Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor tisset du i senga mi?

Overnattingsbesøket kan fort bli pinligere enn man ønsker.

(SIDE2): «Jeg merket ikke noe før etter han hadde gått neste morgen. Men madrassen i senga var våt tvers gjennom og jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre, kaste hele senga? Det var ganske ekkelt i grunnen.»

Historien stammer fra ei jente i 20-årene, som lot en kompis overnatte i senga si en helgenatt. Ingen av dem hadde våknet av tissingen i løpet av natten - men den fortvilte sengevæteren hadde skjønt hva han hadde gjort, tok ansvar og erstattet madrassen.

Og hendelsen er ikke unik.

Enkelte vil riste uforstående på hodet, noen vil kunne si at de også har opplevd en slik overnattingsgjest - mens det neppe er så mange som vil fortelle om den gangen de selv gjorde det. Å tisse på seg i voksen alder er flaut, det er tabu å snakke om.

Er det normalt å tisse i senga på den måten?

- Våknet han ikke av det? Er man et normalt, ungt, friskt mennesker så er det uvanlig, og ikke noe vi har noe tall på. Men det tyder jo på at signalene om at blæren nå tømmes, ikke når opp, slik at man våkner. Skjer det, uten noen god forklaring, så bør man undersøkes av lege, sier urolog og overlege ved Rikshospitalet Trygve Talseth til Side2.

400.000 nordmenn
For det er ikke uvanlig å måtte tisse på natten, men stort sett slutter man å gjøre det mens man sover, som barn.

- Men det å ha overaktiv blære er veldig vanlig, rundt 10 prosent av befolkningen har det. Det betyr at blæra trekker seg sammen av seg selv og tømmes. Men de fleste når frem på toalettet. Det kommer kanskje noen dråper før de når helt frem, men de færreste tisser på seg.

Huskeliste før legebesøk:
*Beskriv plagene dine; hvor ofte må du late vannet? Hvor raskt må du late vannet når du først kjenner at du må? Kan du holde deg ved trang? Hender det at du tisser på deg – og i tilfelle; er det mye eller lite?

*Når og hvordan begynte plagene? Kom de plutselig eller langsomt?

*I hvilke situasjoner lekker du?

*Hvor mange ganger må du opp om natten?

*Har du født barn, og kom plagene etter en fødsel?

(Kilde: sinnetshelse.no)

For overaktiv blære er blant de vanligste helseplagene her til lands og rammer mellom 300.000-400.000 nordmenn. Til sammenligning har rundt 200.000 diabetes, en lidelse som er langt oftere fremme i søkelyset.

Symptomene ved overaktiv blære er hyppig vannlating, uimotståelig vannlatingstrang og/eller urinlekkasje.

«For cirka tre uker siden våknet jeg av at jeg tisset på meg i sengen! Husker jeg drømte at jeg tisset i drømmen når det skjedde, spratt opp og skiftet på sengen, dusjet og la meg igjen, ganske forvirret og litt fortvilet, men regnet med at jeg bare hadde drukket for mye kvelden før og ikke tisset nok før jeg la meg....men inatt skjedde det igjen!»

Det skriver en ung kvinne på et av flere chattesteder på nettet der problemet med å tisse på seg diskuteres. Enkelte beskriver at når uhellet først skjer, så tømmer blæren seg helt, noe som forståelig nok oppleves svært flaut dersom man er ute blant folk.

Lidelsen kan ramme hvem som helst i alle aldre og begge kjønn. Det er en myte at urinveislekkasjer er et kvinneproblem. Når vi blir gamle, er det flere menn som sliter med det enn det er kvinner, forteller Talseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Knip igjen
En årsak til at menn ofte ikke regnes for å ha overaktiv blære, er at de lettere kan lette på presset, uten at det virker så besynderlige - flere ville reagert på om en kvinne tisset offentlig bak busskuret.

Men en slik vane er heller ikke så smart å legge seg til.

- Hvis man aldri holder seg, så blir man avhengig av at man må gå ofte på do. Da må man lære seg å undertrykke trangen.

Å skvette på et hvert hjørne, når man måtte føle behov, er ikke fysisk farlig forteller Talseth, slik det er når jenter holde seg fra å tissei timesvis.

- Det å holde seg kan i noen tilfeller ødelegge blæren. Men selvsagt, å ikke klare å holde seg kan være skadelig sosialt sett.

Kan fikses
Men selv om det er vanlig med urinveislekkasje, søker bare to av ti hjelp for plagene - stort sett fordi det er flaut, eller fordi man tror det eneste hjelpemiddelet er voksenbleier.

Det er ikke tilfelle - de fleste kan kvitte seg helt med problemet.

Årsakene til at man tisser på seg er flere en overaktiv blære - noen ganger er det snakk om en urinveisinfeksjon, som kan behandels og dermed setter en stopper for lekkasjene.

Andre ganger er det snakk om såkalt stressinkontinens - som at man skvetter litt når man nyser, hoster eller ler - noe som bare rammer kvinner, og gjerne fra 50-årsalderen.

Kvinner er også mest utsatt i forbindelse med graviditet, barnefødsler og overgangsalder, mens det for menn i hovedsak er situasjonen etter en prostataoperasjon som kan gi slike problemer.

- Først må man finne årsaken gjennom en utredning, som å sjekke at det ikke er feil i urinblæra eller -røret.

Gå til legen
Og uansett hva urinveisplagene består i, finnes det hjelp for nesten alle.

- Det finnes 4-5 forskjellige typer medikamenter på markedet, som alle er med på å dempe trangen til å tisse.

Knipeøvelser hjelper mange, og for gravide kan det å gå ned i vekt hjelpe, viser en ny studie fra Universitetet i Bergen.

- Dessuten kan vi operere inn en nervestimulerende pacemakere, eller botox kan sprøytes inn for å dempe trangen. I enkelte tilfeller vil også åpen operasjon være måten å gjøre det på. Men for et hvert problem så finnes det hjelp.

Men de som gjør som førstemann beskrevet i artikkelen - tisser uten å våkne. Hva med dem da?

- Det er som sagt noe vi ikek vet så mye om. Men dersom det skjer fordi man har drukket for mye - og da skal man være rimelig god og full for å klare noe slikt - burde man kanskje legge om vanene litt. Og i hvert fall gå hjem og pisse i sin egen seng!

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

(Kilder: sinnetshelse.no, forskning.no)

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg