Gå til sidens hovedinnhold

Misset på oppløpet

Børsen satt ny rekord, men klarte ikke holde på formen.

Oslo Børs startet dagen friskt med å stige til ny årsbeste, men klarte ikke holde på oppgangen.

Oljeprisen begynte å vise svakheter etter lunsj og det dro med seg Oslo Børs ned. Hovedindeksen endte fredag ned 0,24 prosent til 361,36 poeng. Uken som helhet viser et samlet fall på 0,41 prosent.

I løpet av den første timen satt hovedindeksen en ny bestenotering for året med en oppgang til 365,14 poeng.

Gode makrotall
Nedturen på slutten kom til tross for at de øvrige europeiske børsene hadde en sterk avslutning på uken. En rekke makrotall har bidratt til å styrke troen på at verden er på vei ut av krisen. Da investorene våknet fredag morgen ble de møtt av nyheten om at industriproduksjonen i Kina viser en kraftig bedring. I november steg industriproduksjonen med 19,2 prosent og viser at kineserne ikke har mistet evnen til å overbevise markedene. Ifølge Bloomberg forventet økonomene at industriproduksjonen ville havne på 18,2 prosent. Tallene viser at eksporten falt med 1,2 prosent mens importen økte med 26,7 prosent.

En rekke økonomer peker mot Kina og andre fremvoksende økonomier som redningen på finanskrisen. Håpet er at etterspørselen fra disse landene kan erstatte frafallet i USA og ellers i vesten.

Fra USA kom det også flere viktige rapporter og disse overrasket også på den positive siden. Blant annet steg detaljhandelen bedre enn forventet, mens forbrukertilliten også kom inn positivt.

Les mer: Stiger for tredje måned på rad og Hopp i tilliten

Olje dro ned
Oljeprisen kom under press etter at dollaren begynte å stige. Da Oslo Børs stengte ble kontraktene på nordsjøolje med levering i januar omsatt for 71,12 dollar per fat. Det er en nedgang på 1 prosent.

Statoil falt 0,78 prosent til 140,40 kroner, og måtte se seg slått av Yara. Aksjene i kunstgjødselsselskapet ble sendt opp 4,87 prosent til 271,30 kroner. Torsdag holdt selskapet sin kapitalmarkedsdag og fikk lenge markedets reaksjon mot seg. På tampen av dagen klarte Yara-aksjen å hente inn det tapte og steg på linje med børsen. I dag har analysene fra meglerhusene begynt å komme, og flere oppgraderer både kursmål og anbefalinger.

DnB Nor-aksjen falt 0,84 prosent til 65,20 kroner. Tegningsperioden for å delta i emisjonen gikk ut torsdag etter at børsen stengte. Det innebærer at tegningsrettene som ikke ble benyttet innen fristen ikke lenger er noen ting verdt. Det er likevel tegn som tyder på at mange har benyttet seg av tegningsrettene. DnB Nor melder at den foreløpige opptellingen viser at emisjonen på 14 milliarder kroner ble overtegnet med 39,9 prosent

Les mer: Stor interesse for DnB Nor-aksjer

Verdensrekord
Solenergiselskapet REC har satt ny verdensrekord. Selskapet har sammen med det nederlandske forskningsmiljøet ECN klart å produsere et solpanel som har en effektivitet på 17 prosent. Det er ny verdensrekord og slår det tidligere nivået på 16,5 prosent.

Les mer: Verdensrekord for REC

Oslo Børs skilte seg negativt ut I Europa. I Tyskland steg DAX-indeksen 0,8 prosent. I London ble den britiske indeksen FTSE 100 sendt opp rundt 0,35 prosent. I Norden var det den finske OMX-indeksen i Helsingfors som ledet an med en oppgang på 1,13 prosent. I Stockholm klatret børsen 0,25 prosent, mens København endte flatt.

Kommentarer til denne saken