Torsdag stupte Oslo Børs kraftig på bekymringer knyttet til gjeldssituasjonen for et av de store statlige selskapene i Dubai. Problemene har gitt investorene en kraftig påminnelse om de enorme skadene som ble påført av finanskrisen.
Fredag startet Oslo Børs markant ned, men utover dagen hentet oljeprisen inn noe av fallet og sammen med en bred opptur på de øvrige europeiske børsene ble Oslo Børs sendt opp.
Hovedindeksen endte til slutt opp betydelige 1,89 prosent til 355,77 poeng. Samlet endte uken opp vel 1,5 prosent.
Nordsjøolje med levering i januar neste år blir omsatt for 76,23 dollar per fat. Tidligere på dagen ble råoljekontraktene omsatt for 73,70 dollar per fat. Usikkerheten knyttet til gjeldssituasjonen i Dubai gjør at investorene søker mot tryggere havner, og da faller valget ofte på den amerikanske valutaen. Når dollaren stiger faller ofte råvareprisene. Det senker oljeprisen.
Oppgangen var bred og majoriteten av de store selskapene endte til dels kraftig opp.
Statoil snudde i pluss mot slutten og klatret 0,42 prosent til 143 kroner 0,07. Yara-aksjen fikk et hopp på 4,74 prosent til 238,50 kroner, men ble slått av solkjempen REC som klatret med 5,59 prosent til 35,11 kroner.
Uroen rundt gjeldssituasjonen til Dubai World har sendt de europeiske bankaksjene rett ned, men fredag ettermiddag snur tendensen. Det bidro til å sende DnB Nor-aksjen opp 5,43 prosent til 65,05 kroner.
Seadrill klatret 0,98 prosent til 133,30 kroner, mens Norsk Hydro klatret 2,32 prosent til 41,08 kroner. Telenor endte opp 2,2 prosent til 79 kroner.
Blant de få større selskapene som fikk nedgang finner man Orkla med et fall på 0,1 prosent til 53,9 kroner og Fred Olsen Energy som gikk ned med en prosent til 221 kroner.
Klarer ikke å betjene gjelden
Det statlig eide selskapet Dubai World - med en gjeld på 59 milliarder dollar, om lag 336 milliarder kroner - varslet onsdag ettermiddag at det har bedt om seks måneders betalingsutsettelse på avdragene på gjelden.
Dubai World har gjeld på 4,3 milliarder dollar som forfaller i desember og nye 4,9 milliarder dollar i januar.
Problemene har sin bakgrunn i et av datterselskapene, eiendomsutviklingsselskapet Nakheel.
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener på sin side at situasjonen så langt er nokså uavklart.
- Det som er klart, er at Dubai har problemer med å betjene en gjeld på 59 milliarder dollar. Det som er langt mindre klart, er hvem som er eksponert, direkte eller indirekte. Uklart er det også om Dubai kan vente hjelp fra sine naboer blant De forente Arabiske emiratene, spesielt Abu Dhabi. Men selv om de skulle få slik hjelp, må Abu Dhabi i så fall selge betydelige aktiva, noe som i så fall vil påvirke prisene i markedene, skriver Mork i en rapport fra meglerhuset.
Les mer: - Kanskje vi slipper med skrekken
Halv dag
De amerikanske børsene holdt stengt torsdag i forbindelse med feiringen av «Thanksgiving Day» og dermed mangler signalene var verdens største finanssenter. I dag er det «Black Friday» og da forsøker detaljhandelen å lokke kundene med lave tilbud på varer. På Wall Street er det halv dag i forbindelse med det mange benytter som langhelg. Fredag åpner de amerikanske børsene med et bredt fall etter at de europeiske og asiatiske børsene falt kraftig mens USA hadde fridag.
Les mer: Bredt fall i New York
Ras i Asia - hopp i Europa
I Europa ble mye av aksjefallet tatt ut torsdag, og etter å ha innledet dagen med markant fall så har aksjene begynt å stige igjen. Reaksjonene på Wall Street var ikke så kraftige som mange hadde fryktet, og i tillegg har det ikke kommet noen nye skremmende oppdatering på de europeiske bankenes eksponering mot Dubai.
Les mer: - Kanskje vi slipper med skrekken
Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt stiger 1,70 prosent, mens London løftes 1,20 prosent. København henger noe etter de viktigste børsene med en oppgang på 0,5 prosent. Ellers i Norden stiger Stockholm-børsen 1,5 prosent og den finske indeksen i Helsingfors klatrer 1,65 prosent.
I Asia var situasjonen langt verre. Den kjente Nikke 225-indeksen stupte 3,2 prosent fredag og dro med seg Hang Seng i Hongkong som raste ned 4,8 prosent. I Sør-Korea falt Kospi-indeksen 4,7 prosent.