Gå til sidens hovedinnhold

Gjør sexhormon kvinner utro?

Undersøkelse viser at kvinner med høye nivåer av østradiol er oftere utro.

(SIDE2): Det viser en undersøkelse gjort av Dr. Katrina Durante i tidsskriftet Royal Society, skriver Yahoo.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Utvikler timeglassfasong
Der kommer det fram at det er mer sannsynlig at kvinner med høyere nivåer av østradiol flørter, kysser og har affærer utenfor etablerte forhold.

Østradiol er en form av østrogen, og er med på å utvikle kroppen.

- Mengden østradiol er i puberteten med på å utvikle timeglassfasong, størrelse på bryst og typiske kjønnskarakteristika, for eksempel størrelse på lepper, forklarer sexolog Gro Isachsen til Side2.

Hun forteller at østradiolnivå kan måles ved hjelp av en blodprøve, men at mengden varierer i løpet av menssyklusen.

- Få lett nye tilbud
Undersøkelsen ble gjort på 52 kvinner i alderen 17-30 som ikke gikk på P-piller, og viser at de med høyere nivåer av hormonet ofte anses som mer attraktive av både seg selv og andre. Derfor har de også høyere krav til partner.

- Timeglassfasong kan føre til ekstra oppmerksomhet og bekreftelse fra menn, noe som påvirker selvtilliten positivt. Det kan igjen gjøre at hun tør spille på sin femininitet og være kritisk overfor sine partnere. Hun vet at det er lett å få nye tilbud, sier Isachsen.

Dr. Durante skriver at disse kvinnene «har færre grunner til å holde seg til en partner om «bedre», potensielle partnere er tilgjengelige».

LES: - Kvinner har flest sexpartnere

Østradiol er på flere måter kvinnens svar på testosteron, som er menns viktigste kjønnshormon. Også her spiller nivåene en rolle.

- Testosteron er med på å sette i gang pubertetsutvikling hos menn og påvirker penisstørrelse. Her har forskning vist at menn med store peniser er mer seksuelt aktive med partner, har hatt flere partnere og oftere er utro, sier sexolog Isachsen.

Andre faktorer
Men hun påpeker likevel at utroskap er mer sammensatt enn som så.

- Det virker litt forenklet å trekke slutning om at østradiol er den eneste faktoren som påvirker om kvinner er utro eller ikke. De viktigste faktorer for valg av partner er nok heller om hennes behov blir tilfredsstilt, for eksempel at respekten, fortroligheten, tiltrekningen og spenningen er der.

- Da kan andre hormoner være vel så viktige, som testosteron (for tenning), oksytocin (gir tilknytning og følelse av velvære) og at hun har lite kortisol (stresshormon), sier hun.

Hun påpeker også at kvinner ofte er mer sexlystne under eggløsning.
- Ved mye god sex og mye nærhet utskilles ekstra doser av oxytoin, som også gjør at vi har det bedre sammen etterpå. Noe som er en biologisk forklaring på hvorfor god sex fungerer som lim i parforhold.

- Tenk konsekvenser!
Hun mener man uavhengig av hormonelle grunner bør tenke seg godt om før man er utro mot partneren sin.

- Tenk konsekvenser! Er en rask spenningsutløsning verd parforholdet du er i? Hvordan ville du reagert om kjæresten din var utro? Vil du utsette kjæresten for den skuffelse, sårhet og utrygghet som ofte kommer i etterkant av å bli sveket? Du risikerer samtidig å få fullstendig krøll på hormonene, for eksempel at oxytoinet gjør at tilknytningen retter seg mot den du var utro med.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag

Kommentarer til denne saken