Jubel på børsene i Europa og en sterk start på uken for det amerikanske aksjemarkedet sendte Oslo Børs rett opp mandag.

NA24 – din næringslivsavis

I tillegg satte en orkanen Ida fart i oljeprisen. Dermed ble det duket for en real børsfest også i det norske aksjemarkedet. Hovedindeksen steg 2,91 prosent til 344,27 poeng og til det høyeste nivået på over to uker. Det er fortsatt et lite stykke opp til årsbeste notering på rett over 352 poeng.

Ida mistet krefter
Orkanen Ida ble nedgradert til en tropisk storm, men satte likevel fart på oljeprisen. Rett før helgen falt prisen på råolje bratt etter nedslående ledighetstall fra det amerikanske arbeidsmarkedet. Mandag var fokuset rettet mot mulige forsyningsavbrudd i forbindelse med Ida. Selv om orkanen ble nedgradert har den fortsatt retning mot oljeinstallasjonene i Mexicogolfen. Det kan ramme produksjonen i det viktige området utenfor USA.

I løpet av helgen har Mellom-Amerika blitt hardt rammet. Ida har allerede tatt livet av 124 personer i El-Salvador og nå har den retning inn mot noen av de største feltene Mexicogolfen. I tillegg har flere felter på land i Mexico blitt stengt som følge av de kraftige vindmassene.

Les mer: Det er Ida sin skyld

Den amerikanske dollaren svekket seg også kraftig, og det ga en forsterket opptur i råvaremarkedet. Da handelen på Oslo Børs stengte kostet et fat med nordsjøolje med levering i desember 78,01 dollar per fat. Det er en oppgang på rett over 2,8 prosent.

G-20 satte fart
Børsjubelen startet i Asia og fortsatte i både Europa og USA. I helgen var finansministerne i G-20-landene samlet i Scotland og signalene som kom ut fra møtet er at landene vil fortsette med sine tiltak for å støtte opp under den økonomiske utviklingen. Dette ble tatt godt imot av finansmarkedene siden det har vært frykt for at alle tiltakspakkene som skal stimulere økonomien vil bli inndratt etter hvert som økonomien viser bedring.

I Tyskland endte DAX-indeksen opp 2,40 prosent, mens FTSE 100 i London steg 1,75 prosent. I Paris steg den franske CAC 40-indeksen 2,1 prosent. Ellers i Norden klatret børsen Stockholm 2 prosent, mens København og Helsingfors steg 1,75 prosent og 2,35 prosent.

Fyrte opp gigantene
Oppgangen i oljeprisen smittet over på Statoil som steg 2,90 prosent til 142 kroner. Flere av de andre tungvekterne var også i siget. Yara steg 3,45 prosent til 198 kroner, mens DnB Nor ble løftet 4,60 prosent til 69,40 kroner.

Det var også god fart i boreselskapet Seadrill. Aksjen steg 4,51 prosent til 134,50 kroner. Torsdag ettermiddag la selskapet frem sitt resultat etter tredje kvartal og melder at de allerede etter tredje kvartal vil betale utbytte til aksjonærene. Utbyttet blir på 0,50 dollar per aksje og går langt i å antyde at utbyttene vil komme hyppig fremover.

UBS har hevet kursmålet i Seadrill etter at boreselskapet til John Fredriksen la frem sitt resultat etter tredje kvartal. Analytikerne i den sveitsiske storbanken liker signalene om at Seadrill vil selge seg ned i riggselskapene Pride og Scorpion Offshore hvis de ikke får til avtaler. Selv om kursmålet heves til 100 kroner fra 85 kroner, så forblir UBS negative til aksjen. De har en salgsanbefaling og mener at Seadrill er overvurdert.

Hoppet i råoljeprisene ga også en solid opptur for flere av de andre oljeserviceselskapene. Petroleum Geo-Services steg 5,55 prosent til 58 kroner, mens Acergy ble løftet 5,27 prosent til 78,90 kroner. Subsea 7 steg 6,92 prosent til 90,35 kroner. Aker Solutions steg 3,71 prosent til 71,35 kroner.

Forlenger fristen
Den amerikanske IT-kjempen Cisco har valgt å forlenge tilbudsfristen knytte til budet på videokonferanseselskapet Tandberg. Opprinnelig gikk ut tilbudet ut etter at børsen stengte mandag, men Cisco har valgt å forlenge tilbudsperioden frem til 18. november klokken 17.30. De siste dagene har det kommet frem at flere av de største aksjonærene ikke kommer til å akseptere budet fra Cisco. Tidligere er det også blitt kjent at 21 aksjonærer som representerer 24 prosent av alle aksjene i Tandberg ikke vil slå til på tilbudet fra den amerikanske kjempen.

Felles for de alle er at de mener at budet på 153 kroner ikke er godt nok. Prisen Cisco er villig til å betale priser Tandberg til 17,2 milliarder kroner og inneholder en premie på 11 prosent. Cisco på sin side har gitt antydet er budet er høyt nok. Målt i dollar har budet blitt dyrere for Cisco etter at den amerikanske valutaen har svekket seg.

Les mer: Gir nølerne bedre tid

Signalene fra Cisco har fått markedet til å frykte at Cisco vil droppe oppkjøpet hvis ikke de får tilstrekkelig med aksepter. Det har vært tydelig på aksjekursen i Tandberg som har ligget under tilbudsprisen i snart én uke. Da det ble kjent at Cisco forlenger budet steg aksjen 0,53 prosent til 151,80 kroner. Det er fortsatt under budet.

Hurtigruten på topp av vinnerlisten og steg 20,37 prosent til 3,25 kroner. Oppturen som kom dagen før selskapet legger frem sitt resultat etter tredje kvartal utløste varsellampene hos Oslo Børs som innførte en pause i handelen for å undersøke kursutviklingen.