Hvert år venter børsfolket på børsfesten i januar. Starten på 2010 så ut til å gå oppskriftsmessig for seg, med oppgang frem til midten av januar. Etter dette ble det nesten bare sorgen, og den såkalte januareffekten ble borte.

Nedgangen i januar var på 2,6 prosent.

- Det er fortsatt stor usikkerhet rundt utviklingen i verdensøkonomien og en viss frykt har spredt seg i aksjemarkedet i januar, skriver Nordnet-sjef Anders Skar i en melding.

Optimistiske småsparere
Ifølge Nordnet-sjefen er norske, private aksjesparere fortsatt optimistiske.

- De private aksjesparerne posisjonerer seg for videre opptur og tror fallet i januar er en korreksjon og ikke starten på en lengre nedtur. Privatpersoner er med andre ord fortsatt optimistiske til børsen, og trenden fra fjerde kvartal i 2009 fortsatte også i januar. For fjerde måned på rad nettokjøpte privatpersoner aksjer, skriver Skar.

Liker børslokomotivene
Nordnet-sjefen skriver videre at det er de store børslokomotivene som er favorittene til de private aksjekjøperne.

De ti mest populære aksjene å kjøpe i januar var Statoil, Yara, Seadrill, Norsk Hydro, Questerre, Norwegian, Telenor, Kongsberg Automotive, Crew og Det norske oljeselskap. Mens de ti aksjene som var minst populære og som ble solgt mest var PGS, Marine Harvest, DnB NOR, RCL, Aker Solutions, REC, Golden Ocean, Fred Olsen Energy, Opera og XACT Derivat BULL.

- Børsfallet i januar ble tolket som en kjøpsmulighet, og spesielt ser vi at privatpersoner har kjøpt seg opp i de store solide børslokomotivene, som for eksempel Statoil, Yara, Seadrill og Telenor. REC-aksjen fortsetter å svinge i verdi og var igjen den mest handlete aksjen blant traderne. For de langsiktige private aksjesparerne kan det virke som om noe av tålmodigheten rundt REC er oppbrukt da aksjen ble nettosolgt for rundt 20 millioner i januar, skriver Skar.