Gå til sidens hovedinnhold

Hva har de funnet i Østersjøen?

Den mystiske gjenstanden kortslutter elektrisk utstyr når dykkerne kommer nære.

I januar 2012 undret nettavisen Huffington Post seg om den svenske dykkeren Peter Lindberg i dykkergruppen Ocean Explorer ved en tilfeldighet kan ha kommet over en UFO på bunnen av Østersjøen. Nå står riktignok «UFO» for uidentifisert flygende objekt, men det kan jo selvsagt tenkes at det har styrtet i sjøen.

At det var et uvanlig funn, er det ikke tvil om.

Det runde objektet er like langt og bredt som lengden og vingespennet på en Boeing 747, rundt 60 meter langt og 70 meter bredt. Formen kan minne om skipet Millennium Falcon fra «Star Wars»-filmene, og Lindberg spøkte selv om det at kan være snakk om en UFO.

Nå viser det seg at objektet som er oppdaget 87 meter under vannoverflaten er blitt enda mer mystisk. Dykkere som siden januar har forsøkt å undersøke hva det er som ligger skjult på sjøbunnen, rapporterer at en del av utstyret deres slutter å fungere når de kommer nærmere enn 200 meter, skriver Daily Mail.

- Alt elektrisk, en del av videokameraene og satelittelefonen også, sluttet å fungere da vi var rett over gjenstanden. Så fortsatte vi 200 meter, og utstyret fungerte igjen. Men da vi kom tilbake over gjenstanden sluttet det å fungere, forteller dykker Stefan Hogerborn.

Den svenske avisen Expressen har fått de første videobildene fra dykkerne som utforsker formasjonen. Se videoen her.

I en pressemelding på nettsiden oceanexplorer.se beskriver dykkerne hva de så.

Først trodde de at gjenstanden bare var en steinformasjon, men ved nærmere undersøkelser minnet den mer om en sopp i formasjonen og stikker 3-4 meter opp fra sjøbunnen. Gjenstanden har runde sider og grove kanter, og et eggformet leder inn i gjenstanden fra toppen. På toppen oppdaget dykkerne også flere runde formasjoner i stein, som kunne minne om bålplasser.

Steiene var også dekket i noe som minnet om sot.

- I løpet av mine 20 år som dykker og 6000 dykk, har jeg aldri opplevd noe slikt. Steiner brenner normalt ikke. Jeg kan ikke forklare hva jeg så. Jeg dykket ned for å få svar, men kom opp igjen med flere spørsmål, uttaler Stefan Hogeborn.

- Jeg er hundre prosent overbevist om at hva vi har funnet, er noe veldig, veldig, veldig spesielt, sier Dennis Åsberg, en annen av dykkerne i teamet.

Prøver fra formasjonen på bunnen av Østersjøen undersøkes nå av forskere mens sonareksperter studere bilder av funnet for om mulig å kunne kaste mer lys over hva det er.

Fant to gjenstander

Funnet er ikke det eneste i sitt slag fra teamet i Ocean Explorer. Bare 200 meter unna denne diskformede dingsen oppdaget dykkerne i 2011 et annet lignende objekt. Den gang gikk romskipryktene kloden rundt.

HTML EMBED

- Vi hadde vært ute i ni dager. Vi var ganske slitne og egentlig på vei hjem, men tok en siste rund med sonaren. Da plutselig dukket denne tingen opp, sier Lindberg til CNN.

Det som gjør funnet av begge objektene spesielt interessant, er at begge har lange slepespor etter seg. Det avstedkommer natulig nok en del interessant teorier.

Russisk krigsskip?

«Mysteriet 87 meter under overflaten», trykker dem svenske avisen Expressen på forsiden, og skriver at «Forskerne er forbløffet over funnet i Østersjøen». Kan det virkelig være en UFO? Eller er det en slags marin versjon av Stonehenge?

- Det har blitt spekulert i at det er snakk om russiske krigsskip som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Men de er bare rundt 30 meter lange, og dessuten seilte de ikke over Østersjøen. Selvsagt kan det være noe annet fra et vrak eller et skip, men det uansett noe ganske stort, sier Lindberg.

Sjefarkeolog Andreas Olsson ved Det svenske maritime museet forteller til CNN at slike bilder kan bli forstyrret av bølger, temperaturer og strømningen i vannet. Han kommenterer også at det kan være en naturlig formasjon på havbunnen, men innrømmer at funnet er fascinerende, og er spent på hva som ligger på bunnen.

Svenskene er langt fra de eneste som jakter på skatter på bunnen av havet. I mai 2007 gjorde konkurrenten Odyssey Marine Exploration et kjempefunn utenfor Portugal. I det som antas å være vraket av den spanske fregatten Nuestra Senora de las Mercedes hentet teamet opp 17 tonn sølv og noen gullmynter.

Ifølge Olsson kjenner vi til rundt 25.000 vrak på bunnen av Østersjøen, men arkeologen tror det kan være så mange som 100.000 sunkne skip i området. En gullgruve under vann, med andre ord.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken