Gå til sidens hovedinnhold

Hva har de funnet i Østersjøen?

Svensk dykker har oppdaget to massive objekt på havbunnen. Én ting gjør funnet veldig interessant ...

Nettavisen Huffington Post undrer seg om den svenske dykkeren Peter Lindberg ved en tilfeldighet kan ha kommet over en UFO på bunnen av Østersjøen. Nå står riktignok «UFO» for uidentifisert flygende objekt, men det kan jo selvsagt tenkes at det har styrtet i sjøen.

At det er et uvanlig funn, er det ikke tvil om.

Det runde objektet er like langt og bredt som lengden og vingespennet på en Boeing 747, rundt 60 meter langt og 70 meter bredt. Formen kan minne om skipet Millennium Falcon fra «Star Wars»-filmene, og Lindberg spøker selv om det at kan være snakk om en UFO.

Funnet to gjenstander

Det vil si, dette er ikke den første gangen dykkeren og hans team på båten Ocean Explorer har sett et lignende objekt. Bare 200 meter unna denne diskformede dingsen oppdaget dykkerne i 2011 et annet lignende objekt. Den gang gikk romskipryktene kloden rundt.

I dag er ikke Lindberg fullt så spøkefull. Han aner rett og seltt ikke hva det er han har kommet over.

HTML EMBED

- Vi hadde vært ute i ni dager. Vi var ganske slitne og egentlig på vei hjem, men tok en siste rund med sonaren. Da plutselig dukket denne tingen opp, sier Lindberg til CNN.

Det som gjør funnet av begge objektene spesielt interessant utover størrelsen på dem, er at begge har lange slepespor etter seg. Det avstedkommer natulig nok en del interessant teorier.

Russisk krigsskip?

«Mysteriet 87 meter under overflaten», trykker dem svenske avisen Expressen på forsiden, og skriver at «Forskerne er forbløffet over funnet i Østersjøen». Kan det virkelig være en UFO? Eller er det en slags marin versjon av Stonehenge?

- Det har blitt spekulert i at det er snakk om russiske krigsskip som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Men de er bare rundt 30 meter lange, og dessuten seilte de ikke over Østersjøen. Selvsagt kan det være noe annet fra et vrak eller et skip, men det uansett noe ganske stort, sier Lindberg.

Sjefarkeolog Andreas Olsson ved Det svenske maritime museet forteller til CNN at slike bilder kan bli forstyrret av bølger, temperaturer og strømningen i vannet. Han kommenterer også at det kan være en naturlig formasjon på havbunnen, men innrømmer at funnet er fascinerende, og er spent på hva som ligger på bunnen.

Svenskene er langt fra de eneste som jakter på skatter på bunnen av havet. I mai 2007 gjorde konkurrenten Odyssey Marine Exploration et kjempefunn utenfor Portugal. I det som antas å være vraket av den spanske fregatten Nuestra Senora de las Mercedes hentet teamet opp 17 tonn sølv og noen gullmynter.

Ifølge Olsson kjenner vi til rundt 25.000 vrak på bunnen av Østersjøen, men arkeologen tror det kan være så mange som 100.000 sunkne skip i området. En gullgruve under vann, med andre ord.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken