Gå til sidens hovedinnhold

Overlege: Kronprinsessens operasjon er trygg

Kronprinsesse Mette-Marit skal denne uken gjennomgå en operasjon for å bli kvitt nakkeproblemene. Overlege Haldor Slettebø sier inngrepet innebærer liten risiko for alvorlige komplikasjoner.

Etter fem uker med sykmelding, meldte Slottet onsdag at kronprinsessen skal gjennomgå et kirurgisk inngrep. Nakkeproblemene er så smertefulle at hun må fjerne en prolaps og avlaste nervestrukturer.

Overlege Haldor Slettebø på nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus sier dette er en av de vanligste operasjonene som utføres på hans avdeling.

- Vi mener at dette er en trygg operasjon. Vi gjør 400 av dem i året på vår avdeling. Det er svært liten risiko for komplikasjoner, sier Slettebø til NTB.

Ut fra medisinske årsaker anbefaler legene at inngrepet utføres så raskt som mulig. Kronprinsessen vil derfor bli operert på Rikshospitalet i Oslo denne uken.

Les også:Mette-marit opereres denne uken

Kan bli sykmeldt til januar
- Operasjonen går ut på at vi skjærer et snitt på halsen, like til høyre for luftrøret. Der finner vi virvelsøylen, og mellom to av de i alt sju virvlene ligger en myk pute som heter mellomvirvelskiven. Vi går inn i denne for å skrape ut det bløte vevet som er der, sier Slettebø.

Han forklarer at ved prolaps har mellomvirvelskiven sprukket, noe som gjør at det bløte vevet presser bakover mot nerverøttene fra nakken. Nerverøttene går til armen, og vanlige symptomer ved nakkeprolaps er derfor smerter i arm og nakke.

- Det vanligste utfallet er å bli helt frisk etter operasjon, sier Slettebø.

Etter operasjonen skal kronprinsesse Mette-Marit ligge på sykehuset i noen dager. Deretter må hun ha ro, før hun starter med et opptreningsprogram.

Slottet melder at det er for tidlig å si om det kirurgiske inngrepet vil forlenge sykefraværet, eller hvor lang tid det vil ta før kronprinsessen kan være tilbake i jobb.

Ifølge Slettebø er en vanlig sykmelding på mellom seks og åtte uker. Det betyr at kronprinsessen kan bli sykmeldt til ut i januar.

- Har store smerter
- Vi hadde håpet i det lengste å unngå operasjon, og har derfor ventet så lenge vi kunne. Hun har så store smerter nå, at en operasjon er helt nødvendig, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Overlege Slettebø forteller at de fleste som plages av nakkeprolaps blir bra av seg selv i løpet av noen få måneder. Når dette ikke skjer, og smertene er store, er det derimot behov for operasjon.

- I noen tilfeller vedvarer smertene, og er veldig hemmende. I de verste tilfellene kan de føre til lammelser, sier Slettebø.

Kronprins Haakon har på grunn av kronprinsessens helse besluttet å avlyse sin planlagte reise til Atlanta i USA, hvor han skulle delta på arrangementet Financial Dignity Summit.

I oktober måtte kronprinsessen avlyse en reise til Finland som følge av nakkeproblemene. Kronprinsparet var invitert av president Sauli Niinistö for å sette søkelyset på det nære samarbeidet mellom Norge og Finland. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken