STAVANGER/OSLO: - Dagens kanselleringer er et resultat av de problemene som oppsto med kraftig snøfall på Gardermoen torsdag. Dette har ført til noen innstilte ruter i dag. Men nå tilbyr vi busstransport fra Sola til Oslo for dem som ønsker det, sier Lasse Ingebrigtsen i SAS Ground Handling Stavanger lufthavn til Stavanger Aftenblad.

Les også: Nå er vinteren her

SISTE Oslo lufthavn varsler forsinkelser og kanselleringer utover kvelden på en av årets største utreisedager. Det utelukkes ikke at passasjerer rammes også lørdag.

– Det er veldig mye mennesker i avgangshallen i øyeblikket. Det er et etterslep etter gårsdagen som gjør det, samtidig som vi har veldig stor ettermiddagstrafikk i dag, sier pressekontakt Joachim Wester Andersen ved Oslo lufthavn til NTB ved 16-tiden fredag.

Han opplyser at det går veldig sakte med innsjekking på flyplassen og i bagasjekøene.

– Det vil være forsinkelser utover kvelden, og det vil helt sikkert komme kanselleringer også, sier han.

250 passasjerer berørt
På grunn av stor påskeutfart og fulle fly, er det få ombookingsmuligheter. Buss er derfor alternativet som tilbys folk som skulle vært med flyene som skulle gått fra Sola henholdsvis klokken 09.35 og 11.10.

– Det dreier seg om cirka 250 passasjerer, sier Ingebrigtsen.

Les også: Snøen lammer Oslo

Solen skinner og bakken er bar i Stavanger. Likevel står flere fly stille på Sola.

Buss fra Tromsø til Oslo
Strandede flypassasjerer i Tromsø ble fredag tilbudt å kjøre buss til hovedstaden. En rekke passasjerer sto fredag ettermiddag i kø for å få plass på bussen, skriver Nordlys.

Overfor iTromsø bekrefter SAS at de valgte å sette opp buss for fly da 300 passasjerer ble berørt av snøkaoset på Østlandet torsdag.

– Buss for fly skal derfor være et alternativt tilbud til de passasjerene som ønsket å komme seg sørover, sier stasjonssjef for SAS ved Tromsø lufthavn, Arne Kildalsen, til avisen.

Samtidig var også passasjerer som skulle til Nord-Norge, strandet i hovedstaden, melder NRK. SAS vurderer nå å sette opp ekstra fly til Nord-Norge.

– Det kan bli aktuelt med ekstra flyginger til Nord-Norge de nærmeste dagene, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen

Store forsinkelser på Gardermoen
Anslagsvis 90.000 passasjerer skal reise fra Oslo lufthavn fredag, opplyser pressekontakt Joachim Wester Andersen til NTB.

Les også: Norske pokerspillere værfast på Gardermoen

Det er stor utfart i dag og det er mange reisende, opplyser Avinor.

– Det er en del som har vært igjen siden torsdag, enten i avgangshallen eller på hotell, som prøver å komme seg hjem til påske, sier pressekontakten.

Bagasjebåndet stoppet
Det kraftige snøværet torsdag gjorde at flyplassen måtte stenge rullebaner og taksebaner fullstendig i rundt to timer for å klare å få brøytet. Det førte til store forsinkelser og en rekke innstillinger.

Og som om ikke det var nok så stanset bagasjebåndet rett før klokken 16.

- Etter en times stans på rullebåndet, så begynte de å gå igjen. Men det var masse folk som fikk problemer på grunn av det, og mange som ikke kom videre. Det er fortsatt store køer i innsjekkingen, sier Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, som sier han sto sammen med en familie på sju, som hadde stått i køen i en time, uten at den hadde bevege seg en meter.

- I siste øyeblikk begynte bagasjebåndet og gå igjen, og de kom med flyet sitt. Men det er helt kaos her, folk sitter og venter og får ingen informasjon.

Flere innstillinger
Fredag er været bedre.

Flere innenriksavganger er innstilt fredag formiddag, men Joachim Westher Andersen minner om at det ofte skjer ved at selskapene «slår sammen» forskjellige avganger til samme reisemål når tallet på passasjerer gir mulighet til det.

Det er også noen problemer med flytrafikken ellers i landet. Blant annet er en rekke avganger fra Bodø innstilt i morgentimene.

Følg trafikken her!