Gå til sidens hovedinnhold

Over 80.000 nordmenn gruer seg til jul

De fleste er kvinner.

Ikke alle nordmenn gleder seg til jul. I en landsomfattende undersøkelse svarer 82.000 nordmenn at «jeg gruer meg til jul». Det er 2 prosent av Norges befolkning over 15 år.

Av disse er 62.000 kvinner. Det viser tall Ipsos MMI har hentet inn for Nettavisen.

Størst andel i Oslo

- Det er trist at det er så mange som gruer seg til jul. Det er viktig at vi som medmennesker ser om vi har noen i vårt nærvær som vi kan gjøre julen litt lettere for, sier Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen, til Nettavisen.

Hannevik synes det er vanskelig å si noe om hvorfor så mange gruer seg til høytiden.

- Det er store forventninger knyttet til jul. Kanskje er savnet etter en person som har gått bort ekstra stort. Er man alene blir kanskje denne følelsen forsterket, forsetter informasjonssjefen i Frelsesarmeen.

Sortert etter landsdel er det Oslo som har den største prosentandelen som gruer seg til denne tiden av året. Omgjort til tall utgjør det over 20.000 mennesker i hovedstaden - et nesten fult Ullevål stadion.

Hos befolkningen på Vestlandet finner man den laveste prosentandelen som gruer seg til jul. Nesten ingen velger dette svaralternativet.

Til sammenligning er andelen som oppgir «ingen av delene» i Møre og Romsdal og Trøndelag 13 prosent.

Blir trist

På spørsmål om hvorfor befolkningen gruer seg svarer nesten en tredjedel at de «blir trist». Stress og ensomhet er også andre forklaringer på hvorfor nordmenn gruer seg til jul. Størst er likevel andelen som også oppgir «annet» som forklaring.

- Det kan hende at man blir mer usynlig i en stor by. I mindre miljøer er kanskje åpenheten større, sier Hannevik.

Informasjonssjefen mener at undersøkelsen er en viktig påminnelse om at man må senke skuldrene i forhold til den perfekte julen.

- Vi trenger ikke dyre gaver. Det må ikke være rent i skuffer og skap. Kanskje vi skal bruke mer tid på å se litt rundt oss og ta vare på dem som er gruer seg til jul, fortsetter han.

Gleder eller gruer du deg til jul? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken