plass en avtale med et skandinavisk kosmetikkprodusent. Det er snakk om en samarbeids- og utviklingsavtale som omfatter Aqua Bio Technologys bioaktive ingrediens Zonase X.

Samarbeidet med kosmetikkprodusenten innebærer at Zonase X skal inn i en eksisterende produktserie det skal også utvikles nye produkter basert på Zonase X. Aksjekursen stiger 41,67 prosent til 0,85 kroner.

Svake resultater fra Dell og Sony bidrar til å sende de asiatiske aksjene nedover. Det er også frykt for at den voldsomme oppgang som finansmarkedene har opplevd er i ferd med å skape bobler. I USA ble børsene sendt rett ned etter en noe lunken oppdatering fra OECD knyttet til utviklingen i Kina.

Les mer: Advarer mot Kina-boble og Bratt nedtur på Wall Street