I Asia ble det et børsrally og sammen med et prishopp på olje har det gitt fart på børsene i Europa.

NA24 - din næringslivsavis

På Oslo Børs stiger hovedindeksen 1,9 prosent til 355,80 poeng. I november ble børsen sendt opp 5,4 prosent og fulgte dermed den positive utviklingen på børsene internasjonalt.

Les mer: Punktum for sterk børsmåned

Den amerikanske dollaren svekker seg og det er med på å sende olje- og råvarepriser oppover. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år sendt opp 0,65 prosent. Råoljen blir dermed omsatt for 79 dollar per fat.

Det er godt over nivåene da Oslo Børs stengte handelen mandag.

Følg oljeprisen her.

Sterkt i Asia
I Asia fikk også den japanske sentralbanken en del oppmerksomhet. I et ekstraordinært rentemøte kommer nasjonalbanken med tiltak for å bekjempe fallende konsumentpriser og samtidig håndtere den rekordsterke valutaen yen. Under møtet ble det klart at styringsrenten holdes uendret, mens de månedlige kjøp av statsobligasjoner opprettholdes på samme nivå. De har også bestemt seg for å øke rammene for kortsiktige lån til banken.

På påvente av dette møtet begynte yenen og svekke seg og det ga oppgang for de eksportrettede selskapene som er notert i Japan. Den sterke yenen har truet eksporten til USA siden varene er blitt dyrere målt i for eksempel dollar.

Les mer: Jubel i Japan

Flere sentralbanker preger også markedene. I Australia satte sentralbanken opp styringsrenten for tredje måned på rad.

I Tyskland blir DAX-indeksen sendt opp 1,65 prosent, mens FTSE 100 i London stiger 1,20 prosent kort tid etter at handelen har startet. I Stockholm og København stiger børsene 1,25 prosent og 0,90 prosent. Finland skiller seg positivt ut ved at børsen i Helsingfors stiger 1,80 prosent.

Kjempene trekker opp
Yara stiger 2,22 prosent til 248,70 kroner. Gjødselprodusenten har utstedt et kommersielt papir på 400 millioner kroner. Papiret forfaller 2. mars 2010. Statoil stiger 2,23 prosent til 142,10 kroner, mens REC-aksjen sendes opp 4,11 prosent til 37,50 kroner.

Telenor og Norsk Hydro klatrer 2,59 prosent til 79,25 kroner og 2,50 prosent til 41 kroner.

Kursen i gullgruveselskapet Crew Gold Corporation stiger 13,68 prosent til 1,33 kroner.

Flere andre aksjer gjør det sterkere. Ferdighusprodusenten BWG Homes er opp 9,93 prosent til 16,60 kroner etter at de kan vise til en ordreinngang på over 250 millioner kroner i november. Det tilsvarer en oppgang på over 400 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Les mer: Nytt hopp for boligprodusent