Gå til sidens hovedinnhold

Over og ut for nettradio?

Liker du stort utvalg av gratis nettradioer? Da bør du nyte det mens du kan.

På nett finnes det tusenvis av gratis nettradiostasjoner som sender forskjellig former for spesialisert musikk, og tjenester som Pandora har blitt usedvanlig populære.

Har hatt gode vilkår
Tjenestene har kunnet leve fordi nettradioselskapene har hatt en svært fordelaktig betalingsmodell i forhold til plateselskapene: De har kun måttet betale tolv prosent av sin omsetning i royalties. Nå er det slutt på denne ordningen, melder nyhetsbyrået AP.

På mandag bestemte dommerne i Copyright Royalty Board at nettradioene må begynne å betale en gitt sum per sang som hver enkelt lytter hører. Dette vil bety en vesentlig utgiftsøkning for nettradioselskapene.

Tror dette betyr slutten for industrien
Flere selskaper forteller allerede at denne nye prisstrukturen vil tvinge dem til å legge ned virksomheten, og dommen preget møtet de store nettradioselskapene hadde i Las Vegas samtidig med den årlige konferansen til National Association of Broadcasters.

N. Mark Lam, sjef i nettradiotjenesten Live365, sa rett ut at med de nye lisensieringsreglene ville det ikke være noen nettradioindustri. Han kunne fortelle at selskapet han leder så vidt gikk i null i fjor, og da hadde de rundt 4,5 millioner månedlige lyttere.

Ønsker lovendring
Selskapene har nå bestemt seg for å gjøre denne saken kjent for allmennheten, og oppfordrer alle lytterne sine til å skrive til sine representanter i den amerikanske Kongressen. Der har små radiostasjoner fått god behandling tidligere, og nå håper man at det skal skje igjen – men det kan ta over et år før det eventuelt skjer noe fra den siden.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?