Gå til sidens hovedinnhold

Meglernes aksjetips

Til tross for fornyet usikkerhet i markedene tror ikke ekspertene på noen dramatisk nedtur på Oslo Børs.

En svak utvikling på Oslo Børs i forrige uke har ikke skremt ekspertene. De er likevel ikke helt enige om hvor veien skal videre.

NA24 – din næringslivsavis

Hos Nordea trekker de frem at Oslo Børs har korrigert rundt seks prosent fra toppnoteringen for rundt to uker siden.

– Vi anser dette som en korreksjon i ett oppadgående marked (bullmarked) og mener at rapporteringen og de økonomiske dataene støtter vårt syn om at aksjemarkedet vil gå inn i en inntjeningsdrevet fase. På kort sikt er det imidlertid ytterligere nedside, skriver strategene.

– Kjøp på svakhet
Nedsidepotensialet på Oslo Børs er likevel ikke skremmende stort. Derfor ser aksjeplukkerne i den nordiske storbanken at det kan være lurt å komme seg inn i markedet.

- Basert på erfaringene fra tidligere bullmarkeder pleier korreksjonene i starten av en oppgangsperiode å være relativt «milde», noe som kan indikere en ytterligere nedside på to til seks prosent fra dagens nivå. I et mer negativt scenario vil hovedindeksen korrigere ned til cirka 300 poeng. Basert på teknisk analyse er det god støtte ved 310 poeng. Ettersom vi ser begrenset nedside fra dagens nivå opprettholder vi vår kjøpsanbefaling og anbefaler å kjøpe på svakhet, skriver Nordea-strategene.

Selv om det er flere farer som lurer i aksjemarkedet er heller ikke analysesjef og de øvrige analytikerne i Orion Securities blitt redde.

– På tross av at det er mange faktorer som gir grunn til bekymring, spesielt på lang sikt, tviler vi på at forrige ukes tilbakeslag utgjør starten på noe større. Mest sannsynlig representerer det en forbigående teknisk rekyl drevet av gevinstsikring som neppe vil overstige 10–15 prosent, skriver Orion.

Ikke overrasket
Stig Myrseth i Orion trekker frem at nullrentepolitikk fra de ledende sentralbankene sammen med en rekke kvantitative lettelser vil være med på å begrene en eventuell nedside i aksjemarkedet. Sterk vekst i Kina vil spille positivt inn på råvareprisene og råvarerelaterte aksjer. Det igjen teller positivt for Oslo Børs.

Resultatsesongen har så langt vært positiv og meglerhuset er imponert over hvordan selskapene på Wall Street gjør det.

– Vi blir ikke overrasket om Oslo Børs og de toneangivende vestlige børsene går inn i en sidelengs hovedtrend som varer storparten av de kommende 6–12 månedene. Mens nedsiden vil begrenses av en hyperstimulerende pengepolitikk og en gradvis bedring i konjunkturer og selskapsresultater, vil oppsiden begrenses av bekymringer knyttet til bærekraften i konjunkturoppsvinget, skriver Orion.

De har et nøytralt markedssyn og begrunner dette med at prisingen av selskapene ligger nær hva de historisk har gjort. Prisen delt på bokført verdi og forventningene knyttet til prisen delt på forventet inntjening for selskapene ligger nemlig nær det historiske gjennomsnittet på de fleste børsene.

Les også: Spår julefest i aksjemarkedet

Satser på Fredriksen
I sin ukeportefølje har strategene i Nordea funnet plass til riggselskapet Seadrill.

– Selskapet legger frem sine resultater til torsdag og vi tror dette vil bli en positiv trigger for aksjen. Seadrill har i tillegg en sterk kontantstrøm de neste årene grunnet deres solide ordrereserve, noe som gir god visibilitet. Selskapet har videre signalisert at de vil utbetale et utbytte i fjerde kvartal, skriver aksjestrategene i Nordea Markets.

For å gi plass til John Fredriksen boreselskap har de vært nødt til å ofre en annen norsk kjempe. Valget landet på aluminiumsprodusenten Norsk Hydro. Selskapet la frem sine tall etter tredje kvartal i forrige uke, og nå ser ikke strategene noen umiddelbare signaler rundt aksjens om skulle tilsi kursoppgang.

– Vi mener det langsiktige caset fortsatt er intakt, men ser få triggere på kort sikt, begrunner Nordea for hvorfor Hydro må vike plass.

Nordea satser for øvrig videre på Austevoll Seafood, Kongsberg Automotive, Scorpion Offshore, Acergy og Marine Harvest.

Tele for offshore
Hos Orion Securities har de også gjort endringer i modellporteføljen. De slenger ut Sevan til fordel for Telio.

– Telio er markedsleder på IP-telefoni i Norge, en bransje med gode utsikter. Vi mener Telio fortjener en aksjekurs på 44, noe som taler for at oppsiden er stor. Hovedrisikoen knytter seg til en snarlig rettsavgjørelse vedrørende merverdiavgift, skriver Orion i sin morgenrapport.

Sevan kastes ut av modellporteføljen siden meglerhuset ser en risiko knyttet til hva som kommer frem under kvartalsrapporteringen fra selskapet denne uken.

Orions modellportefølje består dermed av Telenor, Norwegian, Seadrill, TTS Marine, Royal Caribbean Cruises, Photocure, Kitron, Tandberg, Aker Solutions og Telio.

Gjør mindre endringer
– Vi tar denne uken inn Orkla. Selskapet leverte forrige uke bra tall for samtlige virksomhetsområder, mens aksjen har vært tynget av utviklingen i REC. Orkla har en større aksjepost i REC. Vi venter at det vil bli mer fokus på den tradisjonelle virksomheten fremover, skriver DnB Nor Markets i sin ukerapport.

De anbefalte aksjene denne uken fra meglerhuset til Norges største bank utgjør Sparebank Øst, Algeta, Telenor, Copeinca, Tandberg, StatoilHydro, Petroleum Geo-Services og Orkla.

Kommentarer til denne saken