(SIDE2): Ny forskning indikerer at spesielt tenåringer bør ta hensyn til hvem de omgås når det kommer til egen helse, det skriver Marie Claire.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Omgangskretsen påvirker
Britiske forskere fant nemlig en sterk korrelasjon mellom tenåringenes egen vekt og vekten til deres nærmeste omgangskrets. Om lag 5000 tenåringer var med i studien, og mange ble fulgt opp etter en toårs periode.

Speiler vennevaner
Resultatene viser at ungdommene har en tendens til å speile matvanene til sine venner, og overvektige personer valgte ofte andre overvektige å være med.

Tam Fry fra «National Obesity Forum» sier til nettstedet at sammenhengen som kom fram i resultatene var kausale.

– Andre studier har vist at man adapterer vennenes spisevaner og vekt mer enn andre mennesker som for eksempel naboen eller mer perifere venner, sier han.

– Koker ned til usunn mat og lite trening
Videre forteller han at det hele koker ned til felles dårlige vaner som usunn mat og lite mosjon.

– Om du spiser middag med dine tykke venner er det sannsynlig at du kommer til å spise den sammen maten som dem – den samme maten som har gjort dem tykke.

Opptatt av helse? Les flere artikler her!

Ikke kutt ut vennene
Fry forklarer at han ikke mener at man skal kutte ut overvektige venner, men heller oppfordre dem til å ha sunnere vaner enn selv å speile deres usunne livsstil. Foreslå å gå en tur istedenfor å spille dataspill er at av tipsene hans.

Fleste måltider i hjemmet
En talskvinne for «Weight Concern» er enig i at usunne vaner speiles og kan adapteres, men at man ikke automatisk skal anta at det er de overvektige som nødvendigvis har de mest usunne vanene. De fleste tenåringer på generell basis har usunne vaner, men ikke alle er overvektige. Hun påpeker også at de fleste måltider foregår hjemme, ikke ute med venner.