Gå til sidens hovedinnhold

Over natta ble dette Oslos hippeste gate

Torggata har gått fra bakevje til trendgate.

Bildeserie

Bildeserie

SENTRUM: - Starbucks ser etter områder hvor det er folk. Torggata er et område med mye folk. Vi var derfor interessert da Thon Eiendom ønsket oss med i deres prosjekt om å utvikle området, sier administrerende direktør i Starbucks Norge og Sverige, Joannis Vendrig til dittOslo.no.

Siste lørdag i august åpnet «nye» Torggata, etter over ett år med byggearbeider. Gata har i en årrekke nærmest vært en bakevje, men etter åpningen har den over natta blitt en av Oslos kuleste gater.

Les også: Her handler de største bloggerne i Oslo

Den har allerede rukket å bli en av dittOslo.no-redaksjonens favoritter i Oslo, og i dag kaprer den sjetteplass på lista over «100 grunner til å elske Oslo».

- Vi har bygget om gata etter nederlandsk modell, der syklisten og fotgjengeren er i sentrum, og bilen må tilpasse seg de myke trafikantene. Vi har utvidet fortausarealene sånn at kafeer og restauranter får mer plass til uteservering, og vi har satt opp benker og sykkelstativer som inviterer til bruk av gata, sier byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

Les også: Her handler de største bloggerne i Oslo

Utrygt i Oslo?
Kåringen av «100 grunner til å elske Oslo» har allerede skapt mye debatt, blant annet langet urbanist og samfunnsdebatant Erling Fossen ut mot dem som ikke har funnet sin plass i hovedstaden.

- La de gnåle, det er jo bare de bitre og ensomme som blir igjen i Trangvik. Alle de andre har jo forlengst flytta til Oslo, sa han til dittOslo.no da artikkelserien ble lansert.

En rekke lesere har langet ut både mot Fossen, mot ordfører Fabian Stang, og ikke minst mot Oslo.

«Oslo har blitt så utrygg at man ikke vet om man kommer levende hjem igjen», påpekte en leser, som altså mener at det nærmest er livsfarlig å bo her.

Les også: - Det er nok mange som blir provosert over denne lista

- Kule konsepter
Og tidligere var nok Torggata et område man ikke hadde spesielt lyst til å bevege seg i sene kveldstimer.

Men i høst har gata fått nytt liv! I tett samarbeid mellom kommune og næringsliv har gata fått en rekke nye serveringssteder, noe som gjør den attraktiv både til lunsj, middag og kvelds.

- Når mange gode krefter forenes, så kan man få til noe. I Torggata er det en kombinasjon av kommune, eiendomsforvaltere, næringslivet og nærmiljøet. Vi tror gaten vil bli trivelig med mange gode, kule og ulike konsepter, sier Vendrig i Starbucks, som får støtte av byråden.

- At det nå er mye folk i gata gjør den samtidig mye tryggere, sier Melby.

Les også: «Oslo-jenter framstår stort sett som enkle pyntedukker»

For myke trafikanter
Torggata går fra Stortorvet midt i Sentrum, til Ankerbrua i Bydel Grünerløkka. Langs gata er en rekke instituasjoner, blant annet Youngstorget og Torggata bad (som blant annet huser Rockefeller og John Dee).

Det siste året har området mellom Hammersborggata ved Arbeidersamfunnets plass og til Hausmannsgate fått en kraftig oppgradering.

Nye Torggata er en gang- og sykkelprioriterte gate, hvor biltrafikken skal holdes til et minimum. Deler av gata er en ren sykkelgate uten biltrafikk.

Gata er dessuten designet for myke trafikanter, med smal kjørebane, brede fortau, trange kryss og ingen parkeringsplasser. I tillegg er det plassert ut flere benker langs hele gata.

- Jeg tror vi skal bygge flere gater som er tilrettelagt for fotgjengere og syklister, sånn som Torggata. I sentrum må bilene i større grad tilpasse seg folk, ikke motsatt.

Les også: - Ingen grunn til å frykte at islamister vil styre Oslo

Stort uteliv
Det er godt nytt for utelivet, som de siste årene har fått en oppblomstring i og rundt Torggata. Blant annet ligger supperstauranten Lokk, meksikanske Taco Republica, pølsebaren Torggata Kennelklubb og Oslos største mikrobryggeri, Crow bar, i området.

Institusjoner som Café Sør, Cacadou og Café Sara har fortsatt plass i gata, sistnevnte har også fått utvidet uteservering ut på fortauet.

- Det er folk i gata som skaper liv, det er også fotgjengere, syklister og kollektivreisende som står for størstedelen av omsetningen i våre butikker og restauranter, så det er de vi må ha som øverste prioritet når vi tilrettelegger gater i framtida, sier byråd Guri Melby.

Midt i Torggata ligger da også kjernen i Oslos uteliv, Youngstorget, der man finner steder som Bonanza, Stratos, Internasjonalen og Kulturhuset.

Tidligere i år åpnet også verdens største kaffekjede, Starbucks, en avdeling i Torggata.

- Vi håper å kunne bidra og fungere som en nærmiljøkafe og fange opp folk som er på vei fra byen til Grünerløkka, sier Joannis Vendrig fra Starbucks.

Vil ha flere gater som Torggata
Og digger du Torggata like mye som oss, ja, da har byråden kanskje gode nyheter til deg.

- Jeg kunne tenke meg å bygge om både Markveien og Kirkegata etter lignende mal som Torggata. Torggata er en viktig streng som binder sentrum sammen med Grünerløkka, og det hadde vært spennende å forlenge denne i begge ender. Det kan også være aktuelt å gi andre tverrgater i Kvadraturen et lignende løft som det Torggata har fått for å gjøre dem mer attraktive og levende, og for å skape en mer menneskevennlig og miljøvennlig by, sier Guri Melby.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!


Kommentarer til denne saken