Gå til sidens hovedinnhold

Over 3000 betaler ikke studielånet

3382 hordalendinger fikk på nyåret overført studielånet i Lånekassen til Statens innkrevningssentral. Havner du der, kan alt gå galt.

Andelen lånetagere hos Lånekassen som har havnet til inkasso her i fylket utgjør ni prosent av den totale summen for hele landet. Det er kun Oslo som har en større andel inkasso-saker enn Hordaland. Hovedstaden utgjør nesten 16 prosent av inkasso saker totalt her til lands.

Råd og praksis uten samsvar
Å bli overflyttet fra Lånekassens innbetalingssystem til Statens Innkrevningssentral er ingen spøk. Harald Bertling fikk erfare hvilke problem som kan oppstå når slikt skjer da han tok en studiepause.

- Da jeg begynte i nye studier og ikke hadde penger til å betale avdragene jeg var satt opp med i studiepausen, henvendte jeg meg til Lånekassen og forklarte problemet mitt. Der fikk jeg beskjed om at det ikke var noe å bry seg med siden jeg var student, forteller Bertling til iBergen.no.

På dette tidspunktet hadde han tatt en bachelor i historie ved Universitetet i Bergen og hadde nettopp begynt på allmennlærerstudiet ved Høgskolen i Bergen. Bertling fulgte anbefalingen han fikk fra Lånekassen og fokuserte på det han skulle, studiene. Det skulle han ikke gjort.

- Jeg søkte ikke stønad på ett år, og da jeg tok kontakt med Lånekassen fikk jeg beskjed om at saken min var overført til Statens Innkrevningssentralen bare et par måneder etter at jeg var i kontakt med Lånekassen, forteller Bertling.

Dårlig kredittvurdering
Dersom du havner hos innkrevningssentralen kan det by på mange problemer. De kortsiktige er at man blant annet mister kontrollen over egne midler i form av tvangstrekk og at kontoen din blir fryst.

- Vi henter inn penger som en hvilken som helst annen bank. Dessuten ødelegger det jo kredittvurderingen til lånetageren dersom han eller hun havner i en slik situasjon, forklarer informasjonssjef i Lånekassen, Wenche Merli, til iBergen.no.

- Hva om lånetager kun har en BSU konto?
- Da tar vi trekk i den på samme måten som vi tar fra andre konto, slår Merli fast.

Det betyr at dersom dette skjer, får denne personen i tillegg straffeskatt siden BSU pengene ikke brukes til bolig.

For Harald Bertling var det problematisk å komme seg på «rett kjøl» igjen.

- Etter et halvt år med famlende telefoner til innkrevningssentralen traff jeg en dame tilfeldigvis på telefonen som kunne fortelle meg at Lånekassen måtte trekke saken min tilbake. Og selv om de frafalt kravet mot meg, var det ingen automatikk i at midlene mine ble frigjort, forteller Bertling.

Ifølge ham selv var kontoen hans fortsatt ikke frigjort. Og det var Bertling selv som måtte påse at det ble endre på.

- Det tok en god stund før den ble åpnet igjen, fordi min saksbehandler i Lånekassen var umulig å få tak på gjennom flere uker. Enten var hun i møter eller på konferanser eller noe slikt, forteller Bertling oppgitt.

Mistet eksamen
For Bertlings del er det ikke bare økonomiske vanskeligheter som har møtt ham i kjølvannet av problemene med Lånekassen, også faglig har det oppstått problem.

- Takket være Lånekassen så har jeg ikke fått tatt eksamen på grunn av at jeg ikke kan møte til obligatoriske forelesninger. Dette har skjedd fordi jeg ikke har mottatt studiestønad og dermed måtte ut i jobb for å tjene penger til livets opphold, avslutter han.

I alt her til lands 38.665 personer blitt overført fra Lånekassen til innkrevningssentralen. Dette er under ti prosent av de i alt 492.077 lånetagerne Lånekassen hadde i 2005. I fjor skyldte disse Lånekassen til sammen 4,1 milliarder kroner.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken