Gå til sidens hovedinnhold

Ble mobbet i 17 år - nå tar hun grep

- Jeg har alltid vært stor og alltid blitt ertet, sier Camilla (26) fra Porsgrunn. Nå skal hun lære om riktig kost og trening. Og hun kan spise seg mett.

– Jeg er blitt mobbet i 17 år. Jeg har hørt mange stygge ord og blitt kastet stein på. At barn ikke skjønner hva de gjør mot andre, er en ting. Men voksne bør vite bedre. Jeg får blikk og kommentarer. Jeg har stengt meg inne i mange år, ikke trent og mistet selvtilliten. Jeg har alltid vært den svakeste, men nå er jeg blitt flinkere til å ta igjen, sier Camilla (26) fra Porsgrunn.

Telemark rehabiliteringssenter på Nordagutu hadde i fjor sitt første driftsår som rendyrket slankesenter. Siden senteret gradvis begynte med livsstilsendring for sykelig overvektige i 2005, har over 1000 pasienter vært gjennom døgnopphold. Flesteparten er bosatt i Telemark.

Les også: – Pasientene får en pakkeløsning


Dag og døgn

Bare i fjor var 900 pasienter innom poliklinikken, som er åpen tre dager i uka. Ved behov for mer oppfølging, tar senteret inn rundt 160 pasienter til døgnopphold hvert år.

Camilla startet på sin vei mot en sunnere og lettere kropp i januar. Nå er det straks gått fem uker og hun skal hjem og følge kostholds- og treningsplanen fram til ny innleggelse i juni.

– Jeg hadde det ikke bra med meg selv, så jeg tok selv beslutningen om å søke hjelp. Det er kjempebra opplegg her. Nå liker jeg fisk, også, smiler Camilla.

Det er musikk i Marianne Sudhagen Valens ører, for hennes jobb er å få mettende og næringsrik mat inn i pasientene.

– Vi lytter til pasientene når de er sultne. Det er viktig å holde dem mette. Å sulte seg til vekttap holder ikke. Kostholdet må være slik at det kan gjennomføres hver dag, sammen med andre mennesker. Spiser du to pølser i brød, to skoleboller og to halvlitere cola, har du brukt opp kaloridosen for en dag, men du er ikke mett lenge.

Les også: – Bok på blå resept

Kortvarig diett

– En diett er greit for å komme i gang, men før eller siden må du over på dette likevel, sier Marianne og viser en dagsmeny for kvinner på 1600 kalorier. Bordet er fullt av god mat, smoothie, havregrøt, grovt brød med kjøttpålegg, grønnsaker, frukt og en god fiskemiddag.

– Vi har lite fokus på telling av kalorier og veiing av mat. Vi vil at pasientene skal lære seg å vurdere mengder og riktig mat ved å se hva de har på tallerkenen. Og det tar ikke lengre tid å lage ordentlig mat enn å varme ferdigpizza, sier kostveilederen.

– Mitt mål er å ta av 70 kilo, sier Camilla.

– Jeg har ofte hoppet over frokost. Nå skal jeg spise fem måltider om dagen, det siste klokka 21.

– Hva gjør du når du møter motgang og fristelser?

– Da skal jeg gå en tur. Jeg har hatt et par tunge dager under oppholdet. Da er alle som jobber her så gode til å hjelpe og støtte. Jeg har fått en stor motivasjon. Jeg må ta en dag av gangen, men jeg skal hjem og lage maten vi har lært å tilberede. Familien min er innstilt på at de skal følge samme råd. Jeg skal melde meg inn på et treningssenter. Det kan bli tøft å komme dit, men jeg skal gå dit sammen med andre, sier Camilla.

På de fire ukene hun har vært innlagt på avdelingen til ST på Nordagutu, har hun gått ned drøyt fem kilo.

– Det er kjempemotiverende. Maten er god og jeg kan spise meg mett. Det går overraskende bra.

– Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

– At jeg ser resultater allerede og at jeg har gode mennesker rundt meg.

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken