Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) sier at hun ikke aksepterer amerikansk overvåking av norske telefoner og vil fortsette dialogen med amerikanske myndigheter for å få klarhet i hva som har skjedd.

SISTE: Forsvaret sier Dagbladet tar feil

Mandag ble det kjent at USA skal ha overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler i løpet av en periode på 30 dager fra desember 2012 til januar 2013.

- Venner bør ikke overvåke hverandre. Det er legitimt å drive med etterretning, men den bør være målrettet og mistankebasert, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

- Dialog med amerikanerne
På spørsmålet om hva hun som statsminister vil gjøre for at norske borgere ikke skal bli utsatt for overvåking, svarer Solberg at regjeringen ved justisministeren og utenriksministeren har gjenopptatt den forrige regjeringens dialog med amerikanske myndigheter.

Avviser samarbeid
Samtidig avviser Nasjonal sikkerhetsmyndighet bestemt et samarbeid med amerikanerne om registrering av norske mobilsamtaler. Det samme gjør PST og Etterretningstjenesten.

- Det er ikke vår oppgave å registrere mobilsamtaler. Vår oppgave er å varsle og forebygge dataangrep, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til NTB.

Veire sier NSM er ukjent med Dagbladets opplysninger om at amerikanske myndigheter skal ha registrert 33 millioner norske telefonsamtaler. Han avviser også at etaten på noen som helst måte har bidratt til en slik kartlegging.

- Vi forsøker nå å sette oss inn i saken, sier Veire.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST) heller ikke er kjent med at amerikanske myndigheter gjennom NSA har drevet slik virksomhet i Norge.

- Omfanget overrasker
- At store og ressurssterke land har kapasitet til å drive omfattende innhenting av informasjon, er noe man lenge har kunnet anta. Likevel er omfanget som er skissert, overraskende for PST, sier Hugubakken til Dagbladet.

E-tjenesten har heller ikke bidratt, fastslår generalløytnant Kjell Grandhagen.

- E-tjenesten er ikke kjent med at NSA driver slik innsamling mot norske borgere, og har selvfølgelig heller ikke medvirket til noe slikt, sier Grandhagen til Dagbladet. (©NTB)

Les også: