Gå til sidens hovedinnhold

Overskudd: 31,4 mrd

AS Norge går fortsatt med stort overskudd i handelsbalansen.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at Norge fortsatt har et stort overskudd i handelsbalansen.

NA24 - din næringslivsavis

I november ble det eksportert varer for 69,9 milliarder kroner, mens importen utgjorde 38,5 milliarder. Overskuddet i handelsbalansen med varer ble dermed 31,4 milliarder kroner.

Faller med oljeprisen
Imidlertid har eksporten falt vel ni prosent fra forrige måned, og den nedadgående trenden som har pågått siden april fortsetter dermed.

Eksportverdien av råolje var i november 22,4 milliarder kroner. Dette er en nedgang på 14,4 prosent fra november 2007 og hele 13,6 prosent siden forrige måned. Grunnen til dette er at oljeprisen, også målt i kroner, har falt kraftig siden i fjor. Gjennomsnittlig pris per fat i november var 380 kroner, mot 512 kroner i november i fjor.

Denne negative utviklingen ble noe motvirket av en oppgang i eksporten av naturgass, hvor det ble omsatt for 17,6 milliarder mot 14 milliarder i november 2007.

Sterkt fall
Eksportverdien av varer unntatt skip, oljeplattformer, råolje, gass og kondensater utgjorde 29 milliarder kroner i november i år - mot 31,1 milliarder samme periode i fjor. Blant de bearbeidede varene har eksportverdien av metaller, unntatt jern og stål, vist en nedgang på vel 20 prosent de siste tolv månedene og eksportverdien i november endte på 3,6 milliarder kroner.

I motsatt retning trakk maskiner og transportmidler, samt kjemiske produkter. Eksporten for disse gruppene økte henholdsvis fra 6,2 milliarder til 6,6 milliarder kroner og fra 3,5 milliarder til 4 milliarder kroner.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken