Gå til sidens hovedinnhold

Stup på Oslo Børs

Nå er nervene tilbake for fullt.

Oslo Børs falt kraft onsdag. Det er en generelt dårlig dag for europeiske børser, men Oslo er verst.

Hovedindeksen falt 4,2 prosent til 349,4 poeng.

Årets laveste nivå for Oslo Børs er 339,38 poeng, men fortsetter det slik tar det ikke lang tid for investorene ser en ny årsbunn.

Onsdag var det helrødt blant de viktige aksjene på Oslo Børs. Av de store selskapene gikk det aller verst med Acergy, som falt 9 prosent til 95,90 kroner. Yara, Akser Solutions, Storebrand, Schibsted og TGS falt alle rundt 6-7 prosent.

Statoil, børsens tyngste, falt 3,1 prosent til 135,10 kroner.

Internasjonalt fall
Børsene i USA og Asia falt klart i går og natt til onsdag norsk tid, og utviklingen onsdag har ikke gjort stemningen bedre.

Det er generell nedgang på europeiske børser. Viktige børser er ned 2-3 prosent. De viktige indeksene i USA er så langt i dag ned rundt halvannen prosent.

Ironisk nok, gitt at de siste ukenes panikk har sitt utgangspunkt i gjeldsproblemene til Hellas, er det eneste lyspunktet blant internasjonale børser å finne i Athen, hvor børsen onsdag har steget 0,4 prosent. Den har likevel falt over 25 prosent siden nyttår.

Fokus er fortsatt på den vanskelige gjeldssituasjonen i mange europeiske land og konsekvenser for eurosamarbeidet. Euroen falt tirsdag til 1,215 dollar pr. euro, det laveste nivået på fire år. Onsdag koster en euro 1,23 dollar.

Olje tynger
For energitunge Oslo Børs påvirker oljeprisen også negativt.

Et fat Brent-olje har falt 1,7 prosent til 73,14 dollar. Den amerikanske referanseoljen WTI er ned 0,9 prosent til 68,80 dollar. Oljeprisen har falt rundt 20 prosent siden begynnelsen av mai.

Dette har nok bidratt til at mange oljeserviceaksjer er blant aksjene med dypest rødfarge på Oslo Børs.

Andre råvarer har også falt onsdag, for eksempel kobber, som regnes som en viktig indikator på økonomisk aktivitet.

Tysk forvirring
Usikkerheten ble ikke mindre da det tirsdag ettermiddag kom uklare meldinger om at Tyskland vil forby visse typer shortsalg samt innføre spesielle beskatning av finansbransjen.

Tyskland har nå annonsert planer for å forby udekket short-salg av 10 finansaksjer, CDSer og statsobligasjoner i eurosonen.

Dette blir sett på som en motytelse for at Tyskland skal bidra med inntil 148 milliarder av den totale krisepakken på 750 milliarder euro for å stabilisere situasjonen rundt de svakeste eurolandene.

Et shortsalg innebærer at man selger et verdipapir man ikke eier. Det gjør man normalt hvis man tror verdipapiret vil falle i verdi, slik at man senere kan kjøpe det - og fullføre transaksjonen - til en lavere pris. Man kan da putte differansen i lommen.

Vanligvis kreves det at man ved shortsalg gjør en avtale om å låne verdipapiret man selger. Nakent eller udekket shortsalg innebærer at man ikke har gjort noen slik avtale på forhånd. Dette er allerede forbudt i mange markeder.

CDS-er er forsikringer mot at en låntager, for eksempel et land, ikke klarer å gjøre opp for seg.

- Vi er skeptiske overfor forbud mot nakne short-salg og CDS-er. Short-salg og CDS-omsetning kan riktignok få kursene til å falle, og slik sett kan de sies å ha «skyld» i at Hellas, Portugal og Spania har fått problemer med å betjene sin gjeld. Men dette sier ingenting om hvorfor de såkalte spekulantene ser seg tjent med nakne shortsalg eller kjøp av CDS-er. Poenget er selvfølgelig at de venter kursfall og søker å tjene penger på å vedde på dette før det skjer, skriver analytikerne Knut Anton Mork og Shakeb Syed hos Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken