Det norske aksjemarkedet er snart i ferd med å legge bak seg et fantastisk år hvis man ser på avkastningen. På Oslo Børs har hovedindeksen steget godt over 60 prosent, og fondsforvaltere tror at neste år også vil bli bra.

NA24 - din næringslivsavis

Riktignok venter fondsforvalterne en mer edruelig oppgang i 2009 enn den vi har vært vitne til i 2009.

Tror på et godt år
Nettmegleren Nordnet har spurt ti fondsforvaltere om hva de venter seg av 2010, og når svarene sammenstilles viser undersøkelsen at fondsforvalterne tror at hovedindeksen vil stige 18,2 prosent. Det er snttforventningene, mens medianforventningene tilsier en oppgang på 15 prosent for hovedindeksen.

Samtlige av de spurte fondsforvaltere tror at Oslo Børs, men anslagene spriker. Den mist optimistiske tror at børsen vil legge på seg opp mot 30 prosent, mens det minst optimistisk anslaget er en oppgang på fem prosent. Nordnet opplyser at mange av forvalterne opererer med flere scenarioer Over halvparten av fondsforvalterne tror på en oppgang på 20 prosent eller mer.

- De norske fondsforvalterne er optimistiske og gir et samlet positivt bilde av Oslo Børs i 2010. Jeg tror dette skyldes at forvalterne mener vi har sett bunnen i økonomien i 2009, og at vi neste år vil se en positiv vekst både på bedriftenes bunnlinje og i BNP. Vi har helt enkelt lagt det verste bak oss, og den rådende oppfatningen er at vi nå kommer til å se en fortsatt normalisering og bedring i verdensøkonomien og konjunkturene, sier Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank i forbindelse med pressemeldingen.

Tror også på oppgang
At det blir et bra børsår det tror også sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities.

- Jeg tror ikke at det blir akkurat 18,2 prosent. Jeg tror det blir et bra børsår. Jeg tror børsen ligger 30 prosent høyere innen halvannet år, men det er verdt å få med seg at dette er gjetning, sier sjefstrateg Peter Hermanrud til NA24.

Han mener at det ikke er utenkelig at hovedindeksen på Oslo Børs vil stige med rundt 20 prosent i løpet av 2010.

Negativ til shipping
Forvalterne Nordnet har spurt ble også bedt om å liste opp hvilke tre sektorer som de vil anbefale og hvilken tre sektorer de ikke har noen tro på. Det ser ut som det er en utbredt enighet om at oljeservice og farmasi/bioteknologi skiller seg positivt ut. 60 prosent av de spurte trekker frem disse to bransjene når de blir spurt om hvilke som vil gjøre det best til neste år.

Forvalterne er minst like tydelige med tanke på hvilke sektorer de tror vil gjøre det dårligst. 90 prosent av de spurte tror at shippingsektoren vil utvikle seg svakest, og halvparten svarte at finans vil gjøre det dårlig.