Gå til sidens hovedinnhold

- Mange tror en fedmeoperasjon er som en fettsuging der du kommer ut hundre kilo lettere

Lederen for Landsforeningen for Overvektige, Jørgen Foss (24), unner ingen å gå igjennom et slikt inngrep.

(SIDE2:) I august 2012 ble Jørgen Foss (24) fedmeoperert, men lederen for Landsforeningen for Overvektige vil absolutt ikke anbefale noen å gå igjennom en slik operasjon.

Redd for å dø

Side2 møter den blide 24-åringen i hovedstaden under et seminar der hovedtemaet er overvekt.

Ett og et halvt år har gått siden fedmeoperasjonen. Foss forteller at han aldri har hatt et stort fokus på vekttallet. For han er det helsen som betyr noe og da Jørgen ikke visste om han ville leve til han ble 30, skjønte han at det måtte drastiske endringer til.

- Jeg anbefaler ingen å ta en fedmeoperasjon. Selve operasjonen i seg selv vil ikke hjelpe. Man trenger hjelp både før og etter et slikt inngrep, sier Jørgen Foss til Side2.

- Jeg så at helsa mi kom på et nivå som jeg ikke kunne leve med. Jeg begynte å være redd for å ikke bli 30 år, jeg var rett og slett redd for å dø og at jeg ikke skulle få oppleve det jeg har lyst til å oppleve i livet, forklarer han.

Den engasjerte lederen sier at det trengs større fokus på å vite hvordan man skal snakke om overvekt og problemer relatert til dette.

- Det hjelper ikke med de holdningene mange av oss har til overvektige mennesker. Den største tilleggssykdommen til overvekt er psykiske problemer. Det er et så sinnsykt fokus på kropp og i dag er det nesten overfokusering på «hva som er en bra kropp».

Trenger individuell behandling

Jørgen Foss skulle også ønske at flere overvektige mennesker oppsøkte den hjelpen som de har krav på.

- Min oppfordring til alle overvektige som ønsker å gjøre noe med sin egen situasjon, er å ta kontakt med fastlegen sin. Alle som har en kroppsmasseindeks over 35 med tilleggssykdommer, eller en kroppsmasseindeks over 40 uten å nødvendigvis ha noen følgesykdommer, har krav på behandling fra spesialhelsestjenesten, forklarer han.

Den unge politikeren forteller at han har prøvd ulike dietter og kostråd for å gå ned i vekt. Men Jørgen mener at det ikke nødvendigvis dietten som er feil hvis du ikke lykkes.

- Særlig nå etter jul blir man pushet på med reklame for både den ene og andre dietten. Men hadde man hatt en diett som hadde fungert, så hadde man ikke hatt alle de andre. Det er nesten umulig å ikke gå ned på en diett, utfordringen er å bli der, sier han.

- For noen som skal gå ned fem kilo så er sikkert en sånn shakekur helt OK. Men folk som skal gå ned i ekstreme mengder så må man gjøre helt andre tiltak i livet sitt. Jeg valgte kirurgi og det er ikke noe jeg anbefaler til noen som helst. Det er et alvorlig inngrep og man må ha en helt individuell plan for hvordan din behandling skal foregå, mener Foss.

- Mange tror at en fedmeoperasjon er som en fettsuging der du kommer ut hundre kilo lettere og at livet er så mye bedre med en gang, men sånn er det ikke. Det er en utrolig hard hverdag som jeg tror ikke mange er forberedt på, og det tilbudet man får før og etter behandlingen er kanskje det viktigste i et slikt opplegg.

- Poenget er at veldig mye sitter i hodet. Å ikke få hjelp til det mentale kan bidra til at man bare sparker en som ligger nede enda lenger ned, sier fedmeopererte Foss.

- Du forventer at det skal gå til helvete

Mental trener og coach Øyvind Hammer var også tilstede under overvektsseminaret. Han har heller ikke stor tiltro til ulike trenddietter og «quick fix»-løsninger. Hammer er enig i at mye sitter i hodet for at vektreduksjonen skal bli vellykket, både for de som starter på diett og for de som legger seg på operasjonsbordet.

- Hvem kjenner seg ikke igjen i at «på mandag, da starter jeg», eller at januar er høytid for å begynne med et sunt og bedre liv, sier Øyvind Hammer til Side2.

- Men hvis du er så gira på å endre deg, hvorfor må du da vente helt til 1.januar? Hvorfor begynte du ikke 1.november? Du forventer at det skal gå til helvete, mener den mentale treneren som sier at forventningene helt klart er avgjørende for hvordan en eventuell vektnedgang skal lykkes.

- Forventning styrer så utrolig mye. Forventning styrer motivasjon som igjen styrer handling, forklarer Hammer.

Han sier det også det er lett å komme med unnskyldninger uten å kanskje tenke over det.

- «Jeg er av grov beinbygging jeg skjønner du, så jeg er litt sånn solid», er det nok mange som har hørt. Men hvor mye er det som egentlig skiller en person fra såkalt «tynn» og «grov» beinbygging? 800 gram! Neppe det som er årsaken til for overvekten, sier Hammer.

Den mentale treneren tror mange rettferdiggjør at man går opp i vekt og at det er mange som skaper gode grunner for seg selv som unnskyldning for vektoppgangen.

- Som for eksempel at man har mye å gjøre på jobb, at man må unne seg god mat, og så videre. Samtidig er det lett å havne sammen med folk som tenker det samme som deg og dette kan forverre situasjonen.

I likhet med Jørgen Foss påpeker Hammer at folk er forskjellige og at man derfor trenger ulike mål og ulike behandlingsopplegg.

- Det er lett å peke finger på andre, men det er så utrolig viktig å huske at folk har ulike komfortsoner. Likevel er det viktig å være klar over at man MÅ ut av komfortsonen. Man må gjennom en endring. Det skjer ingenting hvis du ikke gjør noe annerledes, forklarer Hammer.

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken