Oslo-skolene er best i alle kategorier på de nasjonale prøvene. SØK OPP DIN SKOLE LENGER NED I SAKEN.
HTML EMBED
SLO: - Dette er jo utrolig hyggelig lesning, sier skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H).
Og byråden har grunn til å smile.
Torsdag kom resultatene av de nasjonale prøvene for 8. og 9. trinn, som viser at Oslo er desidert best i samtlige fag, på begge trinn, av alle landets fylker.
- Noe særlig bedre enn dette kunne man ikke forvente, så dette synes jeg er kjempebra, sier Hauglie.
Skolene er rangert på en skala som går fra 20 til 80, der 80 er best. Oslo-skolene får totalt en snittscore på 54,5, mens landsgjennomsnittet er på 50.
SJEKK HVORDAN DIN SKOLE GJORDE DET I VÅRT SØK LENGER NED I SAKEN!
Forskjell mellom øst og vest Likevel er det store forskjeller innad i Oslo. Mens skolen med høyest snittscore får hele 58,8 poeng i snitt i alle fag, på begge trinn, har den skolen med lavest score 46,8 poeng.
Fakta om de nasjonale prøvene
Nasjonale prøver gjennomføres hver høst på femte, åttende og niende klassetrinn. Elevene testes i grunnleggende ferdigheter i lesing, regning og i deler av engelskfaget.
De nasjonale prøvene er endret i år, slik at man fremover skal kunne sammenligne resultater i engelsk og regning også over tid.
Fram til nå har skoler og skoleeiere bare kunnet sammenligne seg selv med andre samme år.
Foreløpig er det ikke utviklet en modell som kan måle leseferdighetene over tid.
Fra og med i år vil også resultatene til hver enkelt skole ligge tilgjengelig for alle på Skoleporten.
- Vi vet at det er forskjell mellom skolene, men det er viktig å si at dét ikke nødvendigvis sier noe om elevenes progresjon. Poengsummen sier ikke noe om kvaliteten på undervisningen. Skoler med lavere poengsum kan jo ha løftet elevene sine mer enn de med høy poengsum, sier skolebyråd Hauglie, og legger til:
- Samtidig er det viktig å huske at mange av de skolene som scorer dårlig, gjør det bedre enn landssnittet.
Selv om det er forskjeller også innad i bydelene, er det tydeligste skillet mellom øst- og vestskolene, der vestskolene i snitt gjør det bedre enn i øst.
- Mange av skolene våre har elever som ikke snakker så godt norsk. Det å snakke og forstå godt norsk handler ikke bare om leseprøvene, det gjelder også i matteprøvene hvor det ofte er mye tekst, sier Hauglie.
Frister lærere med høyere lønn - Hvordan jobber Oslo kommune med å løfte disse skolene?
- Noe av det vi gjør for å kompensere er for eksempel at noen av Groruddals-skolene har flere undervisningstimer i basisfagene. Vi har også tiltak for å rekruttere gode lærere, sier Hauglie.
Sistnevnte tiltakt er å friste med høyere lønn på disse skolene. Dette har vist seg å ha effekt, i følge byråden.
- Forskjere snakker jo om «Oslo-effekten», som er at Oslo-skolen i større grad enn andre klarer å kompensere for forskjellene elevene har med seg inn i skolen, sier hun.
Ikke tilfeldig at Oslo er gode Byråden legger til at de nasjonale prøvene er et godt verktøy for å heve kvaliteten på skolene. De forskjellige skolene har allerede vært kjent med sitt eget resultat en stund, og bruker det allerede for å løfte elevene.
- Det er viktig å huske på at dette ikke er et landsmesterskap i hvem som er best. Hensikten er å bruke resultatene til å heve kvaliteten, sier Hauglie.
- Men det er en god dag å være skolebyråd i Oslo på?
- Det er en veldig god dag å være skolebyråd på. Man vet jo ikke aldri hvordan det skal gå, det er ikke sånn at dette er naturgitt. Samtidig så tror jeg årsaken til at Oslo-skolene gjør det så bra er at de jobber systematisk og målrettet, og er tett på elevene. Det gir gode resultater og gjør at flere lærer det de skal, sier Hauglie.