God utvikling på de asiatiske børsene og sterk start på de europeiske børsene preger Oslo Børs onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen blir sendt opp 221 prosent til 333,9 poeng.

Statoil leverer
Oljeselskapet Statoil har lagt frem sitt resultat etter tredje kvartal. Statoil leverer på linje med forventningene til analytikerne. Det underliggende resultatet viser at de leverte bedre enn hva markedet hadde forventet, og samtidig gjentar de stort sett produksjonsmålene.

Les mer: Statoil - en pengemaskin

Tallene får en god mottagelse i markedet og aksjekursen stiger 2,58 prosent til 139,20 kroner. Vel så viktig er det at oljeprisen igjen stiger. Kontraktene på nordsjøolje med levering i desember omsettes på 78,42 dollar per fat. Det er vel 1,5 dollar over nivået da Oslo Børs stengte tirsdag.

Blant de andre av børsens større selskaper stiger SeaDrill med 3,98 prosent til 125,5 kroner, Yara med 4,07 prosent til 194,5 kroner, Telenor med to prosent til 74,1 kroner, DnB Nor med 1,87 prosent til 65,45 kroner og Norsk Hydro med 0,38 prosent til 37,3 kroner.

Flere andre selskaper har også presentert sine tall etter siste kvartal og der er mottagelsen mer blandet.

Kitron merker helt klart at etterspørselen har blitt langt svakere og har iverksatt tiltak for å redusere kapasiteten. Resultatet viser et lite underskudd på bunnlinjen og selskapets drift er også blitt sterkt svekket. Kitron-aksjen faller 2,06 prosent til 2,38 kroner.

Les mer: Etterspørselen svikter for Kitron

Megakontrakt
En stor europeisk bilprodusent har tildelt Kongsberg Automotive en kontrakt til en verdi av 65 millioner euro, eller drøye 550 millioner kroner.

- Denne kontrakten har demonstrert KAs evne til å arbeide tett sammen med våre kunder for å dekke sine behov for produkter i det grønne segmentet av bilindustrien. Dette har vært en lang utviklingsfase og et flott lagarbeid hvor KAs ingeniører har jobbet tett om både den elektroniske og mekaniske delen av programmet, sier Claes Paulsson konserndirektør for salg og markedsføring i Kongsberg Automotives System Division.

Kontrakten løper fra 2011 og går over 10 år.

Aksjen stiger med 6,62 prosent til 4,68 kroner.

Les mer: Megakontrakt til Kongsberg

Nye underskudd
Sevan Marine fikk nye underskudd i tredje kvartal til tross for at omsetningen nær ble doblet. I tredje kvartal ble underskuddet på 47,3 millioner dollar etter at gevinsttap relatert til lån. I samme periode i fjor hadde de et overskudd på 12,3 millioner dollar.

Selskapet gjør det også svakere på driften der driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) var på 4,8 millioner dollar. Fortsatt skal de kutte kostnader.

Sevan-aksjen stiger 4,61 prosent til 9,54 kroner.

Les mer: Sevan logger nytt minuskvartal

Blandet ute
I Asia dro sterke tall fra koreanske banker opp aksjemarkedet. I tillegg har et hopp i råvareprisene bidratt til å vekke optimismen i investorene. Tirsdag steg gullprisen til ny rekordnotering og oppturen fortsetter onsdag morgen.

Les mer: Gull til ny rekord og Optimisme i Asia

I USA klarte to av de tre viktigste indeksene å redde seg inn i pluss. Til tross for gode makrosignaler og et sterkt kjøpssignal fra en av verdens fremste bjellesauer ble det likevel ingen børsfest.

Les mer: Buffett vedder, børsen likegyldig

De europeiske børsene blir dratt også dratt opp av at resultatet til Societe Generale ble doblet i tredje kvartal. Samtidig har den britiske kleskjeden leverte bedre resultater enn markedet hadde forventet.

Den tyske indeksen DAX i Frankfurt stiger 1,30 prosent og drar med seg den britiske indeksen FTSE 100 i London opp 0,75 prosent. I Paris stiger CAC 40 med 1,15 prosent. De øvrige børsene i Norden henger noe etter resten av Europa.

I Stockholm stiger OMX-indeksen 0,90 prosent, mens København er opp 0,50 prosent. Helsingfors blir løftet 1,40 prosent.