(SIDE2): Mandag var det duket for åpningen av Oslo Fashion Week.

Nytt konsept
Oslo Fashion Week har i år som i fjor latt designerne stille ut klærne i en rekke forskjellige kunstintallasjoner. Åpningen fant sted på Posthallen i Oslo.

Utstillingen betegnes som en møteplass der norske designere får en mulighet til å presentere en smakebit av sitt design til presse, innkjøpere og kunder.

Designerne blir vist frem på forskjellige måter; i utstilling, film, installasjon, fotostudio og «by accident». Mange kjente designere på plass under åpningen, blant annet Fam Irvoll, TSH, Tina Haagensen, Haaning & Htoon og Ingunn Birkedal.

Designerduoen Haaning & Htoon valgte å vise frem deler av sin nyeste kolleksjon som et tomanssmoteshow, hvor fokuset var på sort hvitt.

- Vi er inspirerte av et bilde av Jane Birkin og Serge Gainsborough, og vi ønsket å formidle en slags fransk-britisk nostalgi. Sort representerer Serge mens vår Jane er i hvitt, sier Marianne Haaning.

Deres neste kolleksjon vil i stor grad dreie seg om sort og hvitt, med innslag av sprekere farger, og stilen de ønsker å fremheve er «effortless chic».

- Hvordan får man stilen effortless chic?

- Jeg synes capen er essensielt - som du ser den ene modellen har på seg. Det skal gjerne være et stort, arkitektonisk plagg, sammen med smalere ben, for eksempel en skinny jeans, sier hun.

- Men også t-skjorten passer godt, skyter hennes kjæreste og designpartner, Min, inn.

- Stor suksess
Dette med å ha en utsilling istedet for et catwalkshow under åpningen har bare blitt gjort en sesong tidligere.

- Jeg synes det er fin utstilling, og det var spennende å være med i fjor. Jeg synes det har blitt en stor suksess, og vi fikk gode tilbakemeldinger, sier Haaning.

For å lykkes som designere i Norge tror Marianne og Min at det er viktig å ha en tydelig visjon, og en lidenskap for mote, samt mye stå-på-vilje.

Les mer:Ønsker å sette Norge på kartet

Kjendisdesigner Tina Steffenakk Hermansen viste frem et antrekk under utstillingen, men hadde også med seg sin modell på den røde løperen.

Modellen var kledd i en rosa og ferskenfarget kreasjon, med et skjørt som bestod av sommerfugler.

- Dette representerer neste sommer for oss. Jeg synes sommer er gøy, og jeg liker å leke med farger, sier hun til Side2.

Hermansen synes det er fint å kunne være en del av OFWs åpningsutstilling.

- Dette er jo mest en minglekveld, men det er veldig fint å ta del i dette, og å få vist seg frem litt. Men vi skal ha en mer ordentlig visning snart, hvor vi skal vise frem både selskapskjoler og brud.

Slik kler kjendisene seg under moteuka
På rød løper var også kjendiser som Charlotte Thorstvedt, Venke Knudson, kulturminister Hadia Tajik og Anbjørg Sætre.

Thorstvedt valgte en jakke fra Preen, en skjorte fra Zara, tights fra Monki og veske fra Chanel for anledningen. Hun har planer om å gå på flere visninger denne uken.

- Jeg skal på Mardou & Dean, og så skal jeg gå for Fam Irvoll på onsdag, og så blir det Moods of Norway på fredag, sier Thorstvedt til Side2

Venke Knutson valgte et helsort antrekk fra Moods of Norway - som hun gleder seg til å se på fredag. Hun synes det er viktig å støtte norsk design.

- Jeg er ikke så flink til dette med norsk deisgn, men jeg synes det er gøy å se hva som skjer, og at det blir mer og mer av det, sier hun.

Moteredaktør Celine Aagaard kom i en sort og hvit jumpsuit fra by Malene Birger, en stor clutch fra Givenchy og jakke fra H&M. Sort og hvitt tror hun at vi kommer til å se mye av nå som høsten står for tur.

- Jeg er veldig glad i sort og hvitt, så det passer meg godt. En stor clutch er også noe som går til alt og som gjør mye av seg. Ellers kommer jeg i høst til å satse på en lang frakk, gjerne i ull, sier hun.

Se flere bilder fra rød løper her:
(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.)

5611

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Slik blir Oslo Fashion Week
Oslo Fashion Week ble arrangert for første gang i februar 2004 og ble initiert for å synliggjøre norsk klesdesign, samt å integrere den i internasjonal sammenheng.

Denne våren skal 12 designere vise frem hvordan de mener vi skal gå kledd neste høst, og det hele kickstartes med åpningsshow mandag.

Side2 Catwalk vil være til stede under hele moteuken, og gir deg daglige oppdateringer på alt fra motefesten!

Blant annet skal Nina Jarebrink vise frem sine kolleksjon under egnet arrangement, og også dette kommer vi til å dekke.

Arrangementene foregår spredt rundt i hovedstaden.

Her er årets program:

MANDAG:
19:00 OFW Offisielle åpning
21:00 Kristine Vikse

TIRSDAG
15:00 fashionTalks
19:00 Mardou & Dean
20:30 HAiK

ONSDAG
14:00 Admir Batlak
17:00 Schermann/Ringdal//Retusj
21:00 Match
22:00 Fam Irvoll

TORSDAG:
12:00 Sadoni
20:00 UP Design
21:00 Designerkollektivet

FREDAG:
19:00 Arnie says
20:00 Moods 10 års jubileum
22:00 Moods of Norway

Har du tips om noe annet spennende som skjer? Kontakt oss her.