Halve dagen var tung på Oslo Børs, men så kom det en gledelig, og overraskende nyhet som sendte markedene rett opp.

Hovedindeksen endte til slutt opp 143 prosent til 362,86 poeng, og ny beste sluttnotering for året.

Sysselsetting
Dette kan i hovedsak forklares med at optimismen igjen fikk fotfeste på bakgrunn av den månedlige arbeidsmarkedsrapporten for november i USA.

Rapporten overrasker svært positivt, da arbeidsledigheten havnet på 10 prosent i november mot 10,2 prosent i oktober. Sysselsettingen falt med 11.000 og det var langt lavere enn økonomene ventet. Økonomene hadde forventet et fall i sysselsettingen på 125.000 i november, mens ledigheten var forventet å ligge uendret på 10,2 prosent. Det viser tall fra Bloomberg.

I DnB Nor Markets ventet økonomene at 175.000 arbeidsplasser vill forsvinne.

- Tallene var en klar positiv overraskelse. Bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter og ser ut til å tilta i styrke. Fra mars (da sysselsettingen falt med i overkant av 700.000) har fallet i sysselsettingen avtatt måned for måned og det ligger an til oppgang i desember. Det var også positivt at ledigheten falt. Vi er likevel ikke helt overbevist om at ledighetstoppen er passert. Arbeidstiden har begynt å øke, noe som kan gå på bekostning av nye jobber fremover, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets i en kommentar.

Les mer: - En klar overraskelse

Olje opp
Nordsjøolje med levering i januar omsettes for 78,80 dollar per fat. Det tilsvarer en oppgang på vel en halv prosent.

Statoil-aksjen steg markant mot slutten og endte opp 1,7 prosent til 143,40 kroner. SeaDrill steg med 3,05 prosent til 142,10 kroner, Petroleum Geo-Services steg med 1,13 prosent til 67 kroner, DNO klatret 1,46 prosent til fem kroner, mens Det norske oljeselskap falt med 0,21 prosent til 48,20 kroner.

Les mer:Oljeprisen under press

Tandberg
Amerikanske Cisco mener de når full kontroll i forbindelse med oppkjøpet av videokonferanseselskapet Tandberg ASA. Cisco opplyser i en pressemelding torsdag kveld norsk tid at de nå har aksjer og aksepter tilsvarende 89 prosent av utestående aksjer i Tandberg.

Dette gjør at Cisco nå dropper betingelsen om 90 prosents aksept i budet. Tilbudsperioden utløp torsdag klokken 17.30. Samtidig skriver Cisco at de kommer til å fullføre det frivillige budet og vil dermed få full kontroll med Tandberg. Tallene er basert på en foreløpig opptelling av akseptene, presiserer Cisco.

Tandberg falt minimalt med 0,06 prosent 163,10 kroner.

Les mer:Cisco tar Tandberg

Norwegian
Flyselskapet Norwegian meldte fredag morgen at de planlegger å hente 400 millioner kroner i et usikret obligasjonslån, noe de fikk ordnet.

Forfallet på lånet er 17. desember 2012. Lånet vil bli notert på Oslo Børs' Oslo ABM. Pengene de fikk inn skal benyttes til refinansiering av eksisterende gjeld og til generelle selskapsformål.

Allerede har Norwegian kjøpt tilbake 107 millioner kroner i utestående gjeld knyttet til lånet NAS01 PRO med ISIN NO 001036347.6

Aksjen steg med 0,37 prosent til 136 kroner.

Les mer: Kjos fikk låne pengene