Gå til sidens hovedinnhold

Norske barn blir stadig fetere

Jentene er verst.

(SIDE2): Norske 8-9-åringer blir stadig tykkere, viser nye tall som ble sluppet tirsdag.

- Undersøkelsen bekrefter at vi i Norge har en fedmefremmende samfunnsstruktur der inaktivitet og kosthold bidrar til at de som har disposisjon for fedme får fedme, sier fagansvarlig for barn og unge Martin Handeland, ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst i Tønsberg til Side2.

Om lag 18 prosent av jentene og 16 prosent av guttene i tredje klasse defineres nå som overvektige. Blant disse har fire prosent av jentene fedme, og 3, 5 prosent av guttene har fedme.

Tallene kommer fram fra Folkehelseinstituttets undersøkelse «Barns vekst i Norge 2008».

I studien har 3511 tredjeklassinger ved 127 skoler i 10 fylker deltatt. Undersøkelsen ble gjort i samarbeid med helsesøstre ved skolene og Helsedirektoratet. Studien var en del av Verdens helseorganisasjons (WHOs) studier i mange land i Europa.

Økning, men verre i utlandet
Forekomsten av overvekt og fedme er betydelig lavere i Norge enn i Storbritannia og USA.

- Undersøkelsen bekrefter at vi har en økning i Norge. Men som Fhi skriver har vi en lavere totalforekomst enn for eksempel i USA. Vi har en unik mulighet i Norge til å stoppe fedmeepidemien på et tidligere tidspunkt enn i de andre landene med høyere forekomst, sier Handeland.

Han bekrefter at de nye tallene for eksempel viser en økning i overvekt blant barn i forhold til en undersøkelse fra Hedmark for noen år siden, og at det er høyere tall enn det var i Bergens vektsundersøkelsen i 2007.

- Men utfordringen i Norge er at vi ikke har nasjonale tall, og vi har kun enkleltsstudier å forholde oss til.

Jentene er størst
Resultatene fra «Barns vekst i Norge 2008» viser videre at andelen jenter med overvekt og fedme er om lag to prosentpoeng høyere enn blant gutter på samme alder. Dette kan være en tilfeldighet som har oppstått fordi det er et utvalg jenter og gutter som er undersøkt, skriver Fhi.

Men også livvidden er noe høyere blant jenter enn blant gutter. Sammenlagt tyder dette på at det blant 8-9-år gamle jenter er en noe høyere andel med overvekt og fedme enn blant 8-9 år gamle gutter.

- Dette stemmer med andre internasjonele undersøkelser, og man kjenner ikke årsaken til dette. Men det virker som jenter utvikler overvekt tidligere enn gutter. Man kan bare spekulere i grunnen, men det har noe med fysiologien hos jenter å gjøre, sier Handeland.

Overvektig som voksen?
Risikoen for å bli overvektig i voksen alder er høyere for overvektige barn enn for normalvektige. Men mange vokser også av seg de ekstra kiloene.

- Det er sånn at jo tidligere man har overvekt og særlig har fedme, jo høyere er risikoen for å overføre dette som voksen. Et forbehold er at risikoen øker dersom det er fedme i familien. Men det er ikke slik at alle som har fedme her i fhi-undersøkelsen kommer til å bli overvektig som voksen. Mange vokser det av seg, sier Handeland.

Kommentarer til denne saken