Tvilen rundt hvor godt fundamentert sommeroppturen i aksjemarkedene har vært spredte seg blant investorene. Sammen med en dalende oljepris ga det en helrød dag på Oslo Børs.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Uken ble innledet med et fall for hovedindeksen på 2,52 prosent til 291,91 poeng.

Laber interesse
Fortsatt bærer handelen på Oslo Børs preg av sommerstemning. Selv om de fleste er tilbake fra ferie og høsten for alvor nærmer seg ligger omsetningsvolumet noe under nivået fra før ferien. Mandag ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,8 milliarder kroner over systemene til Oslo Børs. Det er under snittet de siste ukene.

På tampen av forrige uke kom det makrorapporter som ikke innfridde økonomenes forventninger, og flere frykter at troen på den økonomiske oppturen vil bli svekket. Dette inntrykket ble forsterket ved at bruttonasjonalproduktet i Japan for andre kvartal ikke levde opp til analytikernes spådommer. Selv om aktiviteten i verdens nest største økonomi har tatt seg opp etter en lengre periode med tilbakegang, så var bedringen ikke fullt på høyde med forventningene.

Handelen i Asia ga retningen for børsutviklingen i Europa og den negative tendensen ble forverret av at de amerikanske aksjene åpnet klart i minus.

Oljeprisen rammet
Håpet om at etterspørselen i energimarkedet vil ta seg opp etter hvert som den amerikanske og den globale økonomien viser bedring har gitt et solid hopp i oljeprisen. Når det sprer seg usikkerhet rundt hvor rask og hvor god den økonomiske opphentingen vil bli smitter det over på råvarene.

Den amerikanske valutaen styrker seg som følge av nervøsitet i de øvrige markedene og det er også en faktor som bidrar til en svekkelse i oljeprisen. Ved råvarebørsen i London ble kontraktene med nordsjøolje med levering i oktober omsatt for 69,40 dollar per fat.

Svekkelsen i oljeprisen bidro til å senke StatoilHydro-aksjen 2,44 prosent til 129 kroner. Flere av tungvekterne blir også dratt ned av den internasjonale nedgangen i råvareprisene. Norsk Hydro endte ned 3,41 prosent til 34,80 kroner. Telenor falt 4,58 prosent til 55,59 kroner.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean falt 4,90 prosent til 6,80 kroner. Rederiet der John Fredriksen er dominerende aksjonær leverte sitt resultat etter andre kvartal, og leverte like rundt analytikernes forventninger. Selv om rederiet er forsiktig optimister i det korte bildet, mener de at den finansielle restruktureringen av selskapet vil gi positive resultater i tiden fremover.

Les mer: Fredriksen-rederi venter bedring

Bunnlaget
Børstaperen ble Crew Gold Corporation med et fall på 24,16 prosent til 2,92 kroner. Selskapet snudde underskudd til overskudd i andre kvartal, men det er en liten trøst for aksjonærene. I et ledd der de skal restrukturere kapitalen og redusere gjelden vil aksjonærene bli kraftig utvannet. I tillegg skal de hente ny egenkapital fra aksjonærene.

Les mer: Marerittet fortsetter for aksjonærene

Verft- og verkstedselskapet Maritime Industrial Services opplever trøbbel med en av kundene. De har allerede dratt til voldgift med kunden knyttet med tekniske krav i forbindelse med byggingen av to rigger. Nå har kunden ikke betalt inn 117 millioner dollar i henhold til avtalen. Aksjekursen stupte 11,33 prosent til 11,35 kroner.

Les mer: Fikk ikke delbetaling

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her