Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må vi roe oss ned

- Det er snakk om 33 millioner telefonsamtaler tatt opp i Afghanistan, ikke i Norge, sier statsministeren.

JAREN (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) avviser påstandene om at USA driver overvåking i Norge. Overvåkingen er del av en legitim norsk etterretningsvirksomhet i Afghanistan, sier hun.

- Oppslaget i Dagbladet er feil. Det er snakk om 33 millioner telefonsamtaler som Norge og norsk etterretning har tatt opp i Afghanistan, ikke i Norge. Vi har nå gått igjennom dette, og dette er bekreftet, sier Solberg til NTB.

Statsministeren understreker at etterretningsvirksomheten gjøres som et ledd i å sørge for sikkerheten for norske soldater i Afghanistan.

- Helt legitim
- Dette er en helt legitim del av det vi gjør for å sikre en deltakelse ute og hindre terrorangrep og noe vi samarbeider med amerikanerne om, sier Solberg.

Dagbladets sak om massiv overvåking av telefonsamtaler i Norge har skapt rabalder. Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti har krevd skarpe reaksjoner, mens SV har bedt regjeringen kalle USAs ambassadør inn på teppet.

- Nå tror jeg vi alle skal roe oss litt ned. Nå må vi først få orden på fakta i denne saken, sier Erna Solberg.

Sjefen for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, tilbakeviste tirsdag Dagbladets påstander om at norsk mobiltrafikk blir overvåket. Dette er snakk om norsk etterretnings overvåking av mobiltrafikk i konfliktområder utenlands, sa han.

Dagbladet skrev tirsdag at at den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha samlet trafikkdata om 33 millioner mobilsamtaler i Norge. Men dette er ikke korrekt, ifølge sjefen for E-tjenesten.

- Tallene som Dagbladet har fått tak i gjennom Snowden-lekkasjene, dreier seg ikke om norske trafikktall, men om trafikk i konfliktområder utenlands, sier Grandhagen.

Dette er informasjon den norske etterretningstjenesten deler med flere utenlandske samarbeidspartnere, også NSA, tilføyer han.

Hjemlet i norsk lov
Ifølge Grandhagen dreier det seg om norsk etterretnings egen innsamling av data til støtte for Norges militære operasjoner i konfliktområder utenlands, samt innsamling relatert til internasjonal terrorisme – også dette utenlands.

- Dette er en virksomhet som for etterretningstjenestens del er hjemlet i norsk lov, det dreier seg ikke om innhenting mot norske borgere, sier han.

Virksomheten er omtalt i EOS-utvalgets årsrapport for 2012, ifølge Grandhagen.

- Det dreier seg ikke om innhenting mot norske borgere overhodet.

E-tjenesten har ifølge Grandhagen hele sin virksomhet rettet mot mål i utlandet og driver ingen overvåking av kommunikasjon i Norge.

- Når vi driver en virksomhet rettet mot utlandet, så sier det seg selv at det kan hende at man kan komme borti norske objekter i forbindelse med det. Det er regulert i etterretningsloven og etterretningsinstruksen, sier han.

Deler ikke info om nordmenn
Grandhagen avviser ikke at USA kan drive med overvåking rettet mot Norge, men sier han ikke har noen informasjon som tilsier dette.

- Når det gjelder øvrig deler av amerikansk etterretningsvirksomhet, så har ikke vi grunnlag for å uttale oss noe nærmere om det, men vi har heller ingen informasjon som på noen måte tilsier at amerikanerne driver en slik virksomhet i eller rettet mot Norge, sier Grandhagen.

Eventuell «overskuddsinformasjon» i etterretningsmaterialet om norske objekter deles ikke med utlandet, tilføyer han.

- Eventuelle norske identifikatorer blir tatt bort før vi deler materialet med noen.

Fastholder at NSA overvåker Norge
Journalist Glenn Greenwald, som startet Snowden-avsløringene i The Guardian og som skriver bok om avsløringene, viker ikke fra påstanden om at amerikanske NSA har overvåket Norge.

- NSAs dokumenter sier at dette er overvåking og innsamling av data fra Norge, skriver Greenwald på Twitter tirsdag ettermiddag, melder NRK.

Greenwald var den første som fikk tak i Edward Snowdens informasjon – og som publiserte dette. Journalisten, som er basert i Rio de Janeiro i Brasil, har selv bidratt til Dagbladets sak som fylte førstesiden og tolv sider i tirsdagens papiravis.

Han sier på Twitter at det vil komme mer dokumentasjon som vil gi nye avsløringer knyttet til Norge i tiden framover. Han avviser det den norske etterretningstjenesten sier om at overvåkingen helt og holdent er norsk

Han mener det er helt klart i dokumentene til den tidligere etterretningsansatte Edward Snowden at NSA drev overvåking mot landene som er nevnt – også Norge. (©NTB)

Se også:

Kommentarer til denne saken