Gå til sidens hovedinnhold

- Overrasket over beskyldningene

DNO er overrasket over beskyldningene i brevet fra obligasjonseierne.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Vi er overrasket over at brevet kom i pressen og media før det kom til oss, sier konsernsjef Helge Eide i DNO under en improvisert pressekonferanse etter sin presentasjon på Paretos olje- og offshorekonferanse.

NA24 - din næringslivsavis

Det er kommentaren han kom med på spørsmål rundt bråket fra obligasjonseierne. Brevet ble sendt til Norsk Tillitsmann, mens DNO fikk kun en kopi.

Les også: Varsku om DNO

Situasjonen rundt DNO har vært mye omtalt de siste dagene. I helgen ble det kjent at enkelte obligasjonseiere er svært kritiske til hvordan DNO bruker store beløp i Nord-Irak og ønsker en redegjørelse i forbindelse med dette. Børsen har bedt om mer informasjon knyttet til dette, samtidig som de vil vite mer om budet på Irak-oljen. Beskyldninger om kursmanipulasjon har haglet, og selv obligasjonseierne som klager på DNO vil bli gjenstand for undersøkelser.

Ønsker ikke spekulere
Eide ønsker ikke spekulere i hva som er motivene bak beskyldningene. Han understreker at DNO ikke bruker media i denne saken, men vil parere etterhvert for å demme opp for alt støyet rundt selskapet.

DNO-sjefen sier videre at de har en dialog med Oslo Børs for gi tilstrekkelige informasjonen.

- Vi føler at den informasjonen vi vil gi klargjør helt, sier Eide.

DNO har flere lovende brønner i nord-irakiske felt i Kurdistan. I 2004 inngikk de flere produksjonsdelingsavtaler med de kurdiske selvstyremyndighetene. Dette har blitt gjenstand for mye kritikk og spekulasjoner.

Irak er i ferd med å vedta en petroleumslov som blant annet vil omfatte avtalene DNO har med de kurdiske selvstyremyndighetene. Ifølge Helge Eide er det ventet at denne loven blir vedtatt i september.

Hemmeligholder budgiver
I forbindelse med at DNO la frem sitt resultat for andre kvartal for en uke siden, ble det kjent at styret hadde avslått et indikert bud på oljeselskapets andeler av felt i det kurdiske området i Nord-Irak. Budet var på 700 millioner dollar eller godt over 4 milliarder målt i norske kroner.

Eide vil ikke inn på hvem som står bak budet.

Oljeselskapet regner med at de får tilgang på oljerørledningen som går gjennom Tyrkia allerede i november. Dette er riktignok ikke opp til DNO. Det avhenger av om myndighetene gir sin godkjennelse. De kurdiske selvstyremyndighetene skal sørge for at godkjennelsen er på plass og står for forhandlingene.

For å estimere transportkostnadene sammenligner Eide avtalen de har i Jemen. Der koster det rundt 1 dollar per fat for å frakte oljen gjennom rørledningene.

Planen ligger fast
Nå selger DNO oljen som produseres i Tawke i det lokale markedet. Eide ønsker ikke kommentere hvilken rabatt de gir på denne oljen, men henviser til presentasjonen de skal holde i tredje kvartal. De forhandler med flere potensielle kjøpere.

DNO-sjefen er klar på at de legger til grunn at de får eksportert olje ved å benytte rørledningen gjennom Tyrkia.

- Vi barer oss på den planen, sier Eide og presiserer at den planen ligger fast før de legger opp til et annet løp.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis