TORGGATA: - Hvis man ser på hva som har skjedd de siste fem årene, så er Torggata snudd på hodet. Det var et litt «shady» miljø her, og gata fortjente et løft, sier Halvor Østerli, eiendomssjef i Thon Eiendom.

Thon eier rundt 70-75 prosent av bygningsmassen i gata, og står bak utleie til konsepter som Hevn, Flirt, Crow Bar og Starbucks. Alle har åpnet i Torggata de siste årene - til svært positive tilbakemeldinger fra publikum.

Og nå kommer mer. Per i dag er det mange tomme lokaler og mye oppussinger av fasader i Torggata, men om bare få måneder skal disse fylles med innhold. Og det blir langt mellom de store kjedene her.

For hør bare på dette; et lite fransk brasserie, et sykkelverksted, som også er butikk, restaurant og bar(!), en vintage gitar-butikk, en burritobar, en sportsbutikk og flere kles- og skobutikker.

Selv om få av stedene fortjener merkelappen «ordinær», er det ett konsept vi er mer nysgjerrig på en andre.

Les også: - Dette er byens nye «Hot-spot»

Sykkel og pils
For et sykkelverksted, hvor du også kan shoppe, spise og til og med ta en øl? Peloton er navnet, og her jobbes det nå iherdig til åpning i god tid før sykkelentusiasters høytid; Tour de France.

- Peloton er et morsomt sykkelkonsept. Her blir det både verksted og et utsalg med servering innimellom. Stedet vil holde åpent fra morgen til kveld, så her kan man spise frokost, ta en kaffe, eller en øl under Tour de France, forteller Østerli.

Saken fortsetter under bildet.

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

Noen av gutta som står bak, har blant annet suksesser som Kulturhuset med seg i bagasjen.

Like rundt hjørnet, i Hausmannsgate, har Thon Eiendom satt opp et nybygg med 15 leiligheter. På bakkeplan har allerede den vesle franske restauranten Rotisserie åpnet dørene.

Rett ved siden av skal Freddy Fuego - en burritobar - åpne i løpet av mai eller juni.

Les også: Slik blir en av Oslos travleste sentrumsgater

Klær, sport og gitar
Videre nedover gata, i retning Arbeidersamfunnets plass, kommer klesbutikken Qomo med merker som for eksempel Tiger og By Malene Birger for både menn og kvinner, sportsbutikken Sports Outlet og Norges første Vans konseptbutikk. I tillegg butikken VintageGitar, som altså spesialiserer seg på nettopp det - gitarer, gjerne av eldre sort.

For Thon Eiendom har det vært viktig å tenke området som en helhet, og Østerli kan fortelle at det også kommer nye konsepter i sidegatene, i tillegg til flere boliger.

- Vi har alltid ment at Torggata har et stort potensial. Det er en sentrumsnær gate, og den er åren mellom Grünerløkka og Sentrum, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Les også: Over natta ble dette Oslos hippeste gate

Få kjedebutikker
I planleggingen har stadig flere meldt sin interesse for både Torggata og området rundt. For Thon Eiendom har det imidlertid vært viktig å lage en gate med liv i.

- Vi har vært opptatt av å vekte gata riktig. Det betyr at det skal være en god balanse mellom mat, kaffebarer og utesteder, og butikker. At Torggata også skal være handelsrettet er viktig fordi vi ikke ønsker at det skal være dødt her på dagtid, sier Østerli.

Men de store kjedene har - i likhet med på Grünerløkka - uteblitt. Ikke helt tilfeldig, ifølge Østerli.

- Vi har vært opptatt av at det skal være et veldig urbant preg her, men for mange av de store kjedene så stopper det seg selv, fordi det er gamle gårder med mindre lokaler her. Mange av de store etterspør større lokaler, sier han.

Les også: Slik kan Karl Johans gate bli i sommer

Mistet særpreg?
Mens flere aviser - dittOslo.no inkludert - har utropt Torggata til en av Oslos hippeste gater akkurat nå, har enkelte kritikere hevdet at gata har mistet sitt særpreg.

- Jeg føler ikke dét. Da jeg begynte i denne jobben, så gikk jeg nedover gata, og jeg tror jeg talte 14 gatekjøkken. Jeg tror ikke vi fjerner sjarmen i Torggata ved å skifte ut noen av dem, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Les også: New York Times hyller Akerselva

Drømmer om gågate
I fjor høst åpnet «Nye Torggata», som hadde fått en kraftig oppgradering på gateplan. Med nytt veidekke, bredere fortau, flere benker og sykkelparkeringer, skal Torggata være en så kalt miljøprioritert gate.

- Det passet jo veldig bra for vår del, men aller helst skulle jeg sett at det ble en gågate her, sier Østerli.

Les også: Dette kan bli nye Stortorvet