Gå til sidens hovedinnhold

Gikk fra å være sykelig overvektig til å bli personlig trener

- Hver enkelt må få hjelp til finne sin egen løsning for hvordan man skal gå ned i vekt, mener Jon Fjell (35 og lederen for Landsforeningen for Overvektige Jørgen Foss (24).

(SIDE2:) - Jeg har gått ned 50 kilo og er ennå ikke i mål, sier Jon Fjell.

Side2 møter 35-åringen og lederen for Landsforeningen for Overvektige, Jørgen Foss (24), under et seminar der temaet er overvekt. De har begge veid betydelig mer enn det de gjør i dag, men påpeker at vekttall og kilo ikke er det som er av betydning.

Ønsker ingen heltestatus

- Tall for meg er helt irrelevant. Det å ha en god helse er det som betyr noe, sier Jørgen Foss til Side2.

Selv la 24-åringen seg på operasjonsbordet for ett og et halvt år siden. Siden den gang har lederen for Landsforeningen for Overvektige gått ned mange kilo. I mediene i dag kan man stadig lese om tidligere overvektige mennesker som har funnet sin løsning i kampen mot kiloene, men Jørgen påpeker at han absolutt ikke ønsker noen heltestatus av vektnedgangen.

- Det å gå ned i vekt er noe man selv gjør. Man fortjener ingen automatisk heltestatus av den grunn. Man kan fint dele sin historie hvis folk har lyst til å vite mer om den, men jeg føler meg ikke som en helt fordi jeg har sagt min historie, sier han.

- Hvis du selv har lyst å gå ned på kne og juble over din egen seier er det kjempebra. Selvfølgelig skal du ha lov til å feire for deg selv. Men gjennom å fortelle sin historie så kan man kanskje være med på å engasjere eller inspirere noen i lignende situasjon.

Samtidig påpeker lederen for Landsforeningen for Overvektige at man skal ha respekt for alle mennesker.

- Uansett hvor mye slike historier promoteres og hvor bra jobb man gjør så kommer det alltid til å være overvektige mennesker i Norge. Og de menneskene fortjener absolutt den samme respekten som alle andre, sier han.

- I januar kan man for eksempel ikke åpne et magasin eller nettside uten å høre suksesshistorier. Hvordan påvirker dette de mange overvektige som sitter igjen å føler at de er mislykket fordi de ikke klarer den kampen? spør 24-åringen.

- Hver dag er for mange en stor kamp. Den indre kampen du selv gjør er den viktigste, og fokuset må ikke være på antall kilo du har mistet, men på hvilken livskvalitet du oppnår, poengterer Foss.

Skal stille i bodybuilding

Jon Fjell (35) forteller at han har gått ned 50 kilo ved hjelp av å endre kostholdsvaner og å bli mer aktiv. Han tror mange overvektige ikke ser det som skjer før det er for sent.

- Du blir for eksempel så fokusert på jobben din at det går ut over helsen din og man går forbi speilet uten å tenke over det som skjer. Man bare kjøper ny genser og ny bukse. Til slutt så møtte jeg veggen.

35-åringen forteller at han fikk en «wake up call» en dag han skulle i akebakken med barna.

- Jeg har fem barn totalt og da jeg ikke kunne sette meg å ake sammen med tvillingene på fem år så skjønte jeg at noe måtte gjøres, sier Jon Fjell til Side2.

- Jeg brukte mye tid på på jobb og familie og ingen tid på meg selv. Samtidig hadde jeg vært sykemeldt ett år på grunn av mange komplikasjoner av at jeg var stor og selvfølgelig var det mye psykisk også.

Jon forteller at han alltid hadde vært aktiv inntil han ble alenefar som 19-åring. 16 år senere skjønner han nå at dette var med på å bidra til overvekten.

- Det er først nå som 35-åring at jeg ser at denne situasjonen var den psykiske faktoren for at jeg begynte å trøstespise. Og det at jeg var overvektig i så mange år etterpå var jo bare en bivirkning av dette.

Nå har Jon byttet jobb og for ett år siden var han ferdig utdannet som personlig trener. Neste mål er å stille i bodybuilding.

- Jeg vil vise at man kan gjøre en livsstilsendring så jeg har et eget mål om å stille i bodybuilding. Jeg kommer aldri til å få noen pallplass, men jeg ønsker å gjøre det for min egen del. Bevise for meg selv at det er mulig, forteller Fjell.

- Jeg har jo mye overflødig hud og det er selvfølgelig et spørsmål om hva man skal gjøre med den, men det vet jeg ikke ennå, sier den personlige treneren.

LES OGSÅ: - Mange tror en fedmeoperasjon er som en fettsuging der man kommer ut hundre kilo lettere

Tabu å snakke om overvekt

De to fra Landsforeningen for Overvektige mener det trengs et større fokus på å møte hvert enkelt menneske for å kunne hjelpe dem i kampen mot kiloene.

- Hvis ikke overvektige mennesker blir møtt med respekt så vil vi aldri kommer til å bekjempe den problematikken vi står overfor, sier Jørgen Foss.

- For eksempel er det få personlige trenere som vet hvordan det er å være overvektig. Det hjelper ikke å være PT hvis man ikke kan sette seg inn i situasjonen om hvordan det er å være overvektig. Man må erfare det, mener Fjell.

Han tror at folk som arbeider med overvektige må snakke mer med sine pasienter og kunder.

- For eksempel er det mange i treningsbransjen som setter for høye mål til kundene sine. Bare det å gå kan være vanskelig for en overvektig person, da hjelper det ikke å sette opp et program med supersunt kosthold og et treningsprogram med masse ulike øvelser, påpeker 35-åringen.

Individuelle løsninger

Med to helt ulike historier og utgangspunkt mener Jørgen Foss at han og Jon Fjell er med å vise at det ikke finnes én løsning som gjelder for alle.

- Når det gjelder overvekt er det så mye forskjellig som ligger til grunn og det er mange måter å gå ned i vekt på også. Da må man finne den individuelle løsningen for hver enkelt. Det er ikke sånn at min løsning eller måten Jon gjorde det på er det som er riktig, sier Foss.

24-åringen mener det trengs et større fokus på å finne ut hvorfor man er blitt overvektig og at folk trenger hjelp til den mentale delen av behandlingen.

- Det er farlig med det fokuset som er på kropp i dag. For å være vellykket så må man har store pupper, man må ha sixpack eller ha en stram rumpe. Og det er alvorlig, sier han.

- Det handler om selvbilde og selvtillit. Slik som nå i januar blir man prakket på med det ene slanketilbudet etter det andre og folk skal fortelle hvor mye de har gått ned, men det er egentlig totalt irrelevant. Men det handler jo om helsa og at man skal være glad i den man er, fortsetter Foss.

- Man må kunne behandle, man må kunne forebygge og man må kunne tilrettelegge. Og ikke minst så skal man ha respekt for hverandre og den respekten får for eksempel ikke overvektige hvis man ikke tilrettelegger ulike menneskers behov i samfunnet.

Jon Fjell påpeker også viktigheten av å etablere gode vaner tidlig i livet og at her er det foreldre og foresatte som må være gode forbilder.

- Dette er et veldig tabubelagt tema. Men har man en fireåring som er sykelig overvektig så må man gå inn å se på vanene til mor og far, mener Fjell.

- Jeg har blitt skjelt ut mange ganger hvis jeg har tatt opp dette med foreldrene, men så kommer de etterpå og innrømmer at de kanskje må gjøre noen endringer. Det er tøft og det er et følsomt område. Både jeg og min kone var sykelig overvektig og da var også to av barna overvektige. Man ser det ikke selv når man er oppi det, påpeker Jon som legger til at barna også har endret vaner etter at mamma og pappa fikk sin oppvekker.

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå

Kommentarer til denne saken