Ekspertene sto i kø ved inngangen til 2010, og spådde børsen videre opp .

Slik har det ikke blitt.

Fra nyttårsrakettene gikk i luften, har hovedindeksen på Oslo Børs falt med 5,3 prosent.

Indeksen ligger tirsdag ettermiddag på 351,5 poeng, og dermed på det laveste nivået så langt i år. Hvert år venter investorene på et børsrally i januar, kalt januareffekten. Oppturen i januar er nærmest som én fast foreteelse å regne.

I år spøker det for oppgangen.

Oppsiden tatt ut
I en ny analyse fra meglerhuset Morgan Stanley meldes det om at det går mot dårligere tider på børsen. De skriver i analysen til sine kunder at rallytoget har gått.

«Sell into strength as the tightening phase has started», heter det i rapporten.

Investorene rådes altså til å selge seg ned på oppgangene i aksjekursene. Morgan Stanley venter at selskapenes inntjening vil styrke seg i år, men mener at dette allerede er priset inn i aksjekursen til selskapene. Morgan Stanleys spådom er at det europeiske aksjemarkedet vil falle 6 prosent i år, mens europaindeksen la på seg 60 prosent i løpet av fjoråret.

Morgan Stanleys spådommer stemmer godt overens med synet til investeringsdirektør Trym Riksen i DnB NOR Private Banking. Bare at han var tidligere ute.

- Vi observer at en del av de uttalelsene som kommer om at markedet ikke er dyrt åpenbart må være feil. Det virker mer som en selgers argument for å fortsatt selge mer når ting fortsatt går bra, sa Trym Riksen nylig til NA24.

Les mer her: - Aksjemarkedet dyrere enn normalt

NA24s faste kommentator skrev 11. januar at aksjemarkedet er dyrere og mer populært enn normalt. Han gikk dermed i mot de fleste ekspertene, som mente at aksjemarkedet var normalt priset.

Les hele kommentaren til Trym Riksen her

Bommer gang på gang
Dessverre viser gjennomgangen av norske aksjeanalytikeres anbefalering at det er meget vanskelig å tjene penger på deres råd. Deres anbefaleringer følger stort sett utviklingen på Oslo Børs.

På sin blogg skriver Riksen: «Frem til 2009 har norske analytikeres kjøpsanbefalinger snudd samtidig med eller før markedet har nådd et vendepunkt. Unntaket er 2009 hvor analytikerne har hatt sjeldent vanskelig for å finne kjøpskandidater, til tross for at børsen var rekordbillig tidlig i 2009 og at OSEBX-indeksen doblet seg siden bunnen i november 2008.»

Med forventningene til fortsatt børsrally, fra Firsts Peter Hermanrud og andre, ser det ut til at analytikerne nok en gang har bommet. Hvis nedgangen på børsen fortsetter, kan kundene til meglerhusene sitte å ventet på at analysene med salgsanbefalinger havner i e-postboksen.