Gå til sidens hovedinnhold

- Holder på med dette til jeg dauer ...

66-årig legende hjelper Øster Hus-Ridleys unggutter på Mallorca.

PALMA (procycling.no): Er man født øst for Setesdal, er det ikke sikkert at navnet Arne Aareskjold gjør at det ringer noen bjelle.

Har man derimot engasjert seg i sykkelsporten på Vestlandet de siste femti årene, er han ikke til å komme utenom. Som syklist, landslagssjef og leder i Sandnes SK har han jobbet tett med sporten han elsker i en mannsalder:

- Jeg er 20 år i hodet når det gjelder entusiasmen, sier 66-åringen til procycling.no.

Avlaster Hegreberg
Så hvorfor snakker vi med nettopp ham når vi er på Palma-kysten av Mallorca for å skrive sykkelartikler?

Jo, fordi han er Morten Hegrebergs stedfortreder på deler av samlingene til Øster Hus-Ridley denne sesongen.

- Arne er fin, han. Han ordner opp med det rytterne trenger. Og rytterne liker ham. De har blitt vant til å ha ham rundt seg, sier Hegreberg til procycling.no.

Obligatoriske Mallorca-samlinger
Vestlendingene har to obligatoriske samlinger à to uker på den spanske ferieøya i sesongoppkjøringen.

Den første ble gjort unna i januar, mens del én av samling nummer to (10.-24. februar) ble avholdt med Aareskjold som sjef.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det blir mer intensiv trening når man kommer hit ned. Det er noe annet å være her, enn hjemme med et par minusgrader eller noen få pluss, sier Sven Erik Bystrøm.

- Vi kjører langturer, og kan legge inn bilpes, bakkeintervaller eller sprintøkter mot slutten av øktene. Da er det Arne som hjelper til med å legge forholdene til rette for gode treningsøkter.

- Litt lenge med fire uker ...
Noen av Øster Hus-rytterne har også valgt å utvide oppholdet sitt i Spania. Fredrik Strand Galta ble syk under årets første samling, og valgte å bli igjen for trene seg opp igjen mot den neste.

- Det er klart at det begynner å bli litt lenge når man har vært her i fire uker, men jeg hadde ingen spesielle forpliktelser som ventet hjemme, sier 20-åringen.

De fleste Øster Hus-rytterne er deltidsstudenter, og et og annet fag kan man pusle litt med på kveldstid selv om man har sjekket inn på Hotell Fontanellas Playa på den flotte Arenal-stranden.

En dag hos Øster Hus-Ridley
Når vi ber Bystrøm beskrive en vanlig dag der nede, får vi følgende tidsskisse i retur:

* 08:00, basistrening

* 08:30, frokost

* 10:00, trening

* 15-16-tiden, massasje

* 19:00, middag

* Slappe av

* Rolig før 23.00.

- Det er viktig at man får 9 timers søvn, skyter Galta inn uten å virke helt overbevisende i påstanden.

En uke ekstra med Arne
Øster Hus-guttene påpeker at satsingen rundt laget gradvis har blitt bedre år for år.

Til samlingen ankom mekaniker Torstein Eikås og massør Philippe Vanmarcke, i tillegg var altså Aareskjold med fra start av – mens Hegreberg tok turen ned foran uke to.

- De som ikke kjører sesongstarten i Kroatia i starten av mars, blir sendt ned hit for en uke ekstra. Da er det også Arne som er sjefen, påpeker Kristian Dyrnes - en av rytterne som har 66-åring som sin personlige trener.

- Holder vel på til jeg dauer
Aareskjold er en levende legende i sykkelmiljøet i Sandnes. På slutten av 80-tallet satt han først i forbundsstyret og ble siden landslagssjef.

På 90-tallet var han trener for rytterne i Sandnes SK, og var mannen bak treningsprinsippene i en klubb som produserte både gode junior- og seniorryttere (Hoelgaard-brødrene, Johan Frederik Ziesler, Geir Inge Berg for å nevne noen) i denne perioden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fremdeles har han treneransvaret for brødreparet Markus og Daniel Hoelgaard. Disse har han trent siden 12-13 årsalderen.

- Hvor lenge kommer du til å fortsette ditt virke innenfor sykkelsporten?

- Det vet jeg ikke. Jeg har holdt på med dette i over 50 år, og nå er jeg 66. Det blir vel til jeg dauer, og hvor lenge det er til vet man aldri, humrer han.

Roser Hegreberg
Sykkelentusiasten er full av lovord om arbeidet Hegreberg har gjort med å bygge opp det som nå er Norges beste U23-satsing.

- Han har vel holdt på i fem år nå, og har blitt flinkere og flinkere. Han har fått inn kreftene som trengs i forhold til mekaniker og massør. Han har fått til et bedre opplegg og det gir også rytterne mer trygghet. Dessuten har han klart å skaffe langsiktighet i satsingen. Det er mye vanskeligere når man kun kan satse for ett år av gangen.

- Hvordan er forholdet ditt til rytterne, hører de på deg når du kommer med direktiver?

- Jada. Jeg har vært med disse guttene i mange år. Dessuten har Morten gjort et godt arbeid med å legge ting til rette i forhold til treningen. Rytterne er disiplinerte, og de forholder seg til programmet som er fastsatt for den aktuelle dagen.

- Hva hjelper du til med under slike økter?

- Jeg passer på at alt skjer på en disiplinert og skikkelig måte. Jeg følger rytterne i bil under øktene, og kan kjøre pes om de trenger det. Jeg har også klær, mat, hjul og annet utstyr i bilen. Slik kan de få hjelp der og da om de trenger det, og så kan jeg hjelpe dem opp i gruppa etterpå. Slik blir treningen så effektiv som mulig.

Og slik legges altså grunnlaget foran 2013-sesongen for Øster Hus-Ridley. U23-rittene (blant annet Paris-Roubaix, Flandern rundt og Liège-Bastogne-Liège), Tour de l’Avenir, VM, utenlandske ritt som gir UCI-poeng og de norske etapperittene (Glava Tour, Arctic Race of Norway og spesielt Tour des Fjords) er høydepunktene foran de kommende sju månedene.

Kommentarer til denne saken